0

Я бълков плодов червей (Cydia pomonella) е разпространен навсякъде у нас. Гъсеницата му поврежда плодовете на ябълката, крушата, прасковата, кайсията, ореха и сливата. Най-големи поражения нанася на ябълката, като ежегодно причинява червясване на 30-40% от плодовете, когато не се води борба.

Борбата се води с одобрените за тази цел препарати. Привържениците на биологичното земеделие могат да използват и алтернативни методи. Хоби градинари споделят няколко такива.

Срещу ябълковия плодов червей например помагат отвари от листната маса на домат и обикновен пелин.

Ябълков плодов червей (Cydia pomonella) е разпространен навсякъде у нас. Гъсеницата му поврежда плодовете на ябълката, крушата, прасковата, кайсията, ореха и сливата. Най-големи поражения нанася на ябълката, като ежегодно причинява червясване на 30-40% от плодовете, когато не се води борба.

Борбата се води с одобрените за тази цел препарати. Привържениците на биологичното земеделие могат да използват и алтернативни методи. Хоби градинари споделят няколко такива.

Срещу ябълковия плодов червей например помагат отвари от листната маса на домат и обикновен пелин.

Рецепти

Ето и рецептите. 4 кг ситно нарязана зелена маса от доматени растения се слагат в 10 л вода и се вари 30 мин. 2-3 литра от нея се разреждат с 10 л вода и 40 гр. сапун. Отварата помага също срещу листогризещи гъсеници и неприятели.

Отварата от пелин се прави по следния начин. 1 кг изсушена маса се вари 10-15 минути в малко вода, изстудява се и се долива до 10 л. Препоръчва се да се добави настойка от сух кокоши тор – 1-2 кг сух кокоши тор се накисва за 1-2 денонощия в малко вода. Смесва се с непрецедената отвара от пелин, прецежда се и се долива с вода до 10 л.

Ето и какви допълнителни мерки трябва да предприемете срещу този неприятел. Старата и напукана кора на дръвчетата трябва да се изстърже и изгори. Червивите плодове трябва дда се събират редовно, за да се унищожат гъсениците в тях. Обмислете също так да опазите и да привличате повече насекомоядни птици в градината си.

Разпознаване

Как да познаем неприятеля? Пеперудата на ябълковия плодов червей при разперени крила достига 2 см. Предните й крила са сивопепеляви, с много напречни кафяви вълновидни линии. На външния им край изпъква по едно кръгло тъмнокафяво петно, което е обкръжено с 4-5 дъговидни петънца. Гъсеницата е дълга около 2 см, има белезникав цвят със слаборозов оттенък на гърба, пише Агри.бг.

Ябълковият плодов червей развива у нас две поколения годишно и зимува като гъсеница под старата и напукана кора на дърветата, в амбалажа, по подпорите, в плодохранилищата и в почвата, около основата на стъблата. Затова тези места трябва редовно да се обеззаразяват. През април гъсениците какавидират, летежът на пеперудите от зимуващото поколение започва от началото на май и продължава до началото на юли.

Яйца

Пеперудите от второто (лятното) поколение летят през юли, август и началото на септември. Една пеперуда снася от 50 до 160 яйца по листата, плодовете и клоните. В зависимост от температурата яйцето се развива 7-11 дни, а гъсеницата се изхранва за 25-40 дни с месото и семките на плода. Една гъсеница поврежда по три плода. Какавидирането се извършва под старата кора на дърветата, в амбалажния материал и в подпорите.

Степента на червивост на плодовете в отделните овощарски райони на нашата страна е различна. Най-голямо е червясването на плодовете в Южна България. За масовото намножаване на неприятеля извънредно голямо значение имат микроклиматичните условия на местността.


През август пръскаме срещу второто поколение

Химична борба с ябълковия плодов червей се провежда съобразно плътността му, като моментите, в които трябва да се проведе борба, може да се получат от бюлетина на регионалната служба по прогноза към НСРЗ и от специалистите по места. Провеждането на борбата в ябълковото насаждение е икономически оправдано при установяване на повече от 0,6 до 0,8% пресни вгризвания за първото и до 0,5% за второто поколение. Обикновено се извършват две пръскания срещу първото и 2-3 срещу второто поколение. Броят на третиранията се определя от продължителността на летежа на пеперудите, метеорологичните условия и вида на употребените препарати. За условията на нашата страна първото пръскане срещу първото поколение се провежда в края на май, началото на юни, когато плодовете имат големина колкото орех, а второто - 10-12 дни по-късно. Първото пръскане срещу второто поколение се извършва в края на юли или началото на август, а останалите - през 10-12 дни.