Доларът е най-сигурното убежище от рискови активи

Доларът е най-сигурното убежище от рискови активи

Американските акции и фондове продължават да са най-търсени

Валутата, която е най-сигурното убежище от рискови активи, е щатският долар. Това коментира главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев пред „Монитор“.

По негови думи, макар и американската икономика да не е в добро състояние, тя все пак

се отличава от глобалната тенденция на забавяне дори с по-високи лихви.

„Да се заложи на долара означава да се очаква задълбочаване на икономическия спад в световен мащаб, което ще превърне валутата в убежище от рискови активи“, обясни Цачев. Според него такава възможност до края на тази година има, а доказателство за това са новите върхове, които се отбелязват на Уолстрийт.

Те не продължават дълго време и често биват последвани от силни и бързи спадове. „Такива разпродажби на акции ще засилят долара, ако отново се повторят“, смята Цачев. Поскъпването на долара от началото на годината прави износа на страната по-скъп, а вноса – по-евтин. Но засега няма признаци, че ще се провежда някаква съзнателна политика на слаб долар.

Поевтиняването на китайския юан показа колко уязвими са валутите на развиващите се икономики и как рисковете бързо могат да се пренесат върху платежоспособността им. Причина за спада на китайската валута стана изтичането на капитали от страната, несигурността около политическата ситуация в Хонконг и икономическите ефекти от търговската война на Тръмп. Аржентина пък стана пример, от който пострадаха дългосрочните инвеститори, но все пак привлече спекулативни капитали след силния спад на валутата и на активите си. „Историята показва, че винаги има подобни финансови проблеми и дори фалити на държави, когато щатската валута поскъпва или лихвите растат”, каза още инвестиционният консултант. По негови думи японската йена също се приема като място за защита на капитала, но тя е по-предпочитана от инвеститорите в Азия. От друга страна, еврото и доларът са близо до баланс. „Балансът се обосновава от растежа и разликата в лихвите”, поясни Цачев. Междувременно стана ясно, че трансакциите с български лев от едната страна са нараснали до 79.6% или 1685.9 млн. долара от всички трансакции на валутната борса, сочат данни на БНБ за април 2019 г. Тези с долар обаче отбелязват спад в сравнение с април 2016 г.

През 2019 г. те са на стойност 277.3 млн. долара.

Най-често търгуваната валутна двойка е лев/евро (77% дял от валутната търговия), следвана от двойката щатски долар/евро с дял от 12% евро/унгарски форинт (5%). Българските инвеститори пък продължават да предпочитат американските активи, каквито са акциите на компании и борсово търгувани фондове. „Такава е практиката от много години и тя няма да се промени от последните събития”, завърши Цачев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.