Доц. Гломб: Вероятно ваксините ще пазят и от Омикрон

Доц. Гломб: Вероятно ваксините ще пазят и от Омикрон

Вероятно ваксините ще осигурят достатъчно добра защита и от Омикрон. Това обяснява доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, д.м., която ръководи отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя отговори на въпроси по темата на фейсбук страницита на министерството на здравеопазването.

Доц. Гломб обяснява, че е рано да се каже в каква степен ваксините ще пазят и от новия вариант. Трябва да се види колко от ваксинираните хора са се разболели от Омикрон, колко от тях – тежко, и колко от разболелите се тежко са стигнали до летален изход. Според нея обаче наблюдавайки мутациите и разглеждайки едномесечното повишение на заразността в Република Южна Африка, би могло да се предположи, че ваксините ще осигурят достатъчно добра защита и от този вариант.

Все още не знае много за новия вариант, защото Омикрон е само на няколко дни. „Това, което ни е известно, е пълната му секвенция, т.е. последователността, в която са подредени нуклеотидите, “тухличките”, изграждащи неговата нуклеинова киселина. Секвенирането на новия вариант Омикрон установи, че около 30 от новите мутации, появили се в него, се намират в шипчестия протеин. Това е тревожно и буди безпокойство, защото някои от тези мутации са познати и за тях се знае, че са белег за повишена заразност“, казва доц. Гломб. По думите й има и непознати досега мутации и трябва да се види какъв ще бъде ефектът им. Следи се с повишено внимание, защото наблюденията до момента показват вероятност заразността му да е силно повишена. За по-малко от месец той успя да повиши десетократно броя на инфектираните хора в Република Южна Африка, посочва вирусологът.

По отношение на симптоматиката, тя посочи, че наблюденията на колегите в Република Южна Африка установяват 10-кратно увеличение на новозаразените през месец ноември. Тя допълва да не се забравя обаче, че в началото на месеца все още не е установено дали това е Омикрон. По думите й тепърва се очаква да се разбере дали всички тези случаи на повишена заразност се дължат наистина на него. „Засега не се наблюдава променена симптоматика. Напротив – изглежда, че заболяването преминава относително леко, но да не забравяме, че Република Южна Африка е с относително младо население със средна възраст около 27,4 години. За сравнение средната възраст на европейското население е 43,9 години, а за България, в частност, е 44,6 години. Следователно регистрираните, заразени с новия вариант, ако са с него, разбира се, са с характeристиките на болестта COVID-19, както е в тяхната възрастова група, но най-вероятно преобладават млади индивиди просто поради демографските особености на обществото там. При тях знаем, че протичането е много по-леко в сравнение с хората в напреднала възраст. Така че, дали има по-тежко преболедуване това ще се разбере по-нататък, просто защото трябва да се натрупат данни. Когато сме предварително подготвени обаче, и най-неблагоприятният сценарий би се развил далеч по-добре“, каза доц. Гломб. Вирусологът за пореден път призова хората да се ваксинират срещу COVID-19, а имунизираните пред 7-8 месеца да си поставят бустер доза.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.