0

У чени от САЩ са успели да модифицират генетично имунната система на трима пациенти с рак с молекулярните ножици CRISPR, без да предизвикат странични ефекти, съобщи Франс прес.

Учени от САЩ са успели да модифицират генетично имунната система на трима пациенти с рак с молекулярните ножици CRISPR, без да предизвикат странични ефекти, съобщи Франс прес.

Дългоочакваните резултати от първите клинични изпитания бяха публикувани от екип изследователи от университета на Пенсилвания от сп."Сайънс". Резултатите не доказват, че този вид терапия може да победи рака. Те обаче са забележителни, защото показват, че технологията е безопасна.

Изследователите от университета на Пенсилвания са използвали метода за редактиране на гените CRISPR (КРИСПР) в комбинация с терапия с Т-клетки. Пациентите са две жени и мъж на около 60 г. - единият със саркома, а другите с множествен миелом. Те били лекувани с променени чрез CRISPR собствени имунни клетки миналата година. Един от пациентите починал, а при другите двама болестта се влошила.

Целта на клиничното изпитание не беше да се опитаме да излекуваме рак, каза Карл Джун, онколог в университета на Пенсилвания, който ръководи тестовете. Целта по-скоро била да се покаже, че терапията е надеждна и безопасна.

В това отношение лекарите нямат съмнение, че изпитанието е било успешно. "Това е Рубикон, който решително преминахме", каза Фьодор Урнов, който работи върху редактирането на гени в университета на Калифорния в Бъркли. Според него изследването, което е първо по рода си в САЩ, дава отговори на въпроси, които буквално измъчват работещите в тази сфера.

Екипът на Джун е сред пионерите в изследването на CRISPR, като през 2010 г. добавя ДНК в Т-клетките на трима мъже с хронична левкемия и връща клетките в организмите на пациентите.

Резултатите са забележителни - двама от мъжете са живи и здрави.