Доц. Михаил Околийски:  Възможна е втора вълна на COVID-19, съчетана с грип

Доц. Михаил Околийски: Възможна е втора вълна на COVID-19, съчетана с грип

С времето разпространяването на заболяването губи от виролентността си, силите му отслабват

Коронавирусът със сигурност не е дизайнерски, лабораторно създаден, както подозират някои заради упоритостта му, казва в интервю за "Монитор" представителят на офиса на СЗО за България

- Доц. Околийски, само за едно денонощие бяха диагностицирани 83-ма с COVID-19. Това буди ли безпокойство, трябва ли да се върнат извънредните мерки?
- Хората, които са си помислили, че кризата е отминала, вероятно се безпокоят от този факт и са неприятно изненадани. Здравните власти непрекъснато говорят, че коронавирусът не е изчезнал, че остават мерки, които следва да се спазват, но изглежда не навсякъде това се случва. Сега се наложи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев да предложи те да бъдат въведени в Доспат.
- Световната здравна организация препоръчва ли при такъв обрат да бъдат върнати мерките изцяло за цялата страна?
- Това се решава индивидуално от всяка една страна. Аз смятам, че в България е взето много добро решение – мерки да има само там, където има клъстър.
- Как се отрази двумесечната изолация на психичното здраве на хората?
- За психичното здраве на обществото след социалната изолация все не могат да се правят генерални изводи. Всеки индивидуално, повече или по-малко, се справяше. Имаше такива, които я понесоха по-леко и успешно. Други са по-чувствителни и имаха редица проблеми. Хората, които осмислиха този престой вкъщи в посока на развиване на нови аспекти на семейния живот, на родителството, на обогатяване на професионалните си знания чрез четене, се справиха по-лесно. Някои поради различни проблеми - например страх да не загубят работата си или липсата на перспектива, на неяснота за точните параметри на вируса, стигнаха до проявата на тревожни депресивни разстройства. Те се изразяват в липсата на желание за ставане сутрин, занимание с ежедневните дейности, тревога, а при някои и с панически атаки. Мнозина нямаха директен достъп до здравната система. Заради препоръките за контакт само в краен случай личните лекари се срещаха рядко с хронично болните си пациенти, което допълнително утежни психичното състояние. Прегледите, консултациите бяха отлагани, но в не малко случаи това доведе до влошаване на здравето. При трети с пукнатини в семейните отношения се отключиха проблеми. В Ухан – Китай, се наблюдава двойно увеличаване на разводите след извънредното положение. Тепърва предстои да разберем как ковидкризата ще се отрази на семейните отношения у нас. Със сигурност се удвоиха случаите на насилие от страна на мъжете над жените, а в някои случаи и над децата. Това се потвърждава и от броя на убитите съпруги и партньорки. Смъртните случаи вече са осем. Много са и сигналите за домашно насилие, подадени на горещите телефонни линии или на място в институциите – Държавната агенция за закрила на децата, Фондация „Анимус“, Център „Надя“ и Българския фонд за жените. Ние, като офис на Световната здравна организация в България, още от първия момент на пандемията работим по тези проблеми.
- Какво точно направихте?
- Адаптираме световните добри практики за справяне с проблемите в психичното здраве и конкретно в областта на превенцията на насилието. Споделихме си с Министерството на здравеопазването и всички партньори, със специалния сайт и мобилно телефонно приложение, разработени от БНТ и Националния оперативен щаб, с който си партнираме непрекъснато. Препоръките бяха излъчвани в големите лечебни заведения - „Пирогов“, „Токуда“, „Свети Иван Рилски“ и редица други болници. Отделно направихме няколко уебинара с участието на стотици. Това бяха студенти по медицина, родители, грижещи се за деца в алтернативни грижи и приемни семейства, защото психичното здраве на тези деца е много чувствителна тема. Те имат нужда да бъдат подкрепени в страховете си, да разберат естеството на вируса и да имат надежда за утрешния ден. Адаптирахме и издадохме една прекрасна детска книга „Моят герой си ти“. Тя е богато илюстрирана и разказва как децата се борят с COVID-19. Направихме й и видеоверсия на български с актьора Димитър Павлов и тийнейджърки, които четат текста. Тя също е разпространена, за да могат да бъдат успокоявани страховете на малчуганите и подрастващите. Работим с ромските общности и здравните медиатори. Направихме проект, ориентиран към проблемните области в България. Медиаторите, подкрепени от нас, имаха възможност да работят на терен по отношение на превенцията срещу COVID-19, за по-добър контрол на заболяването, дезинфектанти и лични предпазни средства за хората, както и превенция по отношение на дискриминацията на тази общност.
- Вижда ли се краят на пандемията?
- В световен мащаб краят й все още не се вижда. САЩ, Бразилия и страните от Латинска Америка, както и Русия продължават да имат проблеми с овладяването на пандемията.
- Как преценявате ситуацията в Балканския регион?
- Що се отнася за Балканския регион и по-точно за България, ние сме в низходящия тренд по развитие на пандемията. Дни наред имахме повече излекувани, отколкото заразени, дори имаше ден без нито един смъртен случай. Най-важното е да не се успокояваме преждевременно, да не намаляваме личните си усилия за превенция, добрата лична хигиена, спазването на епидемичните препоръки, за да не се изпълнят хипотезите за втора вълна на коронавирусната инфекция. Вирусът все още е непознат. Дори най-добрите учени нямат точна представа как ще се държи. Националният оперативен щаб предположи, че със затоплянето на времето ще загуби от мощността си. Виждаме обаче, че в някои от страните, например Бразилия, където е доста топло, има много нови случаи. Добрите резултати, постигнати в България, не трябва да бъдат занемарявани и компрометирани. Хората трябва да продължат да се пазят.
- Как ще коментирате обвиненията срещу Световната здравна организация, че не е реагирала навреме още в началото на пандемията?
- Само който не работи, не греши. Още от първата информация за появата на новия коронавирус в Китай екипи на Световната здравна организация с международни експерти бяха на терен. Част от този първи отговор на COVID-19 бяха и американски експерти. В първия момент, когато се разбра, че епидемията набира скорост и има риск да премине границите на Китай, беше обявено извънредно положение, което всъщност е червена лампа, която ние активирахме, за да предупредим целия свят за това какво идва. В течение на времето, изследвайки естеството на вируса и разбирайки за начина на заразяване и за превенция, споделяхме този опит със страните членки какво следва да се направи. Ние работим със съответните министерства на здравеопазването и правителствата, и се опитваме в такава съвместна работа да се справим с всяко едно заразно заболяване и здравен проблем, в частност с COVID-19.
- Експерти прогнозират, че е възможна втора вълна в края на ноември – началото на декември. Споделяте ли това виждане?
- Регионалният ни директор за Европа д-р Ханс Клюге заяви, че това е най-лошият сценарий, който може да се състои в някои страни. Възможно е да има втора вълна от COVID-19, съчетана със сезонния грип, както и избухването на някои от ваксинопредотвратимите заболявания, например морбили, поради забавянето на имунизационния календар заради мерките. Това е най-лошият вариант, който може да се случи. Затова здравните системи трябва да имат готовност, а хората да съдействат максимално и да спазват мерките и указанията на здравните и санитарните власти.
- По-силна ли би била една втора вълна?
- Никой не може да каже дали ще бъде по-силна или по-слаба. Виждаме, че с времето разпространяването на заболяването губи от виролентността си, силите му отслабват. Все по-малко хора се заразяват. Надяваме се той да последва съдбата на предишните два коронавируса – SARS и MERC, които с времето изчезнаха. Не можем обаче напълно да разчитаме на тази хипотеза.
- Защо не можем да разчитаме на нея?
- За разлика от предишните, COVID-19 взе много повече жертви и беше много по-опустошителен за част от здравните системи в света, като италианската и английската например.
- Ще се намеси ли СЗО за регулиране на пазарите в Китай, на които се продават диви животни, влечуги и всякакви други „деликатеси“, оказващи се преносители на зарази?
- Това ще бъде една от дискусиите, които се подготвят. Подобен тип препоръки сме давали в предишни години точно за затварянето и ограничаването на т.нар. мокри пазари. Към момента обаче мандатът, който СЗО има, не позволява подобен тип затваряне на такива тържища. Известни задължения могат да бъдат договорени в близко бъдеще, за да може без забавяне да се реагира на тези рискове и те да бъдат ограничени до възможния минимум.
- Новият коронавирус се оказва доста упорит. Споделяте ли хипотезата, че той е дизайнерски, лабораторно създаден?
- Със сигурност не е създаден изкуствено. СЗО направи анализ на над 15 000 научни публикации и доказателства, събрани от целия свят. В нито една от тях не се намериха данни, че коронавирусът може да е създаден по изкуствен път. Той е възникнал спонтанно, след мутация в природата и се е предал вероятно от прилеп на човека. Една от основните следващи задачи е да се предотвратят възможностите за разпространяването му в бъдеще.

Визитка:

-Доц. Михаил Околийски е роден на 21 юни 1972 година в София

-Завършил е сексология в Хумболтовия университет в Берлин през 1995 г.

-В продължение на петнадесет години работи в Центъра за обществено здраве и анализи

-От октомври 2014 година работи в офиса на СЗО за България

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.