0

Х ората трябва да спазват мерките, за да имаме контрол върху вируса. Мен обаче ме притеснява това, че хората загърбват мерките. Това коментира главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Начините на контрол, като КПП и ограничаването да не излизаме никога не са били ефикасни.

Хората трябва да спазват мерките, за да имаме контрол върху вируса. Мен обаче ме притеснява това, че хората загърбват мерките. Това коментира главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Начините на контрол, като КПП и ограничаването да не излизаме никога не са били ефикасни.

Повторно затваряне е възможно от щаба гледаме да пренебрегнем към строгите мерки, но поведението на хората ни принуждава. Днес коментирахме забраната за семейни събирания, сватби и кръщенета, но на базата на отделни огнища няма как да затворим цяла България.

Вируса продължава да ни изненадва с доста неща от равномерно разпространение минахме в гнездово на различни места от страната.  и ако наистина видим разпределението на тези 106 случая ще видим, че ако изключим няколко огнища всъщност не е нищо. Как и да го погледнем броя на заразените си е голям, каза Кунчев. Очакването беше да вървим към приключване на епидемията, а не към нови вълни. Увеличаването на заразените  не трябва да ни тревожи сериозно, това че не се изпълниха очакванията на обществото е неприятно. Вирусът все повече се усеща в ежедневието, икономиката, финансите. Обществото не трябва да поема рискове, за да не стигнем отново до там, че пак да няма болници, коментира Кунчев. Най-много ме притеснява е общото чувство на преодолян проблем, които кара хората да не спазват определените мерки.  Напоследък има известни промени в характеристиката на вируса  и те са че начина на предаване понякога е твърде ефективен. Доказано е че има хора които са носители на вируса по цял месец живеят със семействата си и не го предават на никого и в същото време се появява насител, които заразява по 100 души.  В Доспат мисля, че почти сме овладели ситуацията, но малко по-сложна е ситуацията в Шуменско и Русенско, поради характера и поведението на хората. Мерките за тези градове ще бъдат строги. Очертава се втора вълна на Балканите, оказа се че Сърбия, Македония и Турция са с много заразени. „Някои от членовете на групата, която кани Националния оперативен щаб на публичен диспут, отидоха твърде далеч. Имаше заплахи, че ще ни организират протести, че ще намерят хора, които да ни звънят вечер, за да ни притесняват. И последното вече се е случвало на ген. Мутафчийски. Получавал е обаждания в 2 ч. през нощта от различни телефони и хората отсреща са му обяснявали, че не разбира от работата си и коронавирус всъщност няма”.