Докато чакат ред в „Арена Армеец“ с чувалите: БГ филми за членовете на секциите, забавляват ги и с „Не се сърди човече“

Докато чакат ред в „Арена Армеец“ с чувалите: БГ филми за членовете на секциите, забавляват ги и с „Не се сърди човече“

Кътове с екрани ще бъдат разположени в зала „Арена Армеец“, където ще се приемат протоколите и бюлетините от секциите в София в деня на изборите, а на тях ще се прожектират български филми. Така докато чакат реда си, за да отчетат резултатите пред ОИК, членовете на секционните комисии ще могат да уплътнят времето си. Това стана ясно от думите на шефката на ОИК в София Полина Витанова, която даде разяснения как ще премине чисто организационно изборния ден.

Освен филмите, ще има игри – „Не се сърди човече“, табла, карти и други. Тези, които пушат пък ще могат излизат на терасата. Ще има обособени и пет медицински пункта, а за журналистите и шатра отвън.

От думите й стана ясно още, че са предприети нужните мерки да не се повтаря кризата от местните избори през 2015 г., както и целият процес на предаване на книжата да бъде по-бърз. За целта в самата зала ще се влиза през три входа. Колите на секциите ще спират пред входа, за да могат по-лесно да се носят чувалите, които са тежки.

Взето е и оперативно решение на секциите да не се дават всички допълнителни 10% бюлетини, а по-малък процент. Целта е да не се носят голям брой неизползвани бюлетини. Въпреки това при нужда от ОИК имат готовност във всеки един момент от изборите да носят допълнително в секциите.

Относно обучението на членовете на СИК, Витанова заяви, че има електронно приложение, с което те могат да тестват как се попълват протоколите. Тя посъветва членовете на секциите да го ползват и в деня на вота, като въведат данните, които са отчели, преди да ги впишат окончателно, за да разберат дали са верни. Всяка СИК ще идва при тях с минимум три протокола, а на места и с четири – за кмет, за общински съветници, за кмет на район и за кмет на кметство. По думите й ще има изчакване при предаването на протоколите, но всяка СИК ще има сътрудник, който ще я подпомага. Отделно има 140 технически сътрудници, които ще упътват членовете на СИК при влизането им в „Арена Армеец“ и ще ги настаняват в залата по поредността на пристигане. Така първите пристигнали ще бъдат в долната част, за да не отнема дълго време предвижването им до входа, от който ще влязат в един от трите пункта.

По думите на Витанова бързината на процеса зависи от това дали протоколите ще са вярно попълнени и от това, че трябва да се приемат общо над 4800 протокола. Така на всеки член на ОИК-София се падали по 120 протокола. Законовото изискване е от всяка секция да дойдат по трима души. Секциите са общо 1609, което на практика означава, че вечерта на вота в „Арена Армеец“ ще пристигнат над 4800 души. През 2015-а обаче ОИК е била от 19 членове, а сега се състои от 41.

От ОИК първо ще излязат с данни за вота в 21.00 часа, после в 23.00 часа, а след това на всеки три часа. Витанова призова членовете на секциите да не бързат, когато отчитат резултата, за да не се получават грешки, а партиите да не политизират този процес.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.