Доц. Околийски, СЗО: Ваксинирането на повече хора ще помогне в борбата с COVID-19

Доц. Околийски, СЗО: Ваксинирането на повече хора ще помогне в борбата с COVID-19

Ваксинирането на повече хора би помогнало в борбата с COVID-19. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България.

Трябва да се подготвим за дълга борба, която ще продължи и наесен и ваксинацията е една от мерките. „Ще трябва да качим готовността на населението да се справи чрез по-висока ваксинация, особено по-възрастните.”, каза доц. Околийски. По думите му твърденията на антиваксърите, че ваксината срещу коронавирус има и други цели освен да запази човешкия живот, са гранични с престъпни действия.

Справянето с други заболявания, спирането на тютюнопушенето и чистият въздух също са сред нещата, които могат да помогнат при борбата с коронавируса

Представителят на СЗО обясни, че има научни доказателства за малки капчици аерозоли, които биха могли да предадат вируса в най-интензивните обмени на подобен тип секрети – медицинските сетинги, зъболекарски кабинети. „Може да се докаже, че частици от вируса се задържат във въздуха. Не това е движещата сила на пандемията. Мнозинството на случаите са при директни секрети – при кашляне, кихане, викане. Затова е толкова важно да продължим с мерките- лична хигиена, дистанцията.”, каза доц. Околийски.

Разхлабването или затягането на мерките трябва да става на база научни доказателства, обясни представителят на СЗО у нас. Доц. Околийски посочи, че те трябва да се премахват една по една и да се обърне внимание на комуникацията на риска – обществото да бъде въвлечено в дискусията защо се разхлабват или връщат мерки и това води до повишено недоверие. „Хората не вярват толкова много заради недобрата  комуникация на риска. У тях има умора от търсенето на изход от цялата ситуация, пренасищането с послания, усилия.”, каза още представителят на СЗО.

Той обясни много хора сметнали погрешно, че с идването на лятото вирусът ще изчезне. „Случва се точно обратното и това е трудно да се асимилира от човешкото самосъзнание. Може би най-лошото предстои. Затова и СЗО се опитва да сподели тази информация на хората, но се сблъсква с едно желание всичко да е минало.”, посочи доц. Околийски. Той допълни, че в много страни на Балканите и Западните Балкани се наблюдава интензивно увеличаване. В САЩ и Латинска Америка има ръст над 50% за последната седмица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.