60 години е средната възраст на джипитата у нас, дефицит с, коментира в интервю пред "Монитор" председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари

- Доц. Киров, преди броени дни Евростат публикува информация, според която 52% от българите не са посещавали своя личен лекар в рамките на една година. Като се има предвид, че сме най-болната нация в Европа, какво говори това?

- Смятам, че информацията не е вярна. И това съвсем не е първата статистика на Евростат, която не отговаря на истината. Представеният анализ е доста изкривен. Всеки може да си направи извод за достоверност, ако си направи труда да се опре на няколко пункта.
- Кои са те?

- Единственият посочен източник за информация е този от Националния статистически институт. Ако наистина там е упоменато същото, означава, че данните на института не са верни. Трябва да се замислим и над това, че нямаш ли точната информация, не можеш и да формираш правилни политики. Например цитираният брой на общопрактикуващите лекари през 2017 г. не е 4500.
- Колко са общо практикуващите лекари?

- От 2017 г. до сега те са между 4200 и 4300. Това са данните и на Националната здравноосигурителна каса, която не прави грешки в това отношение, защото им плаща. 200-300 души са значима разлика. Когато цитираният погрешно брой се раздели на брой пациенти, данните се изкривяват. Според Евростат 1,8 млн. човека са общопрактикуващите лекари в страните-членки на Европейския съюз. Същевременно населението им е 520 млн. души. Ако ги разделим, се оказва, че един доктор обслужва 519 584 пациенти – абсолютно нереална цифра. Освен това, там се казва, че най-добре осигурената държава с джипита е Португалия. Там се пада по един лекар на 395 души. Ето как, като се сметнат данните, се вижда, че те са поднесени по манипулативен начин и могат да доведат човек до много неверни изводи, ако не се замисли. В същото време, пак по данни на Евростат, в целия ЕС на 300 човека също се пада по един лекар. Всички тези детайли показват колко несъвместима е съобщената ни преди дни статистика.
- Каква е ситуацията в България? Нашенецът научи ли се да ходи на профилактични прегледи?

- Приблизително вярна е информацията на Евростат, че около 50% от хората над 18 години, които подлежат на профилактичен преглед, се явяват на него.

- Какво обаче се случва в останалите 50 на сто? Не е ли плашещо, че те подминават кабинета на своя лекар за профилактични прегледи?
- Няма нищо плашещо. По отношение на преминалите на профилактични прегледи над 18-годишна възраст България стои много добре в общата картина на Европейския съюз. Няма държава в ЕС, в която подлежащите на такива прегледи да са покрили 80, че и повече процента. Обикновено те са 20-30, максимум 50 на сто, което вече е много добре. При децата профилактиката е много добре развита и изпълнена почти на 100%. Проучване на Сдружението на общопрактикуващите лекари, направено след изнесените данни от Евростат показват, че пациентите, които не са посетили своите лекари, са не повече от 20%. Средно се получават по 6-7 прегледа годишно на човек. В някои практики цифрата е дори 10 на човек. В поднесения псевдоанализ едва ли не е много лошо, че пациентите не са ни търсили. Аз ще отговоря, че не е добре, че някои не ходят на профилактичен преглед, но е много добре, че другите не са ни търсили. Това означава, че са здрави. Ние, общопрактикуващите лекари, имаме интерес нашите пациенти да са здрави, а не болни, т.е. свършили сме си добре работата.
- Взривовете на морбили в последните седмици показаха, че става въпрос за неимунизирани хора. Чуха се мнения за вината на антиваксърите, но и че лекарите не звънят на пациентите си за имунизации. Каква е истината?
- Какво означава да ги каним? Финансови томболи ли да раздаваме, че някои да се научат, че трябва да се явяват на профилактични прегледи?! В България има задължителен имунизационен календар. Всеки отговорен за здравето на детето си родител трябва да го спазва, като търси лекаря и се информира. Така и когато то порасне, ще получава редовно информация от своя доктор какво следва и на каква възраст трябва да се яви на реимунизация. Неинформирани са тези, които са крайно безотговорни към децата си, както и настроените срещу ваксините. Проблемът с отказа от ваксинации ще се подобри, когато се въведат строги санкции.
- И сега има санкции в размер на 50 и 100 лв. при първо и второ неявяване, отказ за записване в детска градина, но това не плаши антиваксърите. Какво според вас трябва да се направи?

- Да вземем за съпоставка винетките например. Всички казват, че са скъпи, но си ги купуват, защото знаят, че ще бъдат санкционирани солено. Редно е при отказ от имунизация да има високи глоби, но и контрол. Преди време имаше дело в Хърватия по повод точно на хора, които отказват ваксини на децата си. Съдът там заяви категорично, че родителите не може да разполагат с живота на детето си. Те не могат да предприемат неща, които го застрашават. Тези родители ходят на работа и получават възнаграждения. Има ведомства, които могат да им удържат от заплатите, когато не се погрижат детето им да бъде имунизирано. Как точно ще стане това, не е работа на нас, лекарите – ние лекуваме. Това е работа на здравните власти, които имат тези прерогативи. Когато се виждаме с нашите пациенти, ги уведомяваме какво следва да направят за своето здраве. Оттам нататък щом не го изпълнят, да следват санкции.

- Преди година и половина споделихте, че няма желаещи да специализират обща медицина. Вече има ли интерес към тази специалност?
- Достатъчен интерес все още няма. Млади хора вече специализират, но не са много. Има още много какво да се желае и по отношение на самото провеждане на специализациите, и към условията за работа, и правилата, за да дойдат повече колеги. Истината е, че сред нас доста хора са вече над средната възраст, вървят към преклонна.
- Познавам джипи в малък град, който практикува и е на 75 години. Каква е средната възраст на общопрактикуващите лекари в България?
- Средната възраст е около 60 години. Факт е, че ако не се създадат по-добри условия за специализации на младите колеги, след две-три десетилетия, че дори и по-рано няма да има общопрактикуващи лекари. Всички сме земни хора и не можем да надвием времето и природата. Затова трябва да се дадат по-добри условия за младите.

Визитка:

Доц. Любомир Киров завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив през 1990 г. с отличен успех
От 2003 г. е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари
Вицепрезидент е на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина
Секретар е на Международния борд за акредитация и организация на продължаващо медицинско обучение – Франция
Национален консултант е по обща медицина
Има специалности обща медицина и вътрешни болести, както и магистратура по здравен мениджмънт
Преподава обща медицина в Медицинския факултет към Софийския университет

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Алберто Гандолфо: Мафията се стреми да движи и мести повече капитали, отколкото хора

Известният италианският фотограф Алберто Гандолфо откри лично в столичната галерия КО-ОП на бул. „Янко Сакъзов“ 17 своята изложба „Онова, което остава“. В София, в рамките на фестивала „ФотоФабрика“, беше и световната премиера на едноименната негова книга, родила се, за да разкаже и историите на хората от снимките, дръзнали да се опълчат на подземния свят или на тежката държавна машина – оцелели след престъпления на мафията и техни близки, роднини на жертви на режисирани „нещастни случаи“, медицинско безхаберие, полицейски произвол или финансови злоупотреби. 11 от 27-те истории в албума са на гастрол в България чрез кадрите на Гандолфо, като преди това част от тях са били показвани единствено в Милано. Онези, които са останали, продължават да се борят за справедливост за своите мъртви и за идващите след тях. Тук са фотопортретите на брата на взривения от мафията магистрат Паоло Борселино, на бащата на Елуана – момичето, което след катастрофа е поддържано с медицинска апаратура цели 17 години във вегетативно състояние въпреки несъгласието на близките, на сестрата на Стефано Куки – младежа, задържан за няколко дози дрога и починал в ареста при неизяснени обстоятелства. И още... Изложбата ще остане у нас до 7 юли, след което поема на обиколка из Италия.

Губим пари и кадри заради липсата на финансов стимул, казва изпълнителният директор на „Ню Бояна“

Ярив Лернер: Хора от цял свят стажуват в Киноцентъра

Губим пари и кадри заради липсата на финансов стимул, казва изпълнителният директор на „Ню Бояна“

- Г-н Лернер, в навечерието на Международния ден на йогата, който отбелязахме в неделя, обявихте четвъртото издание на фестивала Udaya Live! в България. Какво ви мотивира да продължавате да давате терен на нови учители, музиканти и ученици по йога?