Доц. д-р Георги Ангелов, ТУ-София: Предвиждаме невзетите изпити да се положат във времето

Доц. д-р Георги Ангелов, ТУ-София: Предвиждаме невзетите изпити да се положат във времето

Имаме готовност занятията да приключат дистанционно, но зависи дали специалността го позволява, сподели пред "Монитор" доц. д-р Георги Ангелов, участник в организацията на провеждане на отдалечените предварителни тестове-Технически университет – София. 

- Доц. Ангелов, вие участвате в организацията на провеждането на отдалечените предварителните тестове в Техническия университет в София. Каква е готовността на вуза семестърът да завърши изцяло дистанционно?

- От техническа гледна точка в университета има готовност за провеждане на дистанционно приключване на занятията. Ключовият момент обаче е доколко и дали изобщо е възможно обучението по дадена специалност да се провежда неприсъствено. Във вуза се обучават студенти по множество дисциплини, свързани с извършване на практически дейности и използване на инфраструктура, които не биха могли да се проведат неприсъствено. Освен това действащите към момента нормативни разпоредби – учебни планове, акредитация и т.н. – не предвиждат дистанционна форма на приключване на семестъра.

- Възможно ли е част от задължителните практики да се проведат онлайн?

- Ако се окажем в ситуация, която не позволява присъствено приключване на семестъра, ще предвидим възможност невзетите изпити да се положат във времето и няма да се наложи прехвърляне на изпити. За завършващите 4-ти курс бакалаври, които съгласно учебните планове имат по-кратък семестър, Академичният съвет на ТУС вече прие решение за съответно удължение на академичния календар.

- Как биха се провели онлайн семестриалните изпити?

- Провеждането на онлайн изпити би могло технически да се осъществи посредством специализирани университетски електронни платформи и/или с използване на общодостъпни такива. В последните седмици нашият университет натрупа опит и показа успешни практики в това отношение. Проведохме три предварителни отдалечени кандидат-студентски изпита по математика, два по рисуване и един по английски език. На изпитите по математика се явяваха между 550 и 600 човека, а на останалите изпити – между 50 и 60 човека. Анализът показа устойчив интерес от страна на кандидат-студентите. Бяха проведени анкети след всеки изпит и резултатите показаха много висока степен на одобрение по всеки от следните показатели: информация за провеждане на изпита – над 80%, видеоконтрол – над 85%, сложност на процеса по регистрация – над 90%, квестори – над 95%, бързина на проверка на резултатите от изпита – над 95% и обща удовлетвореност – над 90%.

- По какъв начин се следеше дали те преписват?

- Основният фактор, който гарантира обективност в провеждането на изпита, е ограничението във времето за всяка задача. В зависимост от сложността им те са разделени на два модула. Първият модул съдържа въпроси с по-ниска сложност и времето за отговор е по-кратко, вторият модул е с по-сложни задачи и разполагат с повече време. Технически изпитът се провежда на университетска специализирана софтуерна платформа, разработена от наши специалисти. Видеовръзката с кандидат-студентите се извършва посредством общодостъпна електронна платформа. Организационно изпитът беше поверено на над 150 квестори. Всеки квестор наблюдаваше 4 кандидат-студенти във виртуална стая. Съгласно общодостъпните инструкции за провеждане на изпита, за въвеждане на отговори не се използва клавиатурата – това става само с мишка. Не бе допустимо използването на слушалки. Освен това кандидат-студентите са предварително информирани, че по всяко време квесторът може да ги помоли да завъртят камерата си, така че да покажат останалата част от помещението, в което работят. Периодично във всяка виртуална стая влизат на проверка представители на координационния изпитен съвет, ръководещ провеждането на изпита. При съмнения за неприемливи действия от страна на даден кандидат-студент се извършва инспекция във виртуалната стая, където работи кандидатът, проверява се текущата му работа в изпитната платформа, прави се съпоставка с действията на кандидата пред квестора и в платформата. Когато се установи неспазване на правилата за провеждане на изпита, съответният кандидат се отстранява.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.