Доживотник съди шеф на затвор, не щял мрежа срещу мухи

Доживотник съди шеф на затвор, не щял мрежа срещу мухи

Мъж, който излежава доживотна присъда в затвора в Пазарджик за убийството на таксиметров шофьор, е завел дело срещу началника на местната тюрма Веселин Коцев с искане да бъде премахната мрежа от прозореца на килията му. Назъм Азис твърди, че мрежата пречела на въздухообмена и правела сянка.

Азис твърди в исковата си молба, че е дискриминиран, тъй като в Старозагорския затвор, където преди изтърпявал наказание, нямало мрежи на прозорците на излежаващи доживотни присъди, а само решетки. Явно, много е чел зад решетките, защото се позовава на Европейската конвенция за правата на човека, Конституцията на Република България и Закона за защита от дискриминация, цитирайки конкретни текстове с номера на членове и алинеи.

Явява се на делото със служебен защитник. Допълва, че е подавал молба до началника на затвора за демонтиране на мрежата, но искането му било оставено без уважение. От ръководството на мястото за лишаване от свобода поясняват, че в зоната за повишена сигурност, където е настанен и Азис, всички спални помещения са с метални мрежи.

Надзирател свидетелства, че отворите били около 2 см, така че не пречели да влизат въздух и светлина. Справка със Старозагорския затвор пък сочи, че и там килиите са и с решетки, и с мрежи. Служители обясняват, че те били монтирани, за да пречат на така наречените „асансьори“ - примитивни съоръжения за спускане и издърпване на непозволени вещи.

Пазарджишкият Районен съд е отхвърлил иска на лишения от свобода, както и окръжните магистрати, затова той се кани да обжалва пред Върховния касационен съд. Затворникът стана известен и с "голия си протест" в Старозагорския затвор срещу отказа на служители от ведомството да го заведат на сексолог. Азис бе и сред затворниците, завели групов иск и спечелили правото да правят с половинките си секс, без да бъдат снимани от охранителни камери.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.