Доц. д-р Мария Стаевска:  Преглеждаме онлайн пациенти с уртикария и алергичен ринит

Доц. д-р Мария Стаевска: Преглеждаме онлайн пациенти с уртикария и алергичен ринит

Влошаването на качеството на живот при тях е като при хора с исхемична болест на сърцето, казва в интервю пред "Монитор" председателят на Дружеството по алергология и началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“

-      Доц. Стаевска, започва Национална кампания за борба с алергиите в условията на Covid-19. Какво представлява тя?

- От Дружеството по алергология решихме да направим такава кампания, която включва 500 безплатни прегледа чрез платформа за телемедицина. В продължение на месец ще предоставяме онлайн консултации на пациенти, страдащи от алергичен ринит и уртикария. Поводът е 8 юли, който се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 година насам. Целта е да улесним достъпа на пациентите с алергични състояния в условията на COVID-19. Кампанията е под наслов, че грижата за тези хората с тези заболявания продължава и в условията на пандемия. Не бих казала, че в момента достъпът на пациентите е затруднен, по-скоро има един страх в хората да отидат на преглед в болниците. Така че благодарение на платформата ще имаме възможност да преглеждаме пациенти с алергичен ринит и уртикария. Причината е, че това са диагнози, по които наистина можем да се ориентираме и да консултираме онлайн. Кожните болести са подходящи по отношение на телемедицината, защото хората могат да ни покажат снимки-имаме възможност на аудио и видеофайлове. Също така е възможно да ни предоставят изследвания, така че може да се осъществи напълно пълноценна консултация. Това се отнася и за уртикарията, ще се опитаме да помогнем на повече хора, особено в по-отдалечените региони, където няма специалисти. Така хората вместо да пътуват, могат да се прегледат онлайн.

 - Може ли да предложите такава онлайн консултация и за пациенти с астма?

-    За съжаление, за астмата не можем да предложим такава консултация. Причината е, че пациентите трябва да се прослушат, нужен е преглед на място. Но при уртикария и алергичен ринит можем. 30 алерголози са включени в кампанията. Нужно е само желаещите да се регистрират на www.healee.com, която е особено подходяща в условията на извънредната епидемиологична обстановка в страната.Там всеки може да посочи кой специалист желае да го прегледа. Всеки лекар има определен брой безплатни прегледи.

 - До какво води едно забавяне на лечението?

 - Случаите стават по-тежки. Например, около четири години може да отнеме в нормални условия диагностицирането на един алергичен ринит. А това е голямо забавяне, което не е изключено да доведе до усложняване и развиването на астма. Това оказва влияние и върху качеството на живот, лечението е по-дълго. Младите хора са най-засегнати. Алергичният ринит е често срещан при тийнейджърите. Що се отнася до уртикарията, има много митове и легенди при това заболяване-неправилни диети, които се дават абсолютно необосновано. Смея да твърдя, че клиниката ни в Александровска болница е най-добрата в това отношение, предлагаме пълни изследвания на пациентите и преглед на най-високо ниво. Затова, ако някой има нужда, нека ни посети. Доказано е, че при тези хора се влошава качеството на живот еднакво с пациенти, които са с исхемична болест на сърцето. Затова е добре хората да се възползват от безплатните прегледи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ