0

- Доц. Попиванов, възможно ли е според областта на затлъстяване – ханш, бедра, талия, корем, шия да се прецени кои органи са засегнати или са в риск от заболяване?

- Доц. Попиванов, възможно ли е според областта на затлъстяване – ханш, бедра, талия, корем, шия да се прецени кои органи са засегнати или са в риск от заболяване?

- Всеки лекар с по-голяма практика може да се ориентира за вида затлъстяване. Ние можем да потвърдим това с апаратура и да го измерим количествено и оценим промяната. Например, виждам човек с гуша, паласки, корем, дупе се люлее. Ясно е, че той има подкожно затлъстяване. Ако то не е голямо, а придава само закръгленост, най-вероятно няма риск. В повече ли е обаче, значи той е с висок риск и дори е тежко увреден. Обикновено се появява износване на ставите, притискане на белия дроб, което дава затруднено дишане през нощта – хъркане и дори сънна апнея. Многото мастна тъкан създава и риск за образуване на карциноми, за диабет, за развитие на атеросклероза, инфаркт и високо кръвно. Съществува и т. нар. висцерално затлъстяване.

-Какво представлява висцералното затлъстяване?

- То се появява около вътрешните органи, най-вече около кръвоносните съдове в организма – тези на шията, между двата бели дроба, в корема, около сърцето и бъбреците, черния дроб и червата. Това затлъстяване не е подкожно. Виждам например, човек с шия на борче, но той няма мастна тъкан, не може да бъде и от мускули. Става въпрос за висцерална мастна тъкан. Тя се свързва с мъжките полови и хормоните на стреса. За разлика от нея подкожната е свързана с женските полови хормони. Ако огледаме корема за висцерална мастна тъкан, тя най-често е при мъжете, а при дамите след менопаузата. Надута е горната му част, но при пипане няма подкожна мастна тъкан. Крайниците, обикновено не са пълни, напълняването е крушовидно.

- Какви са рисковете за здравето при наличие на висцерална мастна тъкан в повече?

- Рисковете са хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

- Как се изследва и установява вътрешноорганното затлъстяване?

Изследването и установяването се извършва с ултразвук или с изследване на кръвта за мазнини, захар, както и на чернодробните показатели.

- През година – две на мода са различни диети – беше тази на Аткинсън, сега е актуална кетонната. Коя диета е най-ефикасна?

- Няма универсална диета, за всеки човек трябва да се състави индивидуална. Колкото до кетонната, тя въобще не е здравословна.

- Защо, нали с нея се свалят доста бързо килограми?

- Кетонната диета увеличава количеството на ацетон в кръвта. При нея организмът се храни повече с мастни киселини, отколкото със захар. Принципно положение на биохимията на всички животни е: мазнините изгарят в огъня на въглехидратите, стига да има малко захар, за да се задейства обмяната и да започне горенето на мазнини. Човек се храни с малко захар, тъй като я изисква мозъка, и повече мазнини. При кетонната ние употребяваме предимно мазнини, но това води до влошаване на алкално-киселинното равновесие на кръвта, тя става по-кисела. Типични са ацетономичните повръщания. Те са характерни например за децата, на които не достигат въглехидратите или са гладували продължително време. Ние, лекарите, можем да разберем дали един човек спазва много стриктна диета или не, или пък е обявил, че прави гладна стачка, като изследваме сутрин урината му. Има ли в нея ацетон, той действително гладува. Няма ли, само имитира гладна стачка.

 - Как действа увеличеният ацетон?

-Увеличаването на ацетона и кетотелата при този тип диета при болни с диабет може да доведе до кетоацидоза. Това е тежко, предкоматозно състояние, което може да премине в левкоматозно и човекът да умре. Много известна наша народна артистка от комунистическите времена, вече възрастна и болна от диабет, искаше да отслабне. Тя отиде на курсове при една харизматична докторка, която й каза да спре всички лекарства. Резултатът беше кетоацидоза и смърт. Имаме и политици, които развиха кетоацидоза. Трябва да се знае, че кетогенните диети са вредни. Освен това, те дават ефект, но след това идва йо-йо ефектът. Нещо повече, теглото дори се увеличава повече, отколкото е било преди това. Трябва да се знае, че в мозъка има център, който не допуска да се слабее и пълнее с големи разлики, като изключим сезонните разлики. Здравословното отслабване се изразява в половин килограм седмично, но не повече. Иначе, мозъкът сработва, че този човек гладува и обмяната става много икономична. Трябва много да се гладува за постигането на ефект. Има само една ефикасна диета.

- Коя е тя?

- Това е индивидуалната диета. Когато човек забележи колко яде, за да се засити, може да си записва, да не посяга за допълнително. След това, той трябва постепенно да намалява храната, за да отслабва около половин килограм всяка седмица.

 - Вероятно той трябва и много да се движи?

- За да отслабнем, трябва огромно движение. На практика, възрастен човек не може да отслабне с него. То обаче ни помага за намаляването на инсулиновата резистентност на мускулите, успокояване на симпатиковата нервна система, постига се по-добра кондиция, нервите се успокояват, стресът намалява. Движението е много важно за общото добро състояние на човека, но помага малко за отслабването на възрастните хора. Принципно положение в личната ни антистресова програма е да си осигурим минимум 7 часа сън. По-малко означава стрес за организма, който води до инсулинова резистентност. Трябва да работим под 11 часа. След това време спада рязко коефициентът на полезно действие, но едновременно с това рязко се покачва стресът, килограмите, кръвното, атеросклерозата, рискът от диабет и какво ли още не. Необходимо е да се върви пеша около 8 км на ден, което прави два часа. В София и големите градове това не е реалистично. Можем да се движим повече в събота и неделя сред природата, т.е. да спазваме правилото за 10 000 крачки, като обаче се признава над 20 минути непрекъснато ходене. Правим ли почивки, крачките не се броят.