Политологът доц. Стойчо Стойчев пред

Политологът доц. Стойчо Стойчев пред "МОНИТОР": Машините поставиха скрит дигитален ценз

Много избиратели успяха да гласуват само за президент, но не и за парламент

* Този път ще се състави правителство, и то основно от БСП и „Продължаваме промяната“

* Хората показаха, че изобщо не се интересуват от съдебна реформа

- Доц. Стойчев, като че ли се очакваше добър резултат на новата формация „Продължаваме промяната“, но изненадахте ли се, че направо обърнаха играта и станаха първи?

- Не съм изненадан предвид усложнената процедура за машинното гласуване, което на практика означава скрит ценз. И той не е образователен, а за дигитална грамотност. Това попречи на доста хора да гласуват, основно за парламентарните избори. Масово дадоха вота си само за президент, след което очакваха екранът да зареди страница за парламент, но не са успели. Просто хората не разбраха какво трябва да отбележат на първата страница на екрана. Другата причина са целенасочените действия на Бойко Рашков с акциите за купения вот, най-вече сред ромите. Страховете, които искаше да насади сред обществото, всъщност сработиха. Около 700 000 души не отидоха да изразят вота си. Само сравнете активността в Кърджалийско и тази в Турция. В Турция имаше много по-слаб контрол и се гласуваше масово, дори комисиите показваха на хората как да гласуват.

- Смятате, че машинното гласуване е сред причините за ниската избирателна активност?

- Начинът, по който беше организирано това. С множество прозорци на екрана, в които трябва да потвърждаваш избора си. Така много възрастни хора не гласуваха. А електоратът на „Продължаваме промяната“ е дигитално грамотен. Имайте предвид, че голяма част от пенсионерите получават пенсиите си от пощата, притесняват се да теглят парите си от банкомат. Заради това се отказаха и от машинното гласуване. Не може да лишаваш големи групи от населението от право на глас. Но какво сочи картината, която се очертава в парламента - стигна се до това, че 55% от депутатите в Народното събрание ще бъдат симпатизанти на Румен Радев. Тук не включвам „Има такъв народ“. Два пъти те направиха всичко възможно да няма правителство, мисля, че и сега няма да се коалират с никого. Според мен дори сформирането на кабинет ще бъде с мандат на БСП - от третия път и с подкрепа от Костадин Костадинов. Като нищо този път „Демократична България“ трябва да се усетят, че всъщност Румен Радев ги изсмука електорално и това е причината за пагубния им резултат. Той изсмука и БСП, обезкърви „Демократична България“, елиминира Мая Манолова. Общо взето Радев оказа влияние върху всички партии на протеста. Унижи ги за сметка на собствената си платформа.

- Но Кирил Петков изтъкна, че е естествено те да се коалират с „Демократична България“. Как тогава ще стане това?

- „Продължаваме промяната“ най-вероятно ще искат коалиция с „Демократична България“, но те едва ли ще се съгласят. Оставането им в такава коалиция означава на едни следващи избори буквално да ги няма като формация и отделно като партии. Затова много внимателно трябва да преценят какво ще правят. Те тръгнаха много добре, резултатите им на предишните избори бяха изключително добри, но стоенето им покрай Румен Радев заради темата за съдебната реформа доведе до отлив на гласове.

- Отхвърляте ли хипотезата да останем отново без правителство?

- Според мен този път ще се състави правителство, и то основно от БСП и „Продължаваме промяната“. Въпросът е дали Корнелия Нинова ще остане на председателския пост при този резултат. Затова според мен тя ще иска да сформира кабинет, за да запази поста си. Видяхте резултатите им, с гласовете от чужбина нещата ще станат още по-зле според мен, защото зад граница БСП я няма. Вече се хвърлиха няколко оставки. Според мен дали „Демократична България“ ще подкрепи правителство зависи от това дали Румен Радев ще избяга от темата за съдебната реформа.

- Продължава ли обаче да търси нов месия българинът? Видяхте срива на ИТН, при условие че бяха първи на миналите избори.

- Според мен хората се разочароваха от Слави Трифонов. След като видяха действията му два мандата, се разбра, че неговата цел не е да съставя правителство, а да пречи за сформирането му. Спомнете си как Марешки също говореше как ще маха Бойко Борисов, но в същото време го подкрепяше. Сега очаквам също ИТН да не се коалира с никого и Костадин Костадинов да подкрепи мандат на БСП, а не проамериканска линия. Така ще управлява правителство на малцинството, а „Демократична България“ ще остане волю или неволю встрани. Те са разпознаваеми с действията си, насочени към съдебната реформа. Обаче видяхте, че Лозан Панов, който беше флагман на войната срещу Иван Гешев, постигна много слаб резултат. Това означава, че хората не се интересуват изобщо от съдебната реформа, а се хващат повече на популистки твърдения за спирането на корупцията. Въпросът е как ще се реализира това в управленска стратегия и как ще се реализира тази популярност. Но трябва да се каже и нещо друго - за разлика от Слави Трифонов, който генерира гласове на базата на личната си популярност, Кирил Петков и Асен Василев дължат резултата си на факта, че бяха избрани и припознати като успешни министри. Масово бяха подкрепени от избиратели на БСП и „Демократична България“.

- Предизвестена ли беше президентската битка и какво очаквате на балотажа?

- Президентската битка беше ясна. Преди две седмици имаше 15% разлика между Радев и Герджиков, но без възможност да спечели първи тур. И това стана благодарение на усложнената процедура с машинното гласуване. Сега е много важно да видим какви ще са действията на ДПС. Ако Радев се съгласи на договорката да забрави темата за съдебната реформа и Гешев, Карадайъ може да не го подкрепят, но и да не гласуват за Герджиков. ДПС обичат, без да влизат директно в играта, да подкрепят. Същото прави и ВМРО. Сега обаче тази роля ще се заеме от Костадин Костадинов, който преди години беше техен координатор. Абсолютно идентична структура, електоратът е един и същ, просто се сменят субектите. Но ще видим докога Костадинов ще е актуален. Тук искам да подчертая и че никак не се радвам за резултата на БСП, защото все пак е нужно да имаме нормално ляво пространство. Все пак трябва да се защитават интересните на този електорат. В същото време да забелязвате някой да говори за човешки права в България или за това, че беше инкриминаран целия ромски етнос. Беше направено така, че да не гласуват, независимо за кого. Не може да лишиш цял етнос от право на глас и да очакваш после от тези хора да са лоялни към държавата. Те ще започнат да я усещат като враг. Не бива да легитимираме езика на омразата като нещо нормално.


Визитка:


Доц. д-р Стойчо Стойчев е ръководител на Лабораторията за изборни системи и технологии (ЛИСТ)

Преподавател по анализ на политическия риск и противодействие на организираната престъпност в катедра „Политология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Научна област и интереси: организирана престъпност, криминални пазари, анализ на политическия риск, избори и прогнозиране

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.