Доц. Атанас Мангъров: Светът се върна в 1910  година с туберкулозата

Доц. Атанас Мангъров: Светът се върна в 1910 година с туберкулозата

Завърнаха се болести от миналото, всеки месец приемаме по 2-3 деца с коклюш

- Доц. Мангъров, трима души починаха от туберкулоза само за десет дни, а в същото време има диагностицирани 4 нови случая. На какво се дължи това „завръщане“ на заболяването, данните са доста притеснителни?

- Първо нека уточним, че туберкулозата е болест на бедните и колкото повече пада жизненият ни стандарт и хората ровят в кофите за боклук, толкова повече се разраства опасността от заболяването. Така че една от причините е недохранването. Втората е ХИВ-епидемията. Дори бих казал, че се превърна в пандемия. Точно заради разпространението на ХИВ, по отношение на туберкулозата светът се намира на нивото през 1910 година. Обикновено когато човек има туберкулоза, има и ХИВ-инфекция.

- Коя е причината - заради срива на имунитета, или има още нещо?

-Точно така. ХИВ-инфекцията води до срив на имунната система. Затова и обикновено 20- годишен пациент с туберкулоза има и СПИН и обратно.

Можем ли обаче да говорим за бум на туберкулоза?

- Не бих казал. Когато бях студент, имам предвид преди повече от 35-36 години, почти не ни четяха лекции за туберкулозата, защото се считаше, че това заболяване е на изчезване. Оказа се обаче, че не е така. Някои хора си мислят, че е бум, защото отмениха имунизацията за туберкулоза за 17-годишните, сега възнамеряват да я отменят и за 11-годишните, което е безумно.

- До какво може да доведе това?

- Това може да доведе до много неоткрити случаи на туберкулоза в детската възраст. Когато децата не са имунизирани, има по-голяма вероятност да се разболеят. С пробата на манту се цели да се установи какъв е имунният статус на детето, а и на всеки човек. При децата пробата на манту се прави на 7-ия месец, на 7-ата, 11-ата година, а на 17-ата се правеше доскоро. Принципът на имунизацията за туберкулоза е, че човек се заразява с доброкачествени туберкулозни бацили. По този начин се напряга имунната система и човек не може да се разболее от туберкулоза. С тази проба на манту се установява доколко децата все още са имунизирани. Ваксината на БЦЖ предпазва единствено от туберкулоза на нервната система – туберкулозен менингит и милиарна туберкулоза. Тоест от животозастрашяващите.

- А може ли заболяването да протича без симптоми?

- Може. Всеки човек рано или късно попада в контакт с туберкулозно болен, но не всеки се разболява. Причината е, че за да се стигне до заболяването и имунната защита на организма да бъде преодоляна, човек трябва да е в недобро физическо състояние - недохранен, преуморен, или имунитетът да е напълно сринат, например при ХИВ-инфекция.

- А като имате предвид бумът на диетите и широкото разпространение на анорексиите, те може ли да предразположат към туберкулоза?

- Не бих казал, при тях по-трудно може да се стигне до това заболяване. Не е невъзможно, но от туберкулоза се разболяват най-вече недохранени и бедни хора, тези, които ровят по кофите за боклук.

- Кога туберкулозата е лечима, само ако се диагностицира навреме ли?

- Лечима е, но трябва да се диагностицира правилно. Имайте предвид обаче, че лечението е продължително - месеци, дори години. Най-опасни са тези, които не са диагностицирани, а това обикновено са възрастни, които разпространяват инфекцията на околните. За да се диагностицира навреме, един от най-старите утвърдени тестове за туберкулоза е пробата на манту. Има и други, по-съвременни методи, но един тест струва 120 лв.

- Можем ли тогава да кажем, че у нас се завръщат и други заболявания от миналото, предразположени ли сме към тях?

- Да. Веднага мога да дам пример с морбили и коклюш. Особено що се отнася до морбили, заболеваемостта се увеличава в цяла Европа. Причината са родителите, които отказват да ваксинират децата си. Случаите на коклюш също се увеличават, като там също има проблеми с имунизационното покритие. Съвременните ваксини за коклюш създават кратък имунитет и трябва да се правят на всеки 4-5 години, а последната ваксина за това заболяване у нас се прави на 6-годишна възраст. Все още ни държи влага от това, че до 2007 г. се ползваше ваксина с много странични действия, но пък даваше по-напрегнат имунитет.

- В момента увеличават ли се болните?

- За момента нямаме случаи на морбили, но пък всеки месец приемаме по 2-3 деца с коклюш. Обикновено те не са имунизирани. В момента коклюшът се разпространява предимно от възрастните, при които действието на ваксината вече е намаляло, но пък най-тежко заболяването протича при кърмачетата, които не са имунизирани.

- А овладява ли се вече обстановката с хепатита у нас?

- Болни от хепатит ще има, докато хората не се ваксинират. Вече бяха отпуснати няколкостотин ваксини, с които да бъдат имунизирани най-рисковите групи. Но според мен няма много желаещи да се ваксинират.

- Как си обяснявате това?

- За мен е невежество.

- Набраха ли наистина голяма скорост антиваксърските движения?

- Да. За някои е мода, други пък си мислят, че като четат в интернет по няколко часа на ден, осъзнават истината на тепсия.

- Наистина ли топлото време отлага грипа и увеличават ли се вече респираторните заболявания?

-Респираторни заболявания има, като причината е необичайно за сезона време. Сутрин и вечер температурите са около нулата, а на обяд около 20 градуса. Това създава условия за простудни заболявания и наслагването на вирусни инфекции. Грип още няма, обикновено той идва в края на декември и началото на януари.

- Как си обяснявате, че противогрипните ваксини тази година свършиха? Има ли вече по-голям интерес към тях?

- Не бих казал, че има по-голям интерес. По данни на регионалните здравни служби миналата година са се ваксинирали 20 606 души, което за население от 7 млн. души е нищожен процент. Все още сме на опашката по имунизация против грип в ЕС. В нашата страна обикновено се доставя голямо количество ваксини, които след това се реекспортират. Причината е, че ако цената на една ваксина тук е около 25 лв., да речем, то в другите страни е 25 евро. Тъй като тази година ваксините са четиривалентни и по-високо технологични, явно има недостиг на противогрипни ваксини не само у нас, но и в световен мащаб. Най-вероятно фирмите имат технологични проблеми.

- Но не смятате, че това се дължи на повишен интерес?

- Не, в никакъв случай.

- Беше отчетена и повишена заболеваемост от варицела, това нормално ли е за сезона?

- Случаи на варицела има непрекъснато. Това не е нещо необичайно. Ние сме единствената страна, където моноваксината за варицела не е регистрирана и човек не може да си купи от аптеката ваксина за варицела. Да не говорим за включване в имунизационния календар. Имаме по 30-35 хил. случая на варицела годишно. При 65 хил. новородени на година това означава, че на практика всички се разболяват. Това е много силно заразно заболяване.

ВИЗИТКА:

Доц. Мангъров завършва ВМИ „И. П. Павлов” - Пловдив, през 1982 г. Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г. Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ