Доц. Атанас Мангъров:  Джипита хомеопати съветват родители да не ваксинират децата си

Доц. Атанас Мангъров: Джипита хомеопати съветват родители да не ваксинират децата си

Те не са убедени в смисъла на имунизациите, не бива да работят със здравната каса

Върлува вирус с температура, повръщане и кожен обрив, минава за около седмица, коментира в интервю пред "Монитор" завеждащият детското отделение към Инфекциозна болница

- Доц. Мангъров, справка на здравното министерство показа, че 125 педиатри и общопрактикуващи лекари у нас са глобени от началото на годината досега заради непоставени, но в същото време отчетени по документи ваксини на деца. Изненадва ли ви този факт?

- За съжаление, има лекари, особено т.нар. хомеопати, които се изявяват като герои и които смятат, че едва ли не избавят децата от зло, когато не ги имунизират. По този начин се изявяват като спасители.

- Смятате, че това са предимно хомеопати, така ли?

- Предимно хора, които се занимават с алтернативна медицина. По мои наблюдения предимно те не поставят ваксини. Те не са убедени в смисъла на имунизациите и медицината като цяло.

- Смятате ли тогава, че трябва да се увеличи размерът на глобата, тъй като за първо провинение е едва 50 лева, а за второ - 100 лв.?

- Смятам, че тези хора нямат право да работят със здравната каса. Според мен, щом искат да се занимават с алтернативна медицина, не би трябвало да сключват договор с касата.

- Има обаче и едни други, които не са хомеопати, но пък се оказва, че по този начин си изкарват допълнително пари. Във форуми също майки коментират, че лекари им искат по 10-20 лева, за да вземат бележка и да запишат детето си на градина.

- Сигурно има и такива. Едните го правят от глупост, другите от комерсиална гледна точка. Просто тази ситуация има различни форми.

- Усложнява ли се тогава този проблем и защо в 21-ви век не можем да разберем, че ваксините са важни? Как си го обяснявате, като имате предвид и ситуацията с морбили?

- В случая с морбили наистина видяхме как лични лекари крият, че деца не са ваксинирани. Дори след поставяне на диагнозата те са заявявали, че не са ги преглеждали. Често се вижда, че по документ децата са ваксинирани, а при изследване се оказва, че не е така.

- Преди време бяха създадени мобилни пунктове и дори бе заявено, че джипита ще бъдат проверявани. Какво още трябва да се направи?

- В крайна сметка сърцевината на проблема е, че лекарят трябва да разясни на пациента ползата от ваксините, да му каже колко са важни за здравето ни. Ако обаче медицинското лице не е убедено в това, той няма да препоръча имунизация. Съветът на лекаря в този случай играе основна роля. В дъното на всеки отказ от ваксина има някой лекар, към когото хората са се обърнали. Достатъчно е да е някой, на когото хората вярват.

- С това ли си обяснявате притеснението, че ваксините водят до странични ефекти, дори до аутизъм?

- Ако попитате значителна част от колегите дали ваксините имат странични ефекти, могат ли да доведат до аутизъм, ще отговорят, че не са сигурни. Това говори за липса на информираност и недостатъчно залягане над учебниците, когато са учили медицина. Така е и с хората, мислят, че в интернет могат да открият отговор на всички въпроси.

- Кажете, овладяхме ли кризисната ситуация с морбили, каква е обстановката в момента?

- От началото на годината до края на миналата седмица в страната са регистрирани 1098 случая. Само за миналата седмица имаме 52 нови случая. Не бих казал, че сме в ситуацията от преди десет години, когато беше голямата епидемия от морбили, но виждате, че от февруари насам имаме над 1000 случая. Така че проблемът тлее.

- В момента има ли постъпили деца при вас с морбили?

- Общо взето намаляха случаите, сега имаме 1-2 деца.

- Има ли вече ентеровируси и какви са най-честите оплаквания в момента? Вече хората тръгнаха по морето.

- В момента най-честите оплаквания са от вирус, който протича с температура, повръщане, диария и обриви по кожата. Имахме 1-2 случая на менингити, 1 случай на енцефалит, следствие на ентеровируси. Това е нормално за сезона, тъй като ентеровирусите са най-характерни през летните месеци.

- Свързани ли са с морето?

- Свързани са, доколкото там се събират много хора. Лично аз не препоръчвам на родителите да водят много малки деца на море, защото вирусните инфекции се разпространяват чрез фекално-орален път. Когато има много хора на едно място, е рисковано за детето. Тогава се разпространяват повече инфекции.

- Какво трябва да знаят родителите, ако тръгнат на път и детето им започне да повръща на морето? Знаете, че майките се запасяват с всякакви лекарства, понякога дори прекаляваме.

- Най-важното е да не насилвате детето да се храни. Нека се успокои, ако може да поспи и едва тогава да се опитат да рехидратират през устата. Има специални разтвори. Нека да е на строга диета. Ако се влоши, тогава да се потърси лекарска помощ.

- Но все пак да не прекаляваме с лекарствата, нали?

- Точно така. Това е медицинска самодейност. Както казах, ако се обезводни, да се потърси лекарска помощ. Що се отнася до личната хигиена, нека знаем, че тези зарази се предават от човек на човек. Особено малките деца да избягват контакт с други хора. Защото ако ги изпратите на място, където се събират 20-30 деца, все едно постъпват в нова детска градина. По този начин се създават условия детето да се зарази.

- Има ли нови вируси това лято?

- Няма нищо необичайно. Тази година има ентеровируси в изобилие. Доста са случаите. Както казах, протичат с температури, повръщане, обриви по кожата, диария и в редки случаи може да засегнат мозъка.

- За колко дни минават?

- Преминават за около седмица-десет дни.

- Често се дискутира въвеждането на ваксина срещу варицела. Беше заявено, че може би ще има такава в календара от 2021 година. Трябва ли наистина да има такава?

- Ако се върна назад във времето, трябва да призная, че слушам за въвеждането на ваксината срещу варицела от 2000 година. Но все още няма такава. Има чисто бюрократични спънки, които са трудно заобиколими. Една варицела продължава минимум 9-10 дни, толкова е карантината. От началото на годината има над 20 000 случая в страната. Общо взето клиничното й протичане много напомня това на морбили. Разликата е, че при морбили смъртните случаи са 1:1000, а при варицелата доста по-рядко. Препоръчвам родителите да поставят тази ваксина. Ако направите сметка, при 20 000 случая на болни поне единият от родителите е останал вкъщи, за да гледа детето си, и е отсъствал от работа. Това са големи икономически загуби.

Визитка:

Доц. Мангъров завършва ВМИ „И. П. Павлов” - Пловдив, през 1982 г. Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г.

Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.