Доц. Атанас Мангъров: Има опасност родители масово да престанат да ваксинират децата си

Доц. Атанас Мангъров: Има опасност родители масово да престанат да ваксинират децата си

Решението на съда в Сливен ще създаде много проблеми от медицинска гледна точка

Трябва да се страхуваме повече от заболявания заради липса на имунизация, а не от страничните й ефекти, казва в интервю за "Монитор" завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница „Проф. Ив. Киров” - София

- Доц. Мангъров, до какво може да доведе решението на съда в Сливен, че е дискриминация неимунизирано дете да не може да посещава градина?

- Знаете, че по принцип решения на съда не се коментират. Предполагам, че от юридическа гледна точка е издържано, защото едва ли щеше да бъде взето, ако имаше някакви противоречия. Но от медицинска гледна точка ще създаде много проблеми. Има опасност масово родители да престанат да ваксинират децата си и така в градините неимунизираните ще са много повече. Затова и опасността от появата на различни заболявания ще е още по-голяма. Не можем да отречем, че и сега някои от децата се водят, че имат имунизации, само на хартия, защото има наредба, според която неваксинирани не може да посещават ясла и градина.

- Трябва ли да се промени нещо, къде е пропускът?

- Всъщност най-вероятно решението на съда се основава на това, че според закона е право на децата да посещават учебни заведения. И вероятно този аргумент взема превес, защото другото изискване е упоменато само в наредба.

- Но знаете, че има деца, които не се ваксинират по медицински причини. Какви опасности крие едно такова решение за тях?

- Има риск да се разболеят. Колкото по-голям брой неваксинирани деца има в една група, толкова по-голяма е възможността да се появи някакво ваксинопредотвратимо заболяване - морбили, хепатит, коклюш, заушки и др. Също така има вероятност да се разболеят и тези, които са били имунизирани, но ваксината не е имала ефект. Все пак ваксините нямат ефективност на 100%.

- Сблъсквали ли сте се с подобен случай в практиката си досега?

- Много рядко. Когато беше голямата епидемия от морбили през 2009 - 2010 година, в някои места до 70% от ваксинираните се бяха заразили, но се оказа, че са имунизирани само по документи. Все пак шансът ваксиниран човек да се разболее е много малък. Тези, които не могат да се имунизират по медицински показания, са изложени на риск. Затова смятам, че това решение ще доведе до своеволия от страна на родители.

- Притеснява ли ви случващото се, особено след усложнената ситуация от морбили, която имахме?

- Виждате, че много страни, като Франция и Германия, предприемат законодателни мерки, с които ваксините стават задължителни. Налагат се солидни глоби, ако това изискване не бъде изпълнено. Бих казал, че сме много назад в това отношение.

- У нас също има глоби, защо не са ефективни?

- Така е, но, първо, са ниски и, второ - падат в съда по чисто формални причини.

- Отец Евгений, който обжалва решението на Районния здравен инспекторат, изтъкна няколко аргумента да не ваксинира децата си. Включително, че ваксината може да доведе до левкемия. Кажете чисто медицински има ли такава опасност?

- В никакъв случай. И за мен едно такова изказване се дължи на неинформираност. Бих казал, че хората трябва да се страхуват повече от заболявания заради липса на ваксина, а не от страничните действия на една имунизация. Те са минимални и отшумяват. Другото са измислици, които нямат нищо общо с реалността.

- На какво се дължат - на въздействието на социалните мрежи или на нещо друго?

- На невежество и псевдоинформираност. Ако случайно някое дете се разболее от нещо, това не означава, че причина са ваксините. Това, което даде тласък на антиваксиналните движения преди години, беше едно проучване, което направи връзка между имунизацията за морбили и случаите на аутизъм. А аутизъм е имало много преди ваксината за морбили. След това имаше стотици изследвания, които отхвърлиха тази връзка, но въпреки това хората продължават да вярват. Но така или иначе, ако някой не иска да се ваксинира, никой не е в състояние да го накара да го стори. Хората са устроени така, че трябва да се сблъскат с реалността, за да осъзнаят колко е сериозен проблемът.

- Ще се отприщи ли нова вълна на антиваксиналните движения? Като че ли тъкмо започна да отшумява, оказа се, че и повече хора искат да се имунизират против грип, което е голям напредък.

- Така е. Наистина все повече хора искат да се имунизират против грип, дори ваксините се изчерпаха отново. Но както казах, насила хубост не става. Само че нека тези, които отказват да имунизират децата си, знаят, че излагат на риск околните. Те носят отговорност и за тяхното здраве. Между другото отец Евгений може да бъде подведен под отговорност, че не полага добра грижа за децата си и че ги излага на опасност. Но това са въпроси, които не бива да решават хората помежду си. Не бива да се наказват лекари, които не имунизират пациентите си, тези въпроси трябва да се решават на ниво държава. Нейната роля е да регулира отношенията между хората, затова трябва да вземе решение дали ваксините са задължителни. И ако е така, да налага строги санкции.

- Колко деца починаха при предишната епидемия от морбили?

- През 2009 година се разболяха 24 000 души, 95% бяха роми, а починаха 24 деца. При епидемията през 2017-а се разболяха няколкостотин деца и едно почина. То беше твърде малко, за да бъде имунизирано, и при тях рискът е най-голям. Една епидемия от морбили протича най-тежко при тях. Когато живеем в общност и някой не си изпълнява ролята, създава опасност за цялото общество. Затова казвам, че тези проблеми трябва да се решават на ниво държава.

- Тъй като сме в сезона на вирусите, кажете има ли увеличение на случаите на респираторни заболявания?

- Да, причина за това е изключително променливото време - вечер и сутрин е студено, а през деня по-топло. Температурните разлики дават условия за развитието на респираторни заболявания. Грип обаче все още няма. Пикът ще е януари-февруари.

- Всъщност се оказа и че няма протовогрипни ваксини.

- Така е. Те едва ли не се намират само с връзки, но това не е толкова лошо. Досега ваксините винаги оставаха. Но имайте предвид, че тази година има проблем и при самите производители.

- Какви са симптомите на вирусите, които върлуват в момента?

- Температура, отпадналост, хрема, болки в мускулите и ставите. Отшумяват за около седмица-десет дни. Понякога обаче има наслагване на един вирус върху друг, които имат еднакви симптоми.

Визитка:

Доц. Мангъров завършва ВМИ „И. П. Павлов” - Пловдив, през 1982 г. Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г.

Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.