0

Д оц. Георги Томов завършва „Стоматология“ в МУ - Пловдив. Университетски преподавател е във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет - Пловдив.
 

Доц. Георги Томов завършва „Стоматология“ в МУ - Пловдив. Университетски преподавател е във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет - Пловдив.
 

- Доц. Томов, какви предизвикателства крие лятото за здравето на устната ни кухина?

- Д-р Какарашев, за разлика от много други заболявания тези, засягащи оралното здраве, не са сезонен феномен. Пациентите, които полагат навременни грижи и редовно посещават своя зъболекар, могат да разчитат на красива усмивка през всички сезони, като обратното също е вярно. Въпреки това лятото като сезон има някои особености – повишена физическа активност на открито, излагане на слънце, консумация на повече пресни плодове и зеленчуци. Това има своите плюсове, като най-съществените са повишения тонус на организма, естественото образуване на витамин Д и намаления стрес. От друга страна, високите летни температури водят до прегряване, обезводняване и неприятна сухота в устата, а консумацията на силно изстудени напитки и сладолед провокира у много пациенти свръхчувствителност в зъбите, която се отразява на ежедневния им комфорт. Спането на климатик допринася за повишаване на риска от възникване на неврит на лицевия нерв, а при децата игрите навън могат да бъдат свързани с падания, наранявания и травми на зъбите.

- Как да се справим с тези предизвикателства?

- Безспорно най-доброто лечение е профилактиката! Здравето на устната кухина е пряко свързано с общото ни здраве, а грижите, които полагаме за него, не трябва да бъдат сезонни. Дентиновата свръхчувствителност например, характеризираща се с повишена чувствителност на зъбите, е често срещан проблем. Тя обичайно се развива с течение на времето в резултат на отдръпването на венците, изтъняването на емайла или след професионална процедура за избелване на зъбите. Повечето от засегнатите са млади хора. При преглед зъболекарят трябва да установи причината за проблема. Вие като пациент следва да получите съвети за най-подходящия режим на орална хигиена, препоръки за най-добрата техника на миене на зъбите, както и указания за необходимата диета за вашето дентално здраве. В допълнение можете да облекчите болезнените симптоми на свръхчувствителност, като подмените вашата обикновена паста за ежедневна употреба с такава, съдържаща специална формула за грижа за чувствителните зъби. При по-тежки случаи на дентална свръхчувствителност могат да се приложат и лазер-асистирани процедури.

- Какви подръчни средства можем да ползваме, ако по време на почивката получим зъбобол или възпаление на венците?

- Възпалението на венците се проявява със зачервяване, дискомфорт до силна болезненост, кървене при хранене и лош дъх от устата. За първа помощ при него добър ефект имат подобряването на оралната хигиена и ползването на вода за уста с антисептични съставки. Жабуренето с нея се прави три пъти дневно. Антисептичните разтвори за орална хигиена съдържат обикновено хлорхексидин, комбинирани понякога с лавандулово масло, розово масло, ментол, евкалиптол и други етерични масла, които имат ефект върху патогенната флора в устната кухина. По изключение при силен зъбобол можете да изпиете таблетка, съдържаща като активна съставка метамизол натрий, стига да не сте алергични към тази група обезболяващи медикаменти. В никой случай обаче не ви препоръчвам да пиете безразборно нестероидни противовъзпалителни и антибиотични средства без лекарско предписание, тъй като те не само могат да не са ефективни в конкретния случай, но също така могат да дадат поражения върху стомаха, бъбреците и черния ви дроб. Вместо да правите разни неуспешни опити за самолечение, е желателно навреме да потърсите квалифицирана помощ в зъболекарски кабинет.

- В разгара на летния сезон има доста новозаразени с COVID-19. Дава ли поражения коронавирусът в устната кухина?

- Сред ранните симптоми на коронавирусната инфекция, които са свързани с устната кухина, се включва тъй нареченият орофарингеален дискомфорт - промяна във вкусовите усещания до поява на променен вкус, умерено изразена болка в гърлото и промяна на гласа. Почти винаги присъства отличителният белег на инфекцията с COVID-19, а именно загубата на обоняние. Тези ранни симптоми обаче са характерни за множество грипни и грипоподобни заболявания, така че служат само като първоначален алармиращ сигнал. За потвърждаване на диагнозата е необходим преглед от лекар и лабораторно потвърждение с тест за COVID-19. Пациентите със системни заболявания са по-уязвими, включително и тези с хронични орални инфекции. Скорошно проучване, публикувано в авторитетното издание Journal of Clinical Periodontology показва, че пациентите с лошо пародонтално здраве имат по-голям риск от тежко протичане на инфекцията с COVID-19.

- Има ли остатъчни явления в устната кухина след боледуване от COVID-19?

- Да, има такива, като най-често това са странични ефекти на приложената терапия. Остатъчните явления в устната кухина след преживян COVID-19 са опортюнистични гъбични инфекции, по-чести рецидиви на орален херпес, променен вкус, сухота в устата, гингивит и повърхностни разязвявания по лигавицата. Освен тях наблюдаваме и нещо притеснително сред някои от нашите пациенти. Става дума за един непознат до този момент феномен – ръст на психосоматичните реакции, свързани с пандемията. По принцип е обичайно в такива условия хората да се чувстват стресирани и притеснени, но мащабите на бедствието доведоха до нерационални реакции на страх от разболяване и смърт, избягване на здравни заведения, включително посещение при зъболекар поради страх от зараза. Високите нива на стрес доведоха до повишаване броя на случаите с автоимунни заболявания с изява в устната кухина, като орален лихен планус, а при такива с вече съществуващо заболяване наблюдавахме обостряния. Това не е свързано директно с COVID-19 или с ваксинацията, а е по-скоро индиректна психосоматична реакция при някои пациенти с по-чувствителна психика. Възрастните хора, особено изолираните и такива с когнитивен дефицит, могат да станат по-тревожни, стресирани, емоционални, отчаяни, подозрителни по време на пандемия. В такива случаи редом с грижите за оралното здраве е важно да проявим емпатия, да успокоим пациента и да окажем емоционална подкрепа.

- Добрата орална хигиена намалява ли риска от заразяване с COVID-19?

- Този факт е научно потвърден и има два аспекта. Проучване през 2020 г. показа, че споделянето на четката за зъби, поставянето на четката за зъби в една и съща кутийка или чашка, може да изиграе съществена роля в разпространението на COVID-19. След преболедуване също е задължителна подмяната на четката за зъби с нова, като това правило важи и за останалите инфекциозни заболявания. Запомнете, че като превантивна мярка срещу заразяване и разпространяване се явяват най-вече водите за уста, съдържащи антисептици, които намаляват микроорганизмите в устната кухина. Това далеч не означава, че антисептиците са в състояние да елиминират напълно COVID-19, но има данни, че цeтилпиридиновият хлорид например е ефективен срещу вируса, ако се ползва минимум 30 секунди под формата на вода за уста с концентрация на активната съставка поне 0,07%. Такива продукти има и на българския пазар.

- До какво водят занемарената орална хигиена и нелекуваната пародонтална инфекция?

- Занемарената орална хигиена, респективно образуването на зъбна плака е основният етиологичен фактор за развитие на зъбния кариес и пародонталните заболявания. Допълнително нелекуваната пародонтална инфекция представлява хроничен възпалителен процес, който има негативен ефект и върху системното здраве, като повишава риска от по-тежко протичане на диабета, някои сърдечно-съдови заболявания, вирусни инфекции и други. Ето защо най-важното правило, към което трябва да се придържат всички пациенти, е редовното осъществяване на добра персонална орална хигиена.

- Кажете ни правилата за добро орално здраве!

- Почиствайте зъбите си два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. Продължителността трябва да е около три минути, с подходяща четка и паста за зъби. Почиствайте междузъбните пространства всяка вечер след измиване на зъбите с конец за зъби или подходящи интердентални четки за зъби. В никой случай не ползвайте метални предмети, като например игли за шиене, при отстраняване на хранителни остатъци в междузъбните пространства, тъй като те могат да увредят както венеца, така и зъбния емайл. Използвайте вода за уста без алкохол след измиване на зъбите и увеличете дневния прием на вода. Намалете консумацията на храни, богати на въглехидрати, тъй като те са идеалната хранителна среда за развитие на микроорганизми в устната кухина. Избягвайте газираните и подсладените безалкохолни напитки. Не консумирайте прекалено студени и прекалено горещи храни и течности. Ограничете до минимум употребата на алкохол и избягвайте тютюнопушенето. Посещавайте личния си зъболекар поне два пъти годишно.