ДОМАШНО НАСИЛИЕ: Пастрок наказва дете с колан и капачки

ДОМАШНО НАСИЛИЕ: Пастрок наказва дете с колан и капачки

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Мая Гиздова, определи мярка за неотклонение ,,Задържане под стража”, по отношение на Васил П., който е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 131, ал.1, т.5а, във вр. с чл. 130, ал.1 от НК  (за причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие).

В искането на прокуратурата се посочва, че на 05.02.2021 г., около 01, 40 ч. в село Мурсалево, възникнал скандал между обвиняемия и пострадалата Д. С., който прераснал в остра физическа агресия. Обвиняемият започнал да влачи за косата пострадалата, по пода и на улицата пред дома им, както и да я бие с юмруци. Разследва се домашно насилие и върху малолетно дете на пострадалата, която има 3 деца, последното, от които е от съвместното й съжителство с обвиняемия, и е на възраст два месеца.

Видно от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, за което му е било повдигнато обвинение, а именно проведения разпит на пострадалата Д. С., както и на малолетната й дъщеря. Обвиняемият, след употребата на алкохол, в условията на домашно насилие е причинил разстройство на здравето, извън случаите на чл.128 и чл.129 от НК на Д. С. Видно от показанията, същият е упражнил физическо насилие върху пострадалата и нейната дъщеря. Момичето твърди, че е била бита с колан, заплашвана, че ще бъде вкарвана в мазето, където има големи мишки, че е наказвана от същия да стои на коленца върху капачки с ръчичките нагоре.

Васил П. е осъждан многократно, като последното му наказание е „Лишаване от свобода“, ефективно за срок от шест месеца. Обвиняемият, пострадалата и нейните деца, както и последното дете, родено от съвместното им съжителство, живеят в едно домакинство.

Съдът счита, че въпреки, че в случая се касае за престъпление, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до три години, са налице всички предвидени  в закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение - „Задържане под стража“. Налице е обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение, както и че съществува реална опасност да се укрие или извърши друго престъпление, пише в мотивите на съдия Мая Гиздова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.