Доц. Атанас Мангъров: След морбили настъпват коклюш, заушка и рубеола

Доц. Атанас Мангъров: След морбили настъпват коклюш, заушка и рубеола

Глобите за отказ от ваксина не само да се налагат, но и да се събират, казва завеждащият детското отделение в Инфекциозна болница – София

- Доц. Мангъров, броят на инфектираните и заболели от морбили вече достигна 759, което ни нарежда на шесто място в Европа по разпространение на инфекцията. Трябва ли да бъдат увеличени глобите за родители, за да не отказват да ваксинират децата си?

Би трябвало, защото се вижда, че санкцията от 50 лева не върши работа. В Германия се обсъжда тя да бъде 2500 евро, в Италия също е много висока. Очевидно разяснителната дейност за ползата от ваксините не дава резултати. Отказите от имунизации обаче не са проблем само за нашата страна. Те са проблеми и за Европа, и за САЩ. В резултат в България се увеличават случаите на морбили, както и на други заболявания, които бяхме забравили точно защото имаше време, когато имунизационният календар се изпълняваше по-добре.

- Кои са другите заболявания, които започват да се завръщат заради липса на имунизации?

- Това са варицелата и коклюшът. По отношение на варицелата България е изключение в целия Европейски съюз.

- В какво се състои това изключение?

- Само в нашата страна децата не се имунизират срещу нея, и то не по вина на родителите, а защото тази ваксина тук не се прави.

- Защо не се прави?

- По чисто бюрократична причина. Ваксината не е регистрирана у нас в годините преди приемането ни в Европейския съюз.

- Какво пречи това да бъде направено сега?

- Съществува евронормативна уредба, според която, за да бъде регистриран такъв продукт в една страна членка, трябва да му се направи регистрация и в другите държави. Това е изключително тежка и тромава процедура. Имахме обещание от нашите здравни власти, че това ще стане през тази година, сега казват, че ще е възможно от 2020 година. Да се надяваме, че ваксината срещу варицела наистина ще стане факт и у нас.

- Казахте, че е редно санкциите за родители, отказали ваксини на децата си, да се вдигнат. Според вас в какъв размер трябва да бъдат?

- Не мога да преценя, но по-важното е не само те да се вдигат, но и да се събират. Сега се случва нещо подобно на ситуацията в КАТ: налагат се глоби, но не се събират. Друг е въпросът, че повече неимунизирани деца са от ромски произход. Родителите са бедни, на социални помощи. Каквито и санкции да им се налагат, няма какво да им се вземе, освен същите тези помощи и детските.

- Ромите, които от неразбиране не водят децата си на имунизации или тези на антиваксърите са по-опасни в случая?

- Децата на антиваксърите обикновено си стоят вкъщи. Сега проблемът е морбили. Но спомнете си 2006 – 2007 година, когато имаше взривове на заушка, които се дължаха на това, че навремето е използвана една не много добра ваксина. Самата ваксина, която се поставя е за рубеола, морбили и заушка. Когато човек не е имунизиран, означава, че той не е ваксинират и за трите инфекции. Основната причина е, че значителна част от лекарите са настроени антиваксинално. По официални данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания през последния грипен сезон са поставени 10 181 противогрипни ваксини. Същевременно в страната има 4900 джипита. Като се направи сметката, се оказва, че всеки един от тях е ваксинирал само себе си и един свой близък срещу грип.

- Кажете честно, опасни ли са ваксините?

- Не са опасни. Ваксините са цивилизационно постижение. Благодарение на тях населението на Земята е над 7 млрд. души.

- Вече се откриват деца с отметната имунизация в картона, но без антитела, което показва, че ваксината им е сложена само на хартия. Според вас как трябва да се процедира с такива джипита и педиатри?

- Трябва да им се наложи санкция. На дъното на проблема стои нежеланието и антиваксърските настроения сред значителна част от лекарите. И те, и родителите трябва да са наясно, че ваксините спасяват човешки животи. Срещу морбили трябва да са имунизирани над 95% от хората в обществото, за да се каже, че то е обезопасено срещу това заболяване. Когато ваксиналното покритие падне под тази норма, епидемичните взривове, както се случва сега, са налице. Това се случва, защото става дума за силно заразна инфекция. Същото се получава и с варицелата, ваксината срещу която не е регистрирана в нашата страна. От началото на годината до сега имаме 16 000 случая, което е твърде много. Както е тръгнало, към края на годината ще приключим с 30 000 с варицела. Такива силно заразни заболявания могат да бъдат преодолени само с високо ваксинално покритие. Когато лекари хомеопати, холицистици и други такива говорят глупости, хората спират да се ваксинират.
 - Не ви ли е страх, че след тези думи ще отнесете доста хули от обществото на общопрактикуващите лекари и педиатрите?

- Въобще не ме интересува, да скачат, колкото искат. Факт е, че има хора, които не са ваксинирани, тези хора са много и значителна част от тези, които се водят ваксинирани, не са ваксинирани. Като стане ясно, започва едно биене в гърдите: „Аз ги направих, но те ваксините не действат“. Аз не знам случай, в който някой да се е имунизирал и да се е разболял.

- Ако антивактсърското движение продължи да набира скорост с тези темпове, от кои заболявания ще бъдат следващите взривове в страната?

- Ще бъдат от най-различни заболявания. Могат да се получат взривове от заушка и рубеола.

- Колко страшна е рубеолата?

- Като заболяване не е нещо кой знае какво, лекува се. Страшното е, ако жената се разболее по време на ранната бременност.

- Какво се случва тогава?

- Плодът се ражда с тежки увреждания. Ако те се установят навреме, обикновено бременността се прекъсва. Ако не се установят, се раждат деца с тежки малформации.

- С неотдавнашна промяна в имунизационния календар мантуто при 17-годишните отпадна. Защо?

- Да, отпадна. Сега се подготвя отпадането му и при 13 – 14-годишните, което е безкрайно глупаво.

- С какви мотиви отпада мантуто и какво може да последва от това?

- Напълно възможно е да се възобнови туберкулозата. По отношение на нея в момента светът се намира по нива на заболеваемост в 1910 година, а сме XXI век. Причината за това е епидемията от ХИВ. Човек на 20-30 години, който е серопозитивен, обикновено има и туберкулоза. И обратното, ако на тази възраст има туберкулоза, обикновено има и ХИВ вируса.
Колкото до премахването на мантуто, наложиха го, защото не се правеше. Личните лекари не изпълняваха критериите, за което ги глобяваха и в повечето европейски страни проблемът туберкулоза е елиминиран.

Визитка:

-Доц. Мангъров завършва ВМИ „И. П. Павлов” - Пловдив, през 1982 г.

-Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г.

-Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст.

-На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.