Докладът на ЕК: България стартира разследвания срещу знакови фигури (ОБНОВЕНА)

Докладът на ЕК: България стартира разследвания срещу знакови фигури (ОБНОВЕНА)

България е провела цялостна съдебна реформа. Това заключение е залегнало в мониторинговия доклад за страната ни на Европейската комисия, който бе представен в сряда (документът можете да видите тук).

В него се отбелязва като успех стартиралите през 2020 година разследвания срещу знакови фигури. ЕК се спира и на подобреното сътрудничество между правоохранителните органи. В същото време обаче се поставя акцент върху борбата с корупцията, за която според Брюксел трябва да се положат още усилия на фона на ниското доверие в обществото. Изразяват се очакванията за ефективни присъди по корупционни дела. Освен това се подчертават предизвикателствата по отношение на необходимостта от финализиране на някои реформи, предвид становището на Венецианската комисия, по отношение например на отчетността на главния прокурор.

Относно медийна среда Брюксел подчертава, че СЕМ се счита за независим и прозрачен в своите действия орган, но на регулатора му липсват ресурси за ефективно изпълнение на задачите.

Министърът на правосъдието Десислава Ахладова коментира, че докладът на ЕК по новия механизъм е положителен и обективен.

„Демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права са в основата на ЕС“, каза междувременно в свое изявление по повод докладите за върховенството на закона за всички страни-членки Вера Йоурова, зам.-председателя на Европейската комисия. По думите й имали удоволствието да представят първия доклад за върховенството на закона, който покривал всички държави в ЕС. Докладът покривал четири стълба-правосъдна система, антикорупция, свобода на медиите и плурализъм. По думите й били точно тези четири, защото било важно да се види връзката между тези проблеми. Тя заяви, че когато върховенството на закона било под въпрос имало въздействие върху живота на всеки един от нас. Докладът, който се представял пък бил обективен и покривал и положителните, и отрицателните елементи. Той трябвало да служи за основа за диалог върху върховенството на закона между държавите в ЕС.

Очаквайте подробности!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.