Доц. Кунчев: Няма как да успеем да издирим и карантинираме всички контактни, при този скок на заразени

Доц. Кунчев: Няма как да успеем да издирим и карантинираме всички контактни, при този скок на заразени

 „Няма как да смогнем, при 500 случая в София и по 10 контактни на заразен, няма как да успеем да издирим всички контактни лица. Важно е хората да знаят какво правят, няма как да успеем да дадем заповеди на всички.“ Това заяви доц.Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред Нова телевизия.

Когато имаме толкова много случая е много трудно и почти невъзможно да издирим всички контактни лица, каза още доц.Кунчев.

Намаляването на карантината на 10 дни е новото в заповедта на здравния министър, начина на поставяне на карантина остава същия, зависи от степента на контакта със заразен.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Той определи, че  най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

Личния лекар има всеки ден часове за посещение в къщи, това е вариант за хората от домакинство, които са контактни на заразен с коронавирус. Той увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете

Когато говорим за 2000 случая, е ясно че няма да има яснота как да покрием всички хора в контакт със заразата.

За офисите е важно когато излезе положителен човек, ползваме помощта на ръководството на фирмата и личния лекар на болния. Всички хора в една фирма, които са били на по-малко разстояние от 1.5 метра са контактни лица, както и тези без предпазни средства, каза още доц.Кунчев.

Болници, които отказват да приемат пациенти, ще бъдат строго наказвани, ако имат места е абсолютно недопустимо, и сме предложили да се отнемат лицензи на лечебни заведения.

Хирургичната маска, трябва да се сменя на 2-3 часа, каза още главният държавен здравен инспектор.

10 души, заразяват 12 към момента, ситуацията зависи от хората на първо място. Може да стане много лошо – заболелите могат да стигнат до 5000 дневно, и тогава ще има много проблеми. Възможно е да се затварят отделни фирми, семейни общности, както и събирането на стадионите и нощните клубове. Това смятам, че трябва да започнем да правим, каза още доц.Кунчев.

Не са много случаите на хора, които боледуват за втори път, доказани такива случай други у нас няма освен зам.кметът на Русе.

Всяко лечение, което започне на време е добро,  хората обаче трябва навреме да потърсят лекар, каза още доц.Кунчев.

Важно е да избегнем момента, в който трябва да избираме кой човек трябва да бъде включен на апарат, такава беше ситуацията в Италия и Англия и се надявам при нас това да не се налага. Няма алгоритъм, при които да се решава кой да бъде включен на апарат и кой не, каза още доц.Кунчев.

Следим ситуацията в метрото в София, разговаряхме да се въведе организация за осигуряване на повече влакове в часовете със струпване на хора, обясни още доц.Кунчев.

В частните болници в Пловдив има легла, и приемат болни, такава е ситуацията и в София към момента. От 90 болници в столицата, 60 ще трябва да лекуват болни, останалите са много малки и специализирани разясни още доц.Кунчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.