Заловеното от иманяри златно съкровище, за което е говорил премиерът Бойко Борисов, е може би това, което е било открито преди два-три дни. Изпратихме там наши специалисти, да го погледнат. То е намерено в Хасковско. Ако става дума за това съкровище, разбира се, е много важна находка. Нека да изчакаме да видим, как ще се развият нещата, казва в коментар за вестник и агенция "Монитор" директорът на Националния археологически музей Доц. Людмил Вагалински.

За съжаление иманярството не само се развива, но и процъфтява. Според мен работата по трафика на исторически находки не е достатъчна. Щом премиерът е обявил за заловеното съкровище, да се надяваме, че има политическа воля да се действа още по-целенасочено в тази посока. Но сред иманярите има най-различни хора – има троянски коне, има и такива, които са от тъмната страна. За мен арестът на служителя от ДАНС заедно с иманярите е изненада. Н от друга страна ние сме се сблъсквали през всичките години след промените с, меко казано, странни прояви на органи на реда, които следят строго работата на археолозите, но едва ли не покровителстват иманярите. Трябва политическа воля, за да се овладее иманярството. Винаги давам пример с разбойничеството в Делиормана, в Лудогорието. В един момент, в края на XIX век, прекъсва икономическият живот. Българи, турци и всякакви разбойници са грабили наред. И тогава Стамболов за шест месеца ги изчиства. А са били обхванали доста голям район. Когато държавата иска това да се случи, то се случва.

Поначало иманярството е голяма щета за България, защото няма в Европа друг такъв случай. Ние държим първенството и то го държим с много голяма преднина. Ние сме просто шампиони. Изработването на фалшификати също процъфтява, защото находките вече се поизчерпаха. Правят се страшно добри фалшификати и се продават, и този бизнес върви много добре, за съжаление.

Мен, лично иманяри не са ме търсили. Опитвам се да си спомня, дали са идвали хора, намерили нещо древно, за да търсят разумен компромис с музеите, но не мога да се сетя и за такъв случай. Аз много се ядосвам, когато се унищожава историческа информация, не само защото това ми е професията. Изключително ми е болно, като отидем на разкопки и видим как са минали с машини, с резачки, като в картофена нива. Даже не може след това да се рекултивира почвата, защото черноземът остава отдолу. Страшно е. Возят си работниците с автобуси, имат си работно време, с надници. А ние се опитваме да открием и запазим и най-дребните частици история, защото това е важно за всеки от нас, важно е за България.

А колкото до нашата изложба „Спасените съкровища на България“, тя ще се открие в началото на ноември. Това е моя стара идея. Тя цели да покажем на хората, че правоохранителните органи си вършат работата, стараят се. А от друга страна да проумеят българите, че губим страшно много ценна информация с иманярството. Зад тези хубави предмети, които ще покажем, стои много повече безвъзвратно унищожена историческа информация. Ще бъде интересна изложба с каталог, събрали сме материали от 19 музея в страната. Това все находки, заловени от иманяри, чиито дела са завършили и са получили присъди. Правим изложбата с Министерството на вътрешните работи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пешеходецът-бърз или мъртъв

Бърз или мъртъв! Това е шегичка, с която шофьорите определят влачещите се, лазещи, пълзящи и тътрещи се същества по пешеходните пътеки. Между другото шегичката не е столичен фолклор, а от ъндърграунда на прекрасен морски град с претенции за столица от юни до октомври.

Или как тандемът Гебрев-Василев точи от „Дунарит“ пари, технологии и натовски тайни

Хроника на едно предизвестено унищожаване

Или как тандемът Гебрев-Василев точи от „Дунарит“ пари, технологии и натовски тайни

„Управителите на „Дунарит“ са на г-н Гебрев, който обаче не е собственик. Но те имат достъп до документация, технологии, производствен процес. И нищо чудно това ноу-хау вече да е в друга компания, която съвсем скоро да произвежда продукцията, правена в момента от „Дунарит“. Което ще означава убийство на „Дунарит“.

 

Пазарът на висшето се раздвижи

Опашки пред деканатите, ругатни пред вратите на „Учебен отдел“, затворени телефони и намръщени академични чиновнички - картинка, с която всеки втори бивш кандидат-студент от миналия век и началото на този се е срещал. С годините опашките започнаха да стават по-малки и по-рехави, докато дойде моментът начумерените лели от кабинетите да подават главици и да гледат с надежда дали някой заблуден кандидат-студент не запълва със силуета си светлината в тъмния коридор.