“Репортери без граници” ни потопиха на 112-то място (ОБНОВЕНА)

“Репортери без граници” ни потопиха на 112-то място (ОБНОВЕНА)

Класацията - въз основа на анкета, която президентът на организацията призна, че не е представителна

След като три години България беше поставяна на 111-то място в годишната класация на „Репортери без граници“ за свобода на словото и медиите, тази година базираната във Франция организация потопи страната ни още по-надолу – на 112-та позиция.

Годишният доклад на НПО-то обхваща общо 180 страни и предстои да бъде представен днес в Париж. В него обаче се посочва, че страната ни остава на последно място сред страните-членки на Европейския съюз. "Малкото критични журналисти са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие. Ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти“, пише в доклада, цитиран от БТА, като се посочва още, че през септември 2020 г. журналистът на свободна практика Димитър Кенаров е бил бит и задържан от полицията. Припомня се също, че през март миналата година маскирани биха разследващия журналист и главен редактор на „168 часа“ Слави Ангелов пред дома му.

Европа и Америките продължават да бъдат сочени от „Репортери без граници“ като континентите, където ситуацията с медийната свобода е най-благоприятна. Америките обаче са на първо място по увеличаване на регионалните нарушения (с 2,5 процента). В Европа пък е отчетено значително влошаване на показателя "Злоупотреби". Актовете на насилие срещу журналисти са се увеличили над два пъти в Европейския съюз и на Балканите, при ръст от 17 на сто в световен мащаб. Атаките и произволните арести са нараснали в Германия (която отстъпва с две места и вече е 13-а), Франция (на 34-о място), Полша (64-а, спад от две места), Гърция (70-а, минус пет места), Сърбия (93-а).

Класацията традиционно предизвиква спорове предвид факта, че рязко се различава от позицията, на която ни поставят други организации, мерещи свободата на словото и медиите по света. Така например миналата година, когато България беше поставена на 111-то място, „Фрийдъм хаус“ класира страната ни сред тези с пълна свобода на словото и медиите, а институтът „Катон“ ни постави на 39-то място. В същото време от „Репортери без граници“, в това число и оперативният ръководител на организацията – генералният директор Кристоф Делоар, избягват упорито от години да отговарят на въпросите как точно се съставя и въз основа на колко анкетирани представители на медийния сектор у нас. Факти, които биха дали обяснение не само за самото структуриране на индекса, но и за разликите в позициите, които се отреждат на България в него и в останалите класации. Единственият, който до този момент, е внесъл някаква яснота е президентът на организацията Пиер Аски, който при среща с журналисти от "Монитор" преди година призна, че анкетите се правят с едва около 10 души от медийния сектор в различните страни и не търсят представителност. Сред въпросните десетина души не всички са журналисти, а има също преподаватели и анализатори. В същото време, само в медийния сектор в България са заети, според официалните данни на НСИ, над 10 000 души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.