Документите за гражданство вече се подават онлайн

Документите за гражданство вече се подават онлайн

Министерството на правосъдието въведе електронна регистрация за подаване на документи и провеждане на интервю за гражданство, съобщиха от ведомството.

От 2 януари кандидатите за промяна на гражданството резервират само по електронен път дата и час, по техен избор, за подаване на молби и провеждане на интервю в дирекция "Българско гражданство".

В деня на подаване на молбата, ако се установи, че са представени всички документи, се състои и интервюто с кандидатите. Така се преодолявала старата практика за отлагане на интервюто и насрочване на нова дата, на която кандидатите отново да се явят за неговото провеждане, което необосновано удължаваше процедурата с почти година, уточниха от правосъдното министерство.

След интервюто, в 14-дневен срок се извършва експертен преглед за съответствието на представените документи. При констатирани несъответствия, се предоставя двумесечен срок за отстраняването им чрез публикуване на съобщение за това в автоматизираната информационна система.

При неотстраняване на несъответствията в определения срок, производството се прекратява със заповед на министъра на правосъдието.

Освен това на кандидатите вече няма да се налага да представят удостоверение от МВР за разрешено постоянно или дългосрочно пребиваване в България, документ, удостоверяващ внасянето на задължителните осигурителни вноски и наличието или липсата на задължения, удостоверение за сключен граждански брак, когато бракът е сключен от български гражданин на територията на България. За тези обстоятелства ще се извършва служебна справка.
Неприключилите до 1 януари 2019г. производства по придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство ще се довършат при досегашните условия и ред.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.