Доц. Камелия Генова от УМБАЛ „Пирогов“: Вече работим със свръхмодерен ядрено-магнитен резонанс
2

Доц. Камелия Генова от УМБАЛ „Пирогов“: Вече работим със свръхмодерен ядрено-магнитен резонанс

Скенер открива COVID-19

"Всяко ново поколение магнитен резонанс дава повече възможности от предишните. Новият магнитен резонанс е много по-бърз като възможност за провеждане на изследвания в сравнение с предишните поколения.". Това сподели специалистът по образна диагностика доц. Камелия Генова от УМБАЛ „Пирогов“.

- Доц. Генова, с какво новият ядрено-магнитен резонанс в болница „Пирогов“ прави работата ви по-лека и по-прецизна? С какво той е уникален?

- По принцип технологията на магнитния резонанс е непрекъснато развиваща се. Всяко ново поколение магнитен резонанс дава повече възможности от предишните. Новият магнитен резонанс е много по-бърз като възможност за провеждане на изследвания в сравнение с предишните поколения. Той е 48-канален, което позволява по-бързо предаване на сигнала и получаване на образи с по-високо качество. Това води до по-бързо провеждане на изследвания. Освен това има възможности за диагностициране на редица заболявания по-прецизно. На много малко места в България има оборудване за мониториране на пациенти, които са под анестезия. Това е изключително важно, особено за болница като „Пирогов“, където има пациенти в тежко състояние, които не могат да седят неподвижни за необходимото време, докато се провежда изследването. С тази апаратура ние имаме възможност да следим всички жизнени показатели и анестезията да бъде направена така, че да бъде максимално щадяща за пациента. При нас има големи детски отделения, някои уникални за страната. При магнитния резонанс няма лъченатоварване, а това е изключително важно за децата. Има някои заболявания, при които информативността на магнитно-резонансното изследване е в пъти по-голяма от това на рентгеновите методи. В болницата има голямо неврохирургично отделение. Благодарение на техниките като спектроскопия, трактография и мозъчна перфузия можем да характеризираме например туморните образувания преоперативно и да подадем максимална информация на хирурга по отношение както на това какъв тип е туморът, така и кои основни пътища засяга, което е от съществено значение. След това операцията може да бъде планирана така, че да бъде максимално щадяща за пациента. Ние правим магнитен резонанс на сърцето, което се прави на много малко места в България. Изследването изисква, от една страна, специална подготовка на персонала, а от друга, този софтуер, който е за анализ и за получаване на съответните образи.

- Какви изменения в белите дробовете се откриват при пациенти с COVID-19? Има ли нещо по-специфично спрямо други инфекции, които също предизвикват пневмонии?

COVID-19 засяга главно белите дробове. Промените, които наблюдаваме в белите дробове, са по типа на така наречената интерстициална пневмония. Не само коронавирусът я причинява. Начинът, по-който са разпределени тези изменения по белите дробове, и начинът, по който изглеждат, дават възможност с голяма вероятност да се изкаже предположение, че това е засягане от COVID-19. В случая говоря за образите от скенера, от компютърната томография. Когато имаме класически COVID-19 с ангажиране на белите дробове, картината е много специфична. Вече имаме опит в това отношение. Колегите от Китай бяха разработили един протокол, при който, ако на пациент, който е с клинична картина за болестта, но е с негативен PCR тест, се прави скенер и тогава, когато се видят типичните промени в белите дробове, независимо че тестът е негативен, се приема, че той е пациент с COVID-19. Така че скенерът е образен метод от първа линия при тези пациенти.

- Може ли да се говори за някакви трайни увреждания след преболедуване?

- Моят опит е от среднотежко протичане на заболяването. Образът от скенера, направен в началото, когато клиничната картина е в разгара си, е типичен за болестта. След като пациентът клинично е подобрен и има два последователни негативни PCR теста, се вижда, че промените в белите дробове не са претърпели обратно развитие. На практика нормален скенер на пациент след прекаран коронавирус в рамките на месец от заболяването на този етап не съм виждала. Даже има случаи, когато не можем да кажем от находката от скенера, че засягането е по-малко. Някои огнища са претъпели обратно развитие, появили са се други. На практика имаме разминаване между находката в белите дробове на скенер и клиничната картина. При пациентите, които са от среднотежки към тежки случаи, се наблюдава една доста изразена фиброза. Какво ще се случи след три месеца при тях ние още не знаем. Като цяло няма достатъчно натрупани данни в световен мащаб. Още не можем да кажем дали ще останат трайни поражения в белите дробове, или постепенно всичко ще се възстанови. Това тепърва ще се уточнява. Има докладвани случаи на пациенти, които са развили тежка фиброза след преболедуване. Това са отделни случаи и трябва да се натрупат достатъчно данни, за да може да имаме достоверни данни.

- Колко време трае едно изследване?

- Стандартното изследването на бял дроб е в рамките на няколко задържания на дишането – около минута. Изследването е много бързо и в случая това също е предимство на скенера, защото много често тези пациенти не са в добро състояние.

- Как се гарантира, че в „Пирогов“ потоците на болните няма да се смесят?

- За мен беше изненада, защото прочетох в пресата някакво разследване, където се казваше, че в „Пирогов“ се смесвали потоците и че в един и същ рентгенов кабинет се снимали и спешните пациенти, и болните с коронавирус. Това категорично не е вярно. Ние сме една от малкото болници, която може да си позволи да отдели рентгенов кабинет, където да се снимат само пациентите с коронавирус. Той е отделен от останалите рентгенови кабинети, където са спешните кабинети за хора с други заболявания. Ние разполагаме с два скенера.

- Какво е чувството да се сблъскаш с коронавируса на първа линия?

- В началото, когато пандемията започна, всички бяхме леко развълнувани и притеснени какви мерки ще се вземат. Мога да кажа, че много бързо се създаде организация и всъщност аз лично не се чувствам притеснена, вземайки съответните предпазни мерки. Помещенията, апаратите и повърхностите се дезинфекцират, а ние разполагаме със защитни облекла. Въпрос на навик е да свикнем да работим по този начин.

- Какво бихте казали на хората, които омаловажават опасността от тази нова инфекция?

- Като цяло за щастие у нас на този етап нещата протичат доста по-добре и доста по-леко, отколкото в други европейски страни. Може би това е една от причините хората да не приемат нещата много на сериозно. Това заболяване е сериозно. Много малко хора знаят за степента, в която се засягат белите дробове, начина, по който протича това заболяване, и че всъщност има риск от трайни увреждания. Трябва да бъде проведена някаква образователна програма на хората в България, за да се популяризират и чисто медицински данни, за да могат хората да осъзнаят, че заболяването не трябва да се подценява. Най-важно е всеки да осъзнае, че трябва да спазва някакви ограничения. Необходимо е да взема хигиенни мерки и да спазва дистанция. Ако всеки спазва тези изисквания, имаме голям шанс да минем леко през тази пандемия. Аз също смятам, че много строгите мерки не могат да продължат дълго време, но ако се ходи в парка или в планината, трябва да се спазва дистанция. Ако хората имат съзнанието, че трябва да се пазят и че по този начин защитават не само себе си, но и близките си хора, мисля, че имаме шанс да минем доста леко през тази пандемия. В случая образователните програми са много важни.

ВИЗИТКА:

- Завършва Медицински университет София през 1991 година

- През 1996 година придобива специалност Образна диагностика

- Работила като завеждащ отделение в Национална кардиологична болница

- От декември е началник на сектора магнитно-резонансна томография в болница „Пирогов“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.