Догодина цените на имотите ще останат на сегашното ниво и една от причините ще е очакваното покачване на лихвите по кредитите. Около това мнение се обединиха експерти, които взеха участие в годишната конференция на Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ).

По време на конференцията Inspire to higher стана ясно още, че в България две от три жилища се купуват с инвестиционна цел. Това развива спекулативния пазар в страната, който е много по-рисков, отколкото при жилищата за живеене. Освен това между 5 и 8% ще е ръстът при покупките на имоти с ипотечни кредити през 2020 г.

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България,  показа графика, от която стана ясно, че през август 2008 г. е постигнат абсолютният месечен рекорд по новоотпуснати ипотечни кредити на годишна основа. „Тогава са отпуснати нови кредити в размер на 3,76 млрд. лв. През 2019 г. отново имаме пик към месец август. Размерът на отпуснатите ипотечни кредити е 3,5 млрд. лв“, обясни Деян Василев. „Икономиката ни расте, заплатите растат, има здравословно търсене на недвижими имоти в България. Има и промяна в банковата политика“, обобщи Василев, като добави: „ През 2008 г. се даваха кредити на хора без доходи, сега има мерки, които дори и в сегашния си аспект са доста по-активни отпреди 10 години.

„На фона на най-ниските доходи в ЕС, при лихви около 3% по ипотеките, у нас средната вноска по тези заеми е 800-900 лв.“, поясни Тихомира Тошев от „КредитЦентър“. По думите му, поскъпването вече е спряло, като изключение правят само някои елитни квартали.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сделките с нови жилища на миналогодишните цени

Цените в София на база сключени сделки остават без изменение спрямо година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през третото тримесечие на 2019 г. е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия период на миналата година, сочат данни на Bulgarian properties. Според брокерите от агенцията това потвърждава очакванията забавяне на нарастването на цените и достигане до стабилизирането им.

До края на годината всички ниви и гори с нов кадастър

До края на годината земеделските и горските територии в страната ще бъдат покрити на 100% с цифрови кадастрални карти, които да показват техните особености. Покритието на урбанизираните зони пък ще достигне около 45%. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев.