Доц. Стефан Узунов: Необходими са ни по 40 защитни средства дневно

Доц. Стефан Узунов: Необходими са ни по 40 защитни средства дневно

Лекарите са на първата линия срещу болестта, но работят всеотдайно, казва директорът на Втора градска болница в София

Във връзка със битката с разпространението на COVID-19 изданията от “Телеграф медиа” ще представят  директорите на едни от най-големите болници у нас, които са на първа линия и се борят със заразата. Днес публикуваме блиц интервю с директора на Втора градска болница в София. Публикуваме и дарителска сметка, на която всеки, желаещ да помогне на болницата, може да го направи.

ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ПОЛУЧАТЕЛ: Столична община

IBAN BG54SOMB91303133008302 BIC SOMBBGSF

Общинска банка клон „Врабча“

  Доц. Узунов, от какво има нужда Втора градска болница?

-   Предвид ситуацията Втора градска болница е разкрила и организирала едно отделене за лечение на пациенти с коронавирус. То е обособено от бившите отделения по фтизиатрия и пулмология. В момента в него имаме настанени пет пациента, от които единият е съмнителен и предстои да бъде доказано заболяването му от пробата. Другите са с доказан коронавирус COVID-19. Те са в добро състояние. Не са на резпираторно дишане. Засега се справяме, но имаме нужда от защитни облекла, както и от всякакви други лични предпазни средства – маски, ръкавици, шлемове, очила. Това е най-крещящата нужда в момента. Към момента имаме дезинфектанти. Осигури ги Столичната община. Тя много ни помага. Освен това тя финансира получаването на два монитора за наблюдение на   пациентите в реално време, като при необходимост ще се консултираме с националния консултант по кардиология проф. Иво Петров от  „Сити клиник”, като това ще става по технологията на телемедицината.  Имаме и два аспиратора.  Подготвили сме се за посрещане и лечение на болните от коронавируса COVID-19. Подчертавам обаче, имаме нужда от лични предпазни средства и дезинфектанти, тъй като те всякога са необходими.

За колко медици са Ви необходими защитни облекла?

-  Дневно ни трябват по 40 комплекта. Те са нужни не само за лекарите и медицинските сестри, но и за санитарите, рентгеновите лаборанти и хората от поддръжката, които не са постоянно в средата, където са хоспитализирани болните, но работят в болницата, тъй като без тях не можем.

Имате ли вече дарители?

-   Да, имаме дарители. Те даряват за нас чрез Столичната община. Благодаря им от сърце. „Ай Ес Джи” – ЕООД ни предоставиха защитни гащеризони, маски и ръкавици, както и електронни термометри за 16 000 лева.  Останалите дарения са за по-малки суми. Отзоваха се още „Универсал К”, ”Балкангруп” – ЕООД, Българският лекарски съюз чрез своята кампания в подкрепа на лекарите на първата линия за борба със заразата. Откликнаха и частни лица – господата Антон Маринов и  Иван Петров. Болницата не приема финансови средства. Те се привеждат на сметката на Столичната община, която в лицето на председателя на  кризисния  щаб Йорданка Фандъкова ни помага много.

Отшумя ли първоначалното напрежение във Втора градска болница от страна на някои лекари?

-  Трудно може да се каже, че хората са спокойни, те са на първата линия на болестта. Въпреки това работят и то всеотдайно.

Какъв е целият капацитет на болницата?

-  Освен новосформираното отделение за заразените с коронавирус COVID-19, което е с десет стаи, останалата част на Втора градска болница вече е отворена. В момента в кардиологичното отделение лекуваме двама, докарани по спешност, имаме  и няколко човека в неврологичното отделение. Организирали сме нещата така, че да няма смесване на потоците от хора, за да не се налага да бъдем в карантина.  Имаме всички необходими мерки и планове, по които действаме.

 Визитка:

 - Доц. Стефан Узунов е завършил медицина през 1984 година в - -Медицинския университет в Плевен

 - Военен лекар 

 -  Има специализация във военната академия в Мюнхен

 - От 2015 година е директор на Втора градска болница в София

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ