0

Д оказваме пред Европейската комисия, че млякото, добито от животните на българските пасища е с уникални качества и няма подобно на планетата. Това е част от задачата върху която работи екипът от български мандри и учени от БАН по географската защита на българското кисело мляко и българското саламурено сирене.

Доказваме пред Европейската комисия, че млякото, добито от животните на българските пасища е с уникални качества и няма подобно на планетата. Това е част от задачата върху която работи екипът от български мандри и учени от БАН по географската защита на българското кисело мляко и българското саламурено сирене.

Това каза пред Телеграф Иван Грънчаров от Управителния съвет на Асоциация на млекопреработвателите в България и кмет на Луковит. Коментарът бе по време на Четвъртия национален събор „Млечния път на България през вековете”, който се провежда в Луковит. Градът и браншовата асоциация са домакини на събитието.

Документи

В момента документите по защита на българското кисело мляко и сирене са депозирани в Министерство на земеделието, храните и горите и тече обществено обсъждане. Грънчаров заяви, че целта на сдружението за получаване на права на производство е защитата да включва непременно производство само от българско мляко. Това означава, че за да може да се произвежда на територията на цялата страна, трябва да се докаже пред Европейската комисия, че българското мляко има уникални и специфични качества в цяла България. Това е трудно, но не е непостижимо, увери Грънчаров. Към екипа работят учени от БАН, които събират доказателства, че териториите където живее българско население, дори извън днешните граници си приличат и се разпознават.

Имитации

Ако успеем, това ще бъде съществена победа над имитиращите продукти, които са залели страната, каза Грънчаров. Над 60% от млеката, сирената, маслата, които се консумират в България са имитации. Те са опасни за здравето на българина, защото се влагат палмови масла, които се ползват за машинни масла. Той призова от името на асоциацията правителството да забрани имитиращите млечни продукти, така, както това вече е направено в САЩ.

Крокмачи

Над 40 хил. автомобили минаха още през първия ден на млечния събор. Той се намира на центъра на града. Посетителите наистина могат да се насладят на автентични български сирена, кашкавали, крокмачи и мандраджийски масла. 36 са щандовете, които предлагат продуктите на малки мандри, както и на фермери регистрирани по Наредбата за директни доставки. Всички те работят изключително със свое мляко, овче, козе, краве.

Мед и вино

В съпътстващите програма са включени забавления с големия тиган на Ути Бъчваров, на място се правят лютеници, дегустират се хлябове на малки пекарни, мед и вина. Във феста участват производители и от Южна и Северна България. Представени са и няколко по- големи индустриални преработватели, с познати имена на консуматорите. Млечният събор ще продължи до неделя вечерта.