Доц. Бостанджиев: Самотата е по-страшна от вируса

Доц. Бостанджиев: Самотата е по-страшна от вируса

Несигурност и тревога могат да блокират желанието за секс, а самотата и изолацията са по-страшни от коронавируса. Това заяви в интервю сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев. 

- Доц. Бостанджиев, вярно ли е, че сексът е най-доброто лекарство срещу всички болести, включително и срещу Ковид-19?

- Метафорично погледнато пълноценните интимни отношения са една от основните предпоставки за добро здраве, дълголетие и просперитет. Ключовата съставка в това вълшебно лекарство е Любовта. Съвременната наука разполага с неоспорими доказателства за това как здравата емоционално-еротична връзка между партньорите осигурява оптимално функциониране на нашия организъм. Когато ние генерираме и обменяме тази най-мощна креативна енергия помежду си, имунната ни система е максимално мобилизирана да ни защитава не само от Ковид-19, но и от всички останали враждебни инвазии, включително и от развитието на злокачествени образования. Споделяйки любовта в общностите, в които живеем, ние създаваме най-мощния вътрешен щит и срещу ежедневния стрес, който е първопричина на огромната част от съвременните заболявания. По тази причина е установено, че хармоничните интимни отношения гарантират от 5 до 10 години по-дълъг живот, при това в добро здраве и с усещане за благополучие. Доказано е, че и децата, отгледани в щастливи семейства са много по-здрави и успешни в живота си. 

- Може ли Ковид да се предаде по полов път?

- И животът се предава по полов път. Ако трайно свикнем да гледаме на другия човек изключително като на “заразоносител”, ние се обричаме на самота и изолация, които са много по-смъртоносни от каквито и да са вируси. Човешкото общество е жив организъм, в който отделните клетки (хората) непрекъснато обменят потоци от информация и енергия, без които съществуването на този организъм, а и на клетките му, е невъзможно. Стремежът социалната изолация да се превърне в част от “новата нормалност” е опит да се дезинтегрира социалната тъкан на обществото, с напълно предвидими катастрофални последици. Това е удар по интерфейса, който ни свързва на най-първично ниво и би било равносилно на това някой днес да ограничи или постави под пълен контрол интернета.

- Сексът е само лечение или има и ефект на ваксина срещу Ковид?

- "Добрият секс лекува 100 болести" - казва една стара китайска поговорка. Тя по метафоричен начин изразява истината, че хармонията във вътрешния ни свят, съчетана с хармоничното свързване с интимния партньор е едновременно и защита и лечебна сила срещу враждебните въздействия на външната среда. Не бива да противопоставяме тази здравословна сила на ваксините и на специфичното лечение. Човешкият организъм има мощна имунна защита срещу всякакви външни агенти и тя е максимално мобилизирана, когато обичаме и сме здраво емоционално свързани със значимите за нас хора. Този вътрешен щит прави така, че или не се разболяваме от различните инфекциозни фактори, или срещата ни с тях протича по-безопасно и не налага мерки, които вторично да съсипват живота ни. Често болестта е сигнал, който сплотява хората и взаимната психологична подкрепа в тези случаи е изключително мощен терапевтичен фактор, който определя изхода от боледуването. Изолирани от близките, лишени от непосредствена емоционална връзка и подкрепа, хората в специализираните Ковид отделения нерядко са погълнати от страха, а той буквално убива. Това преди векове е било демонстрирано от великия лечител Авицена, който е показвал как за броени дни овца, вързана до клетка с вълк, умира от инфаркт.

- Телесна или психична е причината за сексуалните проблеми на хората в условията на Ковид-пандемията?

- Съвременната холистична медицина разглежда отношенията психично - телесно като аналогични с отношенията софтуер - хардуер. Тези два елемента са взаимно свързани и противопоставянето им е абсурдно. Истината е, че огромната част от проблемите, които хората определят като “сексуални”, тъй като се демонстрират с разочарование от функционирането на половите органи, нямат нищо общо с болестите. Най-често това са обичайни прояви на тревожност по време на интимната близост, които напълно разбираемо блокират както сексуалното желание, така и сексуалните реакции при напълно здрави хора. Ако тези хора потърсят помощ от “хардуерен специалист”, той трудно би установил софтуерния проблем, а още по-трудно би могъл да съдейства за отстраняването му. Дългогодишния ми сексологичен опит позволява тези проблеми да се разбират в тяхната цялост, като взаимодействие между софтуер, хардуер и интерфейс. Това означава, че както в диагностиката, така и в терапията задължително отчитаме връзката между телесното функциониране и психичните фактори, които се определят и от партньорското взаимодействие. Ковид ситуацията не е променила този подход.

- Проблемите в секса са следствие на еректилна дисфункция или са породени от самото интимно общуване?

- Нека да преформулираме този въпрос, тъй като той налага най-напред да изясним някои основни понятия. През последните години в световната медицинска практика се наложи диагностичния термин “еректилна дисфункция”. С него би следвало да се означават състоянията, при които мъжът трайно загубва способността да получава ерекция в резултат от болестни увреждания в организма. Най-често това са увреждания на пенисните съдове или болестни процеси, срещащи се при мъже в напреднала възраст. В огромната си част обаче, проблемите с ерекцията не се дължат на болестни промени в организма и не би следвало да се означават като “еректилна дисфункция”. Това, което се случва в живота на всеки здрав мъж е възможност да не получи желаната ерекция или да я загуби ако при сексуален контакт съществуват неблагоприятни фактори. Всичко, което създава усещане за несигурност и тревога или компрометира еротичното преживяване, е в състояние да блокира сексуалното желание, за затрудни настъпването на ерекцията или да доведе до нейната загуба. Лесно може да разберем дали затруднената ерекция е свързана с някакво заболяване или е израз на тревожното ни самонаблюдение. Наличието на спонтанна ерекция при събуждане сутрин или вечер е един от най-категоричните знаци за отсъствие на болестни нарушения на ерекцията. Същото се отнася и за способността на мъжа да получава ерекция при самозадоволяване. Отделните успешни контакти със същата партньорка или с други партньорки, ясно показват, че проблемът не е в члена. Дори и когато е ясно, че проблемът не е свързан с болест, добре е да се потърси компетентна сексологична помощ, тъй като днес разполагаме с изключително ефективни начини за бързо и трайно преодоляване на неприятните моменти, в които нарастващата тревога и несигурност все повече блокират сексуалните изяви на мъжа и пораждат допълнителни проблеми в партньорските взаимоотношения, които правят от мухата слон.

- Психиката или лекарствата ни помагат повече за да се справим с Ковид?

- Не бива да противопоставяме софтуерът на хардуера. Нашето съзнание има огромно влияние върху процесите в нашия организъм, но едновременно с това ние сме и телесни същества, обитаващи физически свят със своите материални въздействия. Ваксините и лекарствата имат своята неоценима роля в борбата с Ковид, но мислейки за оцеляването ни в тази ситуация, не бива да пренебрегваме и огромното значение на психологичните и междуличностните фактори. Постигането на по-добър баланс в мерките за защита би ни позволило да не преиграваме с мерки, които често за лишени от всякаква медицинска логика и недвусмислено съсипват живота на хората. В същото време, мобилизирането на интрапсихичните и междуличностните фактори на общуването със сигурност ще ни направи не само по-устойчиви срещу вируса, но и по-добри, по-мъдри хора.

- Възможно ли е някой умишлено да ни разбива психиката с цел да ни манипулира и управлява?
- Нека да поставим въпроса по друг начин. Дори и да допуснем, че някой целенасочено създава паника и предпоставки за междуличностна дезинтеграция около обявената пандемия, какво следва да е нашето осъзнато поведение на разумни и автономни хора?
Всеки от нас е лично отговорен за това какъв избор ще направи. Аз прекарах вирусната инфекция за няколко дни миналата година и вярвам да имунната си система, затова не се ваксинирам. Напълно разбирам и подкрепям хората, които се ваксинират за да се предпазят от евентуална зараза. Не съм убеден обаче, че ваксинирането ограничава разпространението на вируса, то просто намалява рисковете от по-тежко протичане при ваксинираните. Затова въвеждането на задължителни изисквания за ваксиниране, както и ограниченията за неваксинирани драстично противоречат на медицинската логика. Масовата паника определено влошава не само епидемиологичната ситуация, но и цялостния ни живот. Всеки от нас е суверен в собственото си съзнание и няма как някой отвън “да му разбие психиката”. Дали ще се паникьосваме или ще запазим самообладание и ще използваме предизвикателството като шанс за развитие, е въпрос на личен избор, който всеки от нас прави.


Кой е той:

  • Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м., завършва „Медицинска академия“-София през 1983г.
  • Доцент е в Бургаският свободен университет, и изнася лекции в СУ “Св. Климент Охридски”, Медицинския факултет на “Тракийския университет и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.
  • Има призната научна степен "доктор по медицина" и над 37 години лекарски стаж.
  • Медицинската му специалност е психиатрия и има специализация по сексология в Нидерландия и Белгия (1993) и завършена Първа международна академия по сексуална медицина през 2007 2008г. в Оксфорд, Лисабон и Рим. Квалификацията си като индивидуален и фамилен психотерапевт получава в две международни квалификационни програми - на Американската психологична асоциация (1990 - 1994) и Морено института в Германия (1989 - 1998г).
  • Сексологичната и психотерапевтичната му практика е в създадения от него частен институт в София, където освен консултации лице в лице са възможни и онлайн консултации. Записването и за двата вида консултации се осъществява през платформите Superdoc и Healee.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.