Доц. Атанас Мангъров: Отпадането на реимунизацията срещу туберкулоза е рисково

Доц. Атанас Мангъров: Отпадането на реимунизацията срещу туберкулоза е рисково

Сборните групи в градините през лятото са предпоставка за заболявания

Птичият грип не се предава на хората, няма епидемия от ку-треска, казва в интервю пред "Монитор" завеждащият детското отделение в Инфекциозна болница – София.

- Доц. Мангъров, оказва се, че със затоплянето на времето не закъсня и бумът на ентероколити, особено сред децата. Можем ли да ги предпазим от тях?

- Много е трудно, но родителите трябва да се интересуват къде ходят те, с кого се срещат и най вече да следят дали спазват лична хигиена. Дали мият ръцете си преди хранене и да не слагат предмети в устата си. Проблемът е, че когато има много деца, събрани на едно място, все някое ще се разболее.

- През лятото обикновено детските градини затварят и се сформират т. нар. сборни групи. Проблем ли са те?

- Да, сборните групи са твърде рискови, тъй като в тях има деца от различни детски градини. Създават се възможности някъде да се пропука санитарно-охранителният режим. Ако родителите могат да си позволят да не ги пращат в тях, а да ги гледа някой вкъщи, това е идеалният вариант.
- Или може би да отидат с баба и дядо на село, на вилата?

- Ако и там се събират с много деца, не е безопасно и могат да си лепнат някоя лятна зараза. Освен това там има всякакви изкушения, които могат да пипат, като например домашни животни.
- В някои райони на страната има птичи грип. Опасен ли е той за хората?

- Не, той не засяга хората. Няма как да се случи, тъй като това е зооноза, която не е преминала в човека. Ако това се случи и се кръстосат щамовете с човешките, тогава нещата вече ще бъдат опасни. Някои се страхуват от ку - треска, от лаймска болест. Това са инфекции, които ги има отдавна, всяко лято зачестяват, но ако се спазва добра хигиена както от възрастните, така и от децата, страшно няма. При разходки и игра в треви краката трябва да са защитени с чорапи. След прибиране тялото трябва да се огледа за кърлежи, едни от преносителите на заразите.
- Мнозина вече тръгват на море с децата, други ще ги заведат на басейн този уикенд. Какви са опасностите?

- Не са малко. Половината от хората, като влизат в басейните, не си взимат душ и не спазват лична хигиена. По този начин се създават условия за всевъзможни инфекции, най вече вирусни. Ентеровирусите се предават по орално-фекален път. Затова родителите да не рискуват, особено ако са с децата, и да посещават басейните, в които са сигурни, че се спазва хигиена. Това се вижда и с невъоръжено око, но могат и да се поинтересуват от свои близки, които вече са ходили там. Факт е, че има много добри системи за обеззаразяване на водата, но това не винаги се случва, а санитарните инспектори не могат да бъдат по едно и също време навсякъде, да контролират и да глобяват, пък и отделните служби са с ограничени правомощия. Освен това човек трябва да внимава не само с водата в басейна. Не бива да ляга на незастлан шезлонг, както и да не се разхожда бос. Това важи с особена сила за децата. Колкото и да е трудно, те трябва да бъдат приучени да ходят с джапанки или със сандалки.
- Защо?
- За да не се инфектират с гъбички или друга кожна инфекция. Както човек не си мие зъбите с чужда четка, така и не бива да се изляга без хавлиена кърпа на шезлонга или на тревата до басейна.
- Неотдавна стана ясно, че Министерството на здравеопазването планира в имунизационния календар да залегне ваксината срещу варицела, но не като задължителна, а като препоръчителна. Какъв е очакваният ефект, след като тя няма да бъде задължителна?

- Ваксината трябва да бъде вкарана в календара само като задължителна. Това може да стане с комбинираната срещу рубеола, морбили и заушка, като към нея бъде добавена и тази срещу варицела. Ако се пристъпи към въвеждането й като самостоятелна, това ще доведе до нарушаване на имунизационния календар. Дори като препоръчителна може да бъде вкарана само моноваксина срещу варицела. Тя обаче не е регистрирана в България и предвид процедурата, не би могла да бъде регистрирана поне още две години. Това, което Министерството на здравеопазването може да направи сега, е да осигури комбинирана срещу рубеола, морбили, заушка и варицела, тъй като тя е регистрирана и в нашата страна при това на две фирми с регистрации през 2006 и 2015 година. В такъв случай те могат да бъдат вкарани в календара само като задължителни, но не и като препоръчителни. Регистрацията на моноваксина за варицела е много сложна процедура. Това означава пререгистрацията й в целия Европейски съюз, което е трудно реализуемо.

- Как ще коментирате идеята да отпадне пробата манту и реимунизацията срещу туберкулоза на 11-годишна възраст?

- Това е изключително рисково и прибързано. Сега, когато детето навърши 11 години, се прави проба манту. Тя показва дали децата имат достатъчен имунитет срещу туберкулоза. В зависимост от резултата се преценява дали да се прави реимунизация или не. Идеята е, че човек се заразява с доброкачествени бацили на туберкулозата. Така се калява имунната система и по този начин не се позволява той да се зарази с истинска туберкулоза. Преди години проба се правеше и на 17 години, но отпадна.

- Има ли опасност от връщане на жълтата гостенка, ако имунизационният календар претърпи и тази промяна?

- Това, което ще се случи, ще стане след около двайсетина години. Тогава ще се разбере какво е направено. Замисляното по отношение на пробата манту и реимунизацията на 11- годишна възраст не бива да се случва. Иначе поколенията след нас ще берат много ядове. По отношение на туберкулозата светът в момента е на нивото на 1939 година, преди Втората световна война. Разпространението й има отношение към разпространението на ХИВ вируса и на развитието на СПИН. 20-30-годишните с туберкулоза най-вероятно са и серопозитивни и обратното. Тя е заболяване на бедните. Но у нас има бедни, и то твърде бедни. Не са малко тези, които се прехранват от кофите за боклук, има недохранени включително и деца, и други, които се хранят, но нездравословно точно от липсата на средства. При тази картина, а и като се има предвид, че България е най-бедната европейска страна, аз питам: трябва ли да се премахне пробата манту и реимунизацията на 11-годишна възраст?

 

Визитка:

 Д-р Атанас Мангъров е началник на Детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозната болница в София

Доцент към Медицинския университет в София

Завършил е през 1982 г. Висшия медицински институт в Пловдив

Има специалности по детски и инфекциозни болести, притежава научна степен

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.