Доц. д-р Мария Стаевска: Имунотерапията лекува алергията за цял живот

Доц. д-р Мария Стаевска: Имунотерапията лекува алергията за цял живот

При тийнейджърите у нас сенната хрема достига до 50 на сто

Заради урбанизацията тези заболявания се превърнаха в бич на съвремието, казва в интервю за "Монитор" началникът на Клиниката по алергология на Александровска болница

- Доц. Стаевска, колкото и да е красива пролетта, за някои хора сезонът е мъчение, защото са алергични. Кои са най-честите алергени?

- През пролетта най-често срещани са поленовите алергии, а целогодишно има алергии към кучета, котки, прах и други домашни животни като хлебарки, хамстери и морски свинчета. Водещи обаче са точно поленовите алергени, които стартираха още през края на март, който беше топъл, и продължават до края на май. От тях се засегнати много хора.

- Какво е характерно за тях?

Сърбеж в очите, зачервяване, секреция от носа и кихане. Някои пациенти се оказват и с дразнене в гърлото. В 40% от случаите е изразен поленовият риноконюнктивит, който може да се усложни и да премине в поленова астма. Голяма част от пациентите имат и астматични пристъпи.
- Могат ли тези поленови пристъпи да прераснат в постоянна астма?

- Това е същинска астма, с тази разлика, че се среща само през поленовия сезон – пролетта, и е ограничена във времето. Тя обаче не е по-различна от другата астма. Често пациентите са чувствителни към много неща и една поленова алергия е съчетана с друга към домашен прах, например. Тогава тя става целогодишна и се изостря при полени. Голяма част от пациентите при мен идват с полиалергия.

- Има ли спасение, какво може да се предприеме?

- Пациентите, които още от начало показват алергии към няколко неща, много често развиват астма завинаги. Тези, които имат алергия само към полени да речем, имат по-добра прогноза. Това, което се случва все пак с времето и ако не се вземат мерки в началото, е, че впоследствие ще се появяват и други алергии. Имаме пациенти, които в началото имат слаба проява, след това оплакванията зачестяват през март-април, прибавят се и оплаквания през юни, август, септември. Така поленовият сезон става прекалено дълъг - от март до септември. В такива случаи предлагаме имунотерапия, тя стабилизира ситуацията, ходът на алергията може да бъде спрян.

- Как се осъществява имунотерапията – с медикаменти или с процудери?

- Тя е аналогия на ваксинациите. Имунотерапията съдържа голямо количество от алергена, към който пациентът е алергичен. Започва се с по-малка доза, която постепенно се увеличава. Идеята е имунната система да контактува все повече с този алерген, за да свикне с него, да превърне нормалния алергичен отговор в толеранс, който имат здравите хора. Имунотерапията ги връща към нормалния начин на живот. Всъщност алергените не са нищо извънредно. Те са част от околната среда. Човешкият род винаги е контактувал с тях. Проблем е, че съвременният човек развива алергичен отговор на имунната система към тях.

- Споменахте алергия към хлебарки. Едва ли има дом без тях. Как точно се проявява тя?
- Проявите са типични за дихателните алергии – риноконюнктивит и астма. Те са както тези, причинени от полените, типични са за всички, пренасяни чрез въздуха. Така е и към тези от домашния прах, животни и плесени.
- Знае ли се какъв е броят на засегнатите от алергии в България и в световен мащаб?

- За съжаление е все по-голям. При тийнейджърите у нас сенната хрема достига до 50 на сто, около 17% в България са засегнати от алергичен ринит, астмата засяга около 300 млн. души в световен мащаб. Действително алергичните болести са бич на ХХ век, но се оказва, че те са болести и на ХХІ век – характерни за развитите страни. До преди няколко десетилетия по-малко алергии се наблюдаваха в Африка и Азия, но сега с тоталното развитие на индустрията, урбанизацията и съвременния начин на живот на тези континенти хората и там стават жертви на алергиите. Всичко се обуславя от западния, градския начин на живот, от съвременното хранене, от изолирането ни в сградите и малкият контакт с природата и животните. Застоялият начин на живот оказва съществено влияние. Към причините се отнася и консумацията на консервирани и много обработени храни.

- Възможно ли е родителите да предприемат някакви мерки, докато детето е още малко, за да ограничи алергиите до известна степен?

- Може да се направи, но не много. Ако човек живее на село, труди се и се храни с продукти от фермата, би могъл да избегне алергиите при своите деца, но това е трудно осъществимо. Възможно е да бъдат ограничени алергиите и при бъдещите деца, но и това се постига много трудно. По-скоро трябва да помислим какво отличава съвременния начин на живот от този, който са водили дедите ни. Добър вариант за избягване на алергиите при малките и дори още неродените деца е да се набляга на биохраните, да има по-голям контакт с природата, да не се избягва контактът с животните, да не се поддържа стерилна чистота особено когато имаме малко дете у дома. Такава чистота не само че не помага, тя дори пречи на неговото развитие. Още по време на бременността може да се развие предразположение към алергии.

- Какво могат да направят бъдещите майки?

- Вече са разработени пробиотици, които имат доказан ефект срещу атипичния дерматит. Много често той е първата изява на един алергичен пациент, например, при бебетата първо към краве мляко, а после и към яйца. Засега той засяга 20% от тях. Голяма част от тези проценти надживяват този проблем, но обикновено нещата продължават със сенните хреми, т.е. полинозите, а след това и астмата, т. нар атипичен марш. При някои хора, за съжаление, алергията съпътства живота им. По време на бременността е добре да се вземат пробиотици, омега 3 мастни киселини, както и витамин D. Впрочем, за витамин D още няма категорични резултати, но има надежда, че той може да повлияе за по-здравословно развитие. Препоръчва се след раждането да се продължи с пробиотиците, средата да не се е прекалено стерилна и да не се ограничава контактът с животни. Доказано е, че животът във ферми има изключително антиалергично действие. Ясно е, че в апартамента не можем да отглеждаме кози и овце, но можем да вземем куче, например. То може да допринесе у дома да има по-богат микробиом, т.е. по-богата микробна среда и да не се стига до крайности в почистването, за да се обогати и микробиома на детето.

- Това важи ли за котките и морските свинчета?
- Котките, както и морските свинчета не обогатяват толкова микробиома, колкото кучетата, защото не излизат навън. Освен това, котките са изключително силен алерген. Като се има предвид това, те ще донесат микроби, но не колкото кучетата. В същото време те много алергизират. Затова и не ги препоръчват много, но във всички случаи животните не бива да бъдат махани от дома, ако се роди бебе. Стерилният начин на живот не е гаранция за здраве. Когато човек живее в прекалена чистота, се създава проблем в имунната система, защото в цялото си историческо съществуване тя се учила и обогатявала от микробните клетки. Когато тя обеднее на тях, започва да проявява алергични реакции. Освен това Цезаревото сечение също обеднява микробиома на новороденото. Затова раждането по естествен начин е за препоръчване. Вагиналната флора на майката обогатява микробиома на детето.


Визитка:

Завършила е ВМИ - София през 1991 г., притежава специалност по вътрешни болести от 1997 г. и по клинична алергология от 1999 г. Изкарала е обучение по имуногенетика за преподаватели по алергология в Институт Пастьор, Париж, Франция и по алергология в Медицинския универсистет в Безансон, Франция,  интензивен курс по Клинична епидемиология и Биостатистика в Медицински факултет, Медицински университет - Варна; обучение по медикаментозна алергия за алерголози в Медицински университет - Лодц, Полша

През 2013 г.  получава докторска степен по медицина след успешна защита на дисертация в областта на лечението на тежката хронична уртикария.

От 1992 г. работи в Клиничен център по алергология, Медицински факултет
Медицински университет - София, УМБАЛ "Александровска", от 2014 г. е доцент

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.