0

Р уската Държавна дума днес единодушно прие на трето четене законопроект, предвиждащ доживотен затвор за педофили, вече съдени за насилствени действия по отношение на непълнолетни, както и за извършено за първи път насилие по отношение на двама или повече лица на възраст до 18 години, предаде ТАСС.

Руската Държавна дума днес единодушно прие на трето четене законопроект, предвиждащ доживотен затвор за педофили, вече съдени за насилствени действия по отношение на непълнолетни, както и за извършено за първи път насилие по отношение на двама или повече лица на възраст до 18 години, предаде ТАСС.

Предвиденото в документа максимално наказание ще се налага за повторно извършване на насилствени действия от сексуален характер срещу непълнолетни. Доживотна присъда се предвижда и за лица, които за първи път са подведени под наказателна отговорност за подобно деяние, но жертвите им са две или повече, както и в случаите, когато деянието е съпроводено от друго тежко или особено тежко престъпление.
С измененията на второ четене депутатите уточниха, че доживотна присъда ще се налага за особено тежки престъпления срещу половата неприкосновеност на всички непълнолетни, а не само срещу лица, ненавършили 14 години, както е сега.


Съдът вече има възможност завинаги да изолира от обществото престъпник педофил, каза Ирина Панкина, първи заместник-председател на парламентарната комисия за държавното строителство и законодателство.