0

Несигурност и тревога могат да блокират желанието за секс, а самотата и изолацията са по-страшни от коронавируса. Това заяви в интервю сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев. 

Несигурност и тревога могат да блокират желанието за секс, а самотата и изолацията са по-страшни от коронавируса. Това заяви в интервю сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев. 

- Доц. Бостанджиев, вярно ли е, че сексът е най-доброто лекарство срещу всички болести, включително и срещу Ковид-19?

- Метафорично погледнато пълноценните интимни отношения са една от основните предпоставки за добро здраве, дълголетие и просперитет. Ключовата съставка в това вълшебно лекарство е Любовта. Съвременната наука разполага с неоспорими доказателства за това как здравата емоционално-еротична връзка между партньорите осигурява оптимално функциониране на нашия организъм. Когато ние генерираме и обменяме тази най-мощна креативна енергия помежду си, имунната ни система е максимално мобилизирана да ни защитава не само от Ковид-19, но и от всички останали враждебни инвазии, включително и от развитието на злокачествени образования. Споделяйки любовта в общностите, в които живеем, ние създаваме най-мощния вътрешен щит и срещу ежедневния стрес, който е първопричина на огромната част от съвременните заболявания. По тази причина е установено, че хармоничните интимни отношения гарантират от 5 до 10 години по-дълъг живот, при това в добро здраве и с усещане за благополучие. Доказано е, че и децата, отгледани в щастливи семейства са много по-здрави и успешни в живота си. 

- Може ли Ковид да се предаде по полов път?

- И животът се предава по полов път. Ако трайно свикнем да гледаме на другия човек изключително като на “заразоносител”, ние се обричаме на самота и изолация, които са много по-смъртоносни от каквито и да са вируси. Човешкото общество е жив организъм, в който отделните клетки (хората) непрекъснато обменят потоци от информация и енергия, без които съществуването на този организъм, а и на клетките му, е невъзможно. Стремежът социалната изолация да се превърне в част от “новата нормалност” е опит да се дезинтегрира социалната тъкан на обществото, с напълно предвидими катастрофални последици. Това е удар по интерфейса, който ни свързва на най-първично ниво и би било равносилно на това някой днес да ограничи или постави под пълен контрол интернета.

- Сексът е само лечение или има и ефект на ваксина срещу Ковид?

- "Добрият секс лекува 100 болести" - казва една стара китайска поговорка. Тя по метафоричен начин изразява истината, че хармонията във вътрешния ни свят, съчетана с хармоничното свързване с интимния партньор е едновременно и защита и лечебна сила срещу враждебните въздействия на външната среда. Не бива да противопоставяме тази здравословна сила на ваксините и на специфичното лечение. Човешкият организъм има мощна имунна защита срещу всякакви външни агенти и тя е максимално мобилизирана, когато обичаме и сме здраво емоционално свързани със значимите за нас хора. Този вътрешен щит прави така, че или не се разболяваме от различните инфекциозни фактори, или срещата ни с тях протича по-безопасно и не налага мерки, които вторично да съсипват живота ни. Често болестта е сигнал, който сплотява хората и взаимната психологична подкрепа в тези случаи е изключително мощен терапевтичен фактор, който определя изхода от боледуването. Изолирани от близките, лишени от непосредствена емоционална връзка и подкрепа, хората в специализираните Ковид отделения нерядко са погълнати от страха, а той буквално убива. Това преди векове е било демонстрирано от великия лечител Авицена, който е показвал как за броени дни овца, вързана до клетка с вълк, умира от инфаркт.

- Телесна или психична е причината за сексуалните проблеми на хората в условията на Ковид-пандемията?

- Съвременната холистична медицина разглежда отношенията психично - телесно като аналогични с отношенията софтуер - хардуер. Тези два елемента са взаимно свързани и противопоставянето им е абсурдно. Истината е, че огромната част от проблемите, които хората определят като “сексуални”, тъй като се демонстрират с разочарование от функционирането на половите органи, нямат нищо общо с болестите. Най-често това са обичайни прояви на тревожност по време на интимната близост, които напълно разбираемо блокират както сексуалното желание, така и сексуалните реакции при напълно здрави хора. Ако тези хора потърсят помощ от “хардуерен специалист”, той трудно би установил софтуерния проблем, а още по-трудно би могъл да съдейства за отстраняването му. Дългогодишния ми сексологичен опит позволява тези проблеми да се разбират в тяхната цялост, като взаимодействие между софтуер, хардуер и интерфейс. Това означава, че както в диагностиката, така и в терапията задължително отчитаме връзката между телесното функциониране и психичните фактори, които се определят и от партньорското взаимодействие. Ковид ситуацията не е променила този подход.

- Проблемите в секса са следствие на еректилна дисфункция или са породени от самото интимно общуване?

- Нека да преформулираме този въпрос, тъй като той налага най-напред да изясним някои основни понятия. През последните години в световната медицинска практика се наложи диагностичния термин “еректилна дисфункция”. С него би следвало да се означават състоянията, при които мъжът трайно загубва способността да получава ерекция в резултат от болестни увреждания в организма. Най-често това са увреждания на пенисните съдове или болестни процеси, срещащи се при мъже в напреднала възраст. В огромната си част обаче, проблемите с ерекцията не се дължат на болестни промени в организма и не би следвало да се означават като “еректилна дисфункция”. Това, което се случва в живота на всеки здрав мъж е възможност да не получи желаната ерекция или да я загуби ако при сексуален контакт съществуват неблагоприятни фактори. Всичко, което създава усещане за несигурност и тревога или компрометира еротичното преживяване, е в състояние да блокира сексуалното желание, за затрудни настъпването на ерекцията или да доведе до нейната загуба. Лесно може да разберем дали затруднената ерекция е свързана с някакво заболяване или е израз на тревожното ни самонаблюдение. Наличието на спонтанна ерекция при събуждане сутрин или вечер е един от най-категоричните знаци за отсъствие на болестни нарушения на ерекцията. Същото се отнася и за способността на мъжа да получава ерекция при самозадоволяване. Отделните успешни контакти със същата партньорка или с други партньорки, ясно показват, че проблемът не е в члена. Дори и когато е ясно, че проблемът не е свързан с болест, добре е да се потърси компетентна сексологична помощ, тъй като днес разполагаме с изключително ефективни начини за бързо и трайно преодоляване на неприятните моменти, в които нарастващата тревога и несигурност все повече блокират сексуалните изяви на мъжа и пораждат допълнителни проблеми в партньорските взаимоотношения, които правят от мухата слон.

- Психиката или лекарствата ни помагат повече за да се справим с Ковид?

- Не бива да противопоставяме софтуерът на хардуера. Нашето съзнание има огромно влияние върху процесите в нашия организъм, но едновременно с това ние сме и телесни същества, обитаващи физически свят със своите материални въздействия. Ваксините и лекарствата имат своята неоценима роля в борбата с Ковид, но мислейки за оцеляването ни в тази ситуация, не бива да пренебрегваме и огромното значение на психологичните и междуличностните фактори. Постигането на по-добър баланс в мерките за защита би ни позволило да не преиграваме с мерки, които често за лишени от всякаква медицинска логика и недвусмислено съсипват живота на хората. В същото време, мобилизирането на интрапсихичните и междуличностните фактори на общуването със сигурност ще ни направи не само по-устойчиви срещу вируса, но и по-добри, по-мъдри хора.

- Възможно ли е някой умишлено да ни разбива психиката с цел да ни манипулира и управлява?
- Нека да поставим въпроса по друг начин. Дори и да допуснем, че някой целенасочено създава паника и предпоставки за междуличностна дезинтеграция около обявената пандемия, какво следва да е нашето осъзнато поведение на разумни и автономни хора?
Всеки от нас е лично отговорен за това какъв избор ще направи. Аз прекарах вирусната инфекция за няколко дни миналата година и вярвам да имунната си система, затова не се ваксинирам. Напълно разбирам и подкрепям хората, които се ваксинират за да се предпазят от евентуална зараза. Не съм убеден обаче, че ваксинирането ограничава разпространението на вируса, то просто намалява рисковете от по-тежко протичане при ваксинираните. Затова въвеждането на задължителни изисквания за ваксиниране, както и ограниченията за неваксинирани драстично противоречат на медицинската логика. Масовата паника определено влошава не само епидемиологичната ситуация, но и цялостния ни живот. Всеки от нас е суверен в собственото си съзнание и няма как някой отвън “да му разбие психиката”. Дали ще се паникьосваме или ще запазим самообладание и ще използваме предизвикателството като шанс за развитие, е въпрос на личен избор, който всеки от нас прави.


Кой е той:

  • Доц. д-р Румен Бостанджиев, д.м., завършва „Медицинска академия“-София през 1983г.
  • Доцент е в Бургаският свободен университет, и изнася лекции в СУ “Св. Климент Охридски”, Медицинския факултет на “Тракийския университет и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.
  • Има призната научна степен "доктор по медицина" и над 37 години лекарски стаж.
  • Медицинската му специалност е психиатрия и има специализация по сексология в Нидерландия и Белгия (1993) и завършена Първа международна академия по сексуална медицина през 2007 2008г. в Оксфорд, Лисабон и Рим. Квалификацията си като индивидуален и фамилен психотерапевт получава в две международни квалификационни програми - на Американската психологична асоциация (1990 - 1994) и Морено института в Германия (1989 - 1998г).
  • Сексологичната и психотерапевтичната му практика е в създадения от него частен институт в София, където освен консултации лице в лице са възможни и онлайн консултации. Записването и за двата вида консултации се осъществява през платформите Superdoc и Healee.