Доживотен затвор за полицая, убил родителите си заради семеен имот

Доживотен затвор за полицая, убил родителите си заради семеен имот

До края на живота си зад решетките. Това е присъдата на бившия полицай Венцислав Караджов, който бе подсъдим за двойното убийство на родителите си преди повече от четири години. Така Апелативният съд в Пловдив потвърди наказанието, отсъдено от Пловдивския окръжен съд.

Делото се гледа от по-висша инстанция, тъй като срещу така постановената присъда е постъпил протест от Апелативна прокуратура – Пловдив. От държавното обвинение са поискали тя да бъде изменена в "доживотен затвор без право на замяна". Адвокатът на Караджов пък поискал да бъде постановена нова присъда, с която бившият полицай да бъде признат за невинен и оправдан по повдигнатото му обвинение. 
Пловдивският апелативен съд прецени, че протестът и жалбите са неоснователни.

Караджов трябваше да отговаря пред съда за това, че вечерта на 15 май 2016 г. той застрелял майка си Божура с 5 патрона, а баща си Цветан – с 3, след като

години наред се карал с тях за семейния имот.

Караджов-младши бил инвестирал в него около 70 000 лв., но те отказвали да му го прехвърлят.

Той завел дело срещу тях и 3 дни преди убийството научил, че е загубил и на последната инстанция. Тогава решил да ги застреля, макар че е единствено дете и един ден би наследил въпросната спорна къща и терена около нея.

Според съда категорично е доказано, че престъплението, извършено от мъжа е предумишлено, което става ясно от компютърно-техническата експертиза на личния му лаптоп. Вещите лица установили, че бившият полицай многократно

търсел информация за отровни гъби, 

кога е възможно отравяне на човек с отрова за мишки, отравяне с живак, информация за отравяния през кожата, видове отрови, киселини, отравяне чрез вдишване и пр.

Датите на търсената информация съответстват на показанията на свидетели за засилена ексалация на напрежението между подсъдимия и родителите му след загубата на делото за семейния имот на висша инстанция. От него се установява, че подсъдимият е заплашвал с пистолет своите майка и баща.

От посочените доказателства, се посочва в мотивите на Апелативния съд, следва изводът, че от словесни заплахи подсъдимият е преминал към подготовка за убийство на своите родители. Именно във връзка с тази подготовка, той многократно е търсил в Интернет информация за различни способи за умъртвяване, като е искал да избере най-сигурния и най-безопасния, с оглед неразкриване на извършителя на убийството.

Убийството е извършено от Караджов с користна цел, тъй като подсъдимият е единствен син на Цветан и Божура и съответно единствен техен наследник. След тяхната смърт, съгласно Закона за наследството, той придобива всички техни права, включително правото им на собственост на имота. Именно за да не се налага да чака настъпването на естествената смърт и на двамата си родители, която обичайно не настъпва в един момент, както и евентуална съсобственост с преживелия си родител, той е решил да умъртви и двамата едновременно и по този начин да стане

едноличен собственик на имота чрез наследяване.

Убийството е извършено от подсъдимия с особена жестокост, което се установява от доказателствата по делото и заключението на комплексната трасологична, балистична и медицинска експертиза относно травматичните увреждания на жертвите и механизма на причиняването им, последователността на причиняване на нараняванията, посоката на изстрелите, положението на пострадалите и нападателя по време на изстрелите; момента на настъпване на смъртта.


Подсъдимият е изстрелял по двамата си родители общо 8 патрона.

Според експертите, изготвили заключението на направената му комплексна съдебно - психиатрична и психологична експертиза, той е проявил коравосърдечност и безчовечност, демонстрирал е отсъствие на състрадание.

При определяне на вида на наложеното на Венцислав Караджов наказание като смекчаващо отговорността обстоятелство е отчетено единствено чистото му съдебно минало, а като отегчаващи – наличието на шест квалифициращи обстоятелства, при които е извършено деянието, лошите характеристични данни на подсъдимия, събрани за различните етапи от неговия живот, незачитането нито на моралните, нито на законовите норми, когато те не са в негов интерес, отношенията му с едни от най-близките му хора – неговите родители, които надхвърлят рамките на нормални отношения между родители и син, начинът на извършване на убийството, извън правната квалификация на деянието, а именно – същото се явява екзекуция, при която родителите на подсъдимия не са имали никакъв шанс да се спасят или поне да потърсят помощ, действията на подсъдимия след извършване на деянието, са насочени

единствено и само към прикриване на следите

и опит разследването да бъде поведено в друга грешна посока, включително и факта, че в един продължителен период от време Караджов е подбуждал към лъжесвидетелстване членове на семейството си. 

Друго прието отегчаващо обстоятелство е фактът, че към момента на извършване на деянието подсъдимият Венцислав Караджов е работел като полицейски служител. Същият съобразно своето образование и длъжност е бил призван не само да спазва закона, но и да следи за неговото спазване от трети лица и да санкционира тяхното противозаконно поведение. Вместо това се е саморазправил със своите родители, чрез извършване на най-тежкото престъпление срещу личността, а именно убийство.

Решението на Пловдивския апелативен съд подлежи на протест и обжалване пред ВКС

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.