Доц. Стойчо Стойчев: Радев да е наясно, че който „протест вади, от протест си тръгва”

Доц. Стойчо Стойчев: Радев да е наясно, че който „протест вади, от протест си тръгва”

Никога не е бил обединител, а политик, който иска да раздава оценки

* В момента виждаме как се разиграва сценарият на Божков „Българско лято”

* Комуникацията с Бобоков по всички западни стандарти се води търговия с влияние, а у нас му викат шуробаджанащина

* У нас има пик на ненормалността

* Незнайно защо през цялото време се пакетира Бойко Борисов с Иван Гешев, казва в интервю за "Монитор" политологът

-   Доц. Стойчев, имате ли усещане за дежавю, като сравните протестите днес с тези през 2013-2014 година?

-   Като елементи може да се намери някаква прилика. Но през 2013-а все пак протестите бяха на социални теми, докато през 2014-а се поставиха искания, каквито чуваме и сега - за правов ред, върховенство на закона и т.н. Точно както беше тогава и сега Христо Иванов започна да развява отново като някаква мантра имената на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Сюжетите са сходни, не знам какъв ще бъде отзвукът. Особено сега, след като по някои медии показаха родители, които твърдят, че децата им са били бити на протеста. Тъй като животът на българина се върти около децата му, някак си това е много силен емоционален момент, предполагам, че ще има отзвук. Знаете, че темата за полицейското насилие вдига градуса. Спомнете си случая с една окървавена патрулка през 2013 година, която непрекъснато се показваше по телевизиите.

- Как се стигна дотук и щяха ли да бъдат провокирани тези протести, ако не беше речта на президента Радев?

-   Президентът Радев яхна протестите. Той не беше основният инициатор, но играе рисково с директната си атака срещу прокуратурата. А това е много груба атака. Изпълнителната власт нека говори каквото си иска, може да си позволи такъв тип екзотики. Въпреки че и това не е добре, защото не президентът е назначил правителството, то се избира пряко от народа и се назначава от парламента. Така че не президентът е човекът, който трябва да иска оставката на управляващите. И същевременно да заяви, че прокуратурата е свърталище на мутри и то при условие, че негов съветник е под ударите на закона. А в случая е ясно, че прокуратурата действа в рамките на правомощията си. Това изказване на Радев обаче хвърли топката в полето на протестиращите, защото в България много обичаме да пакетираме нещата. Незнайно защо през цялото време се пакетира Бойко Борисов с Иван Гешев. Президентът през цялото време внушава, че едва ли не Гешев е назначение на Бойко Борисов и че е инструмент в ръцете му. Най-малкото всеки у нас трябва да знае, че прокуратурата не е свързана с ГЕРБ. В същото време негативите срещу Гешев се прехвърлиха върху Борисов. И изведнъж след равнището на популярност и одобрение на правителството след пандемията се стигна до ескалация на напрежението и призиви за оставка.

 - Политическа ли беше речта на Радев пред протестиращите - на човек, който се приема за обединител на нацията?

-   Радев никога не е бил обединител на нацията, той има друг тип амбиции. Иска да бъде нещо като консул, Гай Юлий Цезар за народа. Иска той да раздава оценки и правосъдие. Така че оставете това, че е обединител на нацията, защото отдавна не е такъв. Той отдавна е политик, но амбицията му е да раздава оценки - кой е мутра и кой не. Това е опасното. Радев иска да бъде онзи тип лидер, който хем да е президент, хем главнокомандващ, хем да раздава правосъдие.

- Намирате ли логика в ситуацията, при условие че само след около шест месеца има избори?

- Не виждам никаква рационалност. И всеки трезвомислещ човек първо би се замислил за това. И сега да ми протестират с лозунги от 1997 година, не го разбирам. Твърдят, че искат да махат мафията, досега не са го направили, за два месеца едва ли ще стане. Другият основен аргумент е, че ако сега парламентът прекрати мандата си, президентът трябва да свика нови избори в рамките на три месеца, когато ще е и сезонът на вирусите. На всичкото отгоре ще има машинно гласуване, абсурдно е да смятаме, че ще има някакъв човек на място, който непрекъснато ще дезинфекцира. Но няма да ме учуди, ако Радев го направи. Той е инатлив човек и каквито и аргументи да му изложиш, си знае неговата.

 - Целта служебен кабинет ли е?

-   Разбира се, защото друг повод за бързане няма. Разбирам, ако в ГЕРБ има спад в доверието към Борисов и да се прогнозира, че ще имат лоши резултати на изборите, но не е така. А и кой е готов за избори от другите партии? Корнелия Нинова ли, чиято партия се разцепи отново и не може да преодолее вътрешните си противоречия, а в същото време влиза в спорове кое е легитимно и кое не? Или пък Слави Трифонов? Няма такива. Така че единствената логика да се натиска толкова в момента за предсрочни избори е да има служебен кабинет, забележете, който ще действа от една страна при липсата на парламент, който да осъществява контрол, а от друга - в условията на извънредна епидемична обстановка. Все в извънредни положения. Реално властта отива изцяло в ръцете на Радев. Какво иска да прави с тази власт, не е ясно. Заявката му да вкарва хора по затворите няма как да се изпълни, най-малкото защото дори да има служебно правителство, това зависи от прокуратурата. Така че Радев подходи доста недалновидно. Да настроиш прокуратурата срещу себе си е безумно.

 - Вицепремиерът Дончев заяви, че правителството няма да подаде оставка и че няма как да ходим непрекъснато на избори, докато на някой не му хареса резултатът.

-  За Радев и привържениците му всеки резултат, който не ги устройва, ще бъде обявен за фалшифициран.

 - Използва ли се COVID кризата много умело в тази ситуация?

-    Напротив, тотално се неглижира според мен и ме притеснява да не даде отражение в един момент. Тотално се пренебрегнаха мерките за безопасност.

 - Но някои хора дори не вярват, че има вирус, как ще коментирате подобни тези?

 - Да, чувам ги. Сигурно целият свят си е измислил коронавируса, за да свали Борисов от власт. Така излиза. Такъв тип вторачване в себе си и идеята, че светът се върти около тях, не го разбирам. Едни хора излизат на протест, смятат, че са интелигентни, пледират за върховенство на закона и в същото време обявяват експертизата на СЗО за бутафория. Това показва, че сме държава не на двойните стандарти, а на превърнатото в норма лицемерие. Чудя се как е възможно съветникът ти по антикорупция да е компрометиран, а ти да протестираш и искаш върховенство на закона. Тази комуникация с Бобоков по всички западни стандарти се води търговия с влияние, а у нас му викат шуробаджанащина. Ако в момента има човек, който се държи абсолютно авторитарно, това е президентът. И го казвам съвсем добронамерено. Очевидно в армията не търпят различно мнение, там се действа под команди. Вярно е, че Радев цял живот е бил военен, но не е редно в една демократична държава да се подхожда по този начин.

 - Каква е прогнозата ви за изборите, след като казвате, че няма алтернатива? И изключвате ли хипотезата предсрочни избори изобщо?

-   Не я изключвам, особено, след като сега се втълпява на обществото, че протестите са окървавени и се посяга на деца. Пуснаха се фалшиви постове, че едното момче е починало в „Пирогов”, целта е да накарат хората да се възмутят. И тук се използват вредни пиар тактики. То е ясно персонално кой стои зад този протест, това ясно прозира, защото стилът само на един човек в държавата е такъв. Включително ходи на протести и вее там някакъв байрак. Това няма да свърши добре. Така или иначе в рамките на 3-6 месеца ще се проведат някакви избори. Но в момента дори никой от социолозите не може да поеме отговорност и да каже какви са нагласите. Всеки ден има някакви събития, които променят мнението на хората. В момента имаме пик на ненормалността, някакво изкривяване. Сякаш нормалните хора отсъстват, защото у нас има една прослойка от трезвомислещи, които искат предсказуемост.

-     Редно ли е правителство да се сваля с протест, до какво води това?

-     Никога не съм ходил на протести, защото за мен легитимната форма да избираш правителство са изборите. Ако се научиш да ходиш по протести и така да сменяш управление, означава, че грешките по време на избори ще ти изглеждат поправими. И постоянно ще разсъждаваш, че винаги, когато едно правителство не ти харесва, ще го свалиш с протест. Този тип заиграване води до тотална обтекаемост на партийната система, до разврат, ако щете. Така политическата отговорност се свежда до тълпата. Това не е демокрация, протестът е една тълпа, не е народът. Не бива да се поставя знак за равенство. Народен гняв има, когато това се покаже с резултатите от изборите. Така че не смятам за редно с протести да се свалят правителства. Протестът е добър демократичен инструмент, трябва да го има, но когато представиш конкретни искания за политики. Тогава оказваш натиск върху властта и тя приема аргументите ти. Но да искаш да сваляш правителствата по този начин, се превръща в безобразие. Радев обаче много добре работи за тезата, че протестът е легитимен инструмент. Той постоянно обяснява, че изборите са купени и манипулирани. Какво означава това? Явно, че няма нужда от тях. Но това ще изиграе лоша шега на самия него. Ако перифразираме библейската мъдрост, можем да кажем, че „който протест вади, от протест си тръгва!”. В този свят има баланс.

  - Не мога да не ви питам и какво е мнението ви за проекта на Васил Божков?

- Като цяло в момента гледаме проекта на Васил Божков. Онова, което той нарича „Българско лято”, се случва в момента. Това е негов сценарий. Видя се как му пишат хора, обясняват му откъде групите минават, кои ги спират. Кой пише случайно на Божков? Това означава, че той е наясно какво се случва и че стои зад това. В момента на протестите виждам хора, които няма да ви кажат „Добър ден”, без да вземат 1000 лева, а ни убеждават, че са там за полза роду.

Визитка:

Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ)

Преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Научна област и интереси: организирана престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране

 

-      

-      

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ