Заловеното от иманяри златно съкровище, за което е говорил премиерът Бойко Борисов, е може би това, което е било открито преди два-три дни. Изпратихме там наши специалисти, да го погледнат. То е намерено в Хасковско. Ако става дума за това съкровище, разбира се, е много важна находка. Нека да изчакаме да видим, как ще се развият нещата, казва в коментар за вестник и агенция "Монитор" директорът на Националния археологически музей Доц. Людмил Вагалински.

За съжаление иманярството не само се развива, но и процъфтява. Според мен работата по трафика на исторически находки не е достатъчна. Щом премиерът е обявил за заловеното съкровище, да се надяваме, че има политическа воля да се действа още по-целенасочено в тази посока. Но сред иманярите има най-различни хора – има троянски коне, има и такива, които са от тъмната страна. За мен арестът на служителя от ДАНС заедно с иманярите е изненада. Н от друга страна ние сме се сблъсквали през всичките години след промените с, меко казано, странни прояви на органи на реда, които следят строго работата на археолозите, но едва ли не покровителстват иманярите. Трябва политическа воля, за да се овладее иманярството. Винаги давам пример с разбойничеството в Делиормана, в Лудогорието. В един момент, в края на XIX век, прекъсва икономическият живот. Българи, турци и всякакви разбойници са грабили наред. И тогава Стамболов за шест месеца ги изчиства. А са били обхванали доста голям район. Когато държавата иска това да се случи, то се случва.

Поначало иманярството е голяма щета за България, защото няма в Европа друг такъв случай. Ние държим първенството и то го държим с много голяма преднина. Ние сме просто шампиони. Изработването на фалшификати също процъфтява, защото находките вече се поизчерпаха. Правят се страшно добри фалшификати и се продават, и този бизнес върви много добре, за съжаление.

Мен, лично иманяри не са ме търсили. Опитвам се да си спомня, дали са идвали хора, намерили нещо древно, за да търсят разумен компромис с музеите, но не мога да се сетя и за такъв случай. Аз много се ядосвам, когато се унищожава историческа информация, не само защото това ми е професията. Изключително ми е болно, като отидем на разкопки и видим как са минали с машини, с резачки, като в картофена нива. Даже не може след това да се рекултивира почвата, защото черноземът остава отдолу. Страшно е. Возят си работниците с автобуси, имат си работно време, с надници. А ние се опитваме да открием и запазим и най-дребните частици история, защото това е важно за всеки от нас, важно е за България.

А колкото до нашата изложба „Спасените съкровища на България“, тя ще се открие в началото на ноември. Това е моя стара идея. Тя цели да покажем на хората, че правоохранителните органи си вършат работата, стараят се. А от друга страна да проумеят българите, че губим страшно много ценна информация с иманярството. Зад тези хубави предмети, които ще покажем, стои много повече безвъзвратно унищожена историческа информация. Ще бъде интересна изложба с каталог, събрали сме материали от 19 музея в страната. Това все находки, заловени от иманяри, чиито дела са завършили и са получили присъди. Правим изложбата с Министерството на вътрешните работи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Инатът е лош съветник

Резките движения не са знак за добра политика. Този извод се налага след шумните популистки подскоци за субсидирането на партиите. Нека припомним, че до този нов развой се стигна след скандала с надвзетите пари, които бе решено партиите да връщат.

Ромските берачи на билки са лакмусът за нова стратегия

Мургави сънародници си докарват до 4000 лв. за няколко месеца от бране на билки и гъби. Пукне ли пролетта, още от месец май, та чак до късна есен родните „деца цветя“ хващат гората и се юрват да щавят нашата флора.

Мокрите сънища на един Радан

Боговете сигурно са полудели! Бушменът Нхау Радан и племенният му вожд Иван Костов въстанаха срещу идеята за въвеждане на американския модел на финансиране на партиите в Европа. Неискрено загрижен, лично новопроизведеният евродепутат Радан цъфна в студиото на bTV, за да оплюе системата. Направи го без никакви аргументи. Но с дълбоко загрижен тон и тежки изрази като „политическа неграмотност“, „политически рекет“, „узаконяване на корупцията“.