Средният доход на лице от домакинство се равнява на 1 770 лв. през четвъртото тримесечие на 2019 г. Това са 13.7% отгоре за година или близо 213 лв. повече спрямо последното тримесечие на 2018 г. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за приходите и разходите на домакинствата.

Най-голям дял в структурата на общия доход на едно домакинство взима работната заплата (56.2%), следвана от доходите от пенсии (27.3%), а последна е самостоятелната заетост (6.4%). Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1.1 на сто, а доходите от самостоятелна заетост и от пенсии намаляват с по 0.4 на сто. За година най-голям ръст имат доходите от социални обезщетения и помощи – те са се увеличили от 39 лв. на 53 лв. или това е ръст от 36.1%. Доходите от работна заплата растат с 16.1%, които през 2019 г. достигат 996 лв. от 858 лв. Най-малък ръст в доходите носи самостоятелната заетост – едва 7.4% увеличение от 105 лв. на 113 лв.

Разходите обаче също бележат ръст и така едно лице харчи по средно 1 670 лв. Това са близо 161 лв. повече разходи или с 10.7% отгоре спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. Най-много харчим за храна (29.7%), жилище (в т.ч. вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане - 17.2%), данъци и социални осигуровки (12.9%). Транспортът и съобщенията са последни с дял в общите разходи от 11.5%. Най-голям ръст на разходите има при тези за здравеопазване, за алкохолни напитки и цигари, и за транспорт и съобщения.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 200 000 подадоха годишните си данъчни декларации

Над 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите. Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция.

Менда Стоянова: Предстоят още актуализации на бюджета

Приетата вчера актуализация на бюджета няма да е последна. Консервативно е оценен спада на приходите в бюджета. Независимо, че има информация за икономически показатели и други данни, българското правителство не може да направи дългосрочна прогноза. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в ефира на Нова телевизия.

Плащането на пенсиите ще приключи на 23 април

Изплащането на пенсиите за април 2020 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне от днес и ще приключи на 23 април. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка една от тях. Графикът обхваща периода до 16 април, допълнително между 21 и 23 април включително ще бъдат изплащани пенсиите на пенсионерите, които не са успели да получат пенсиите си преди Великден.