Доц. Ангел Кунчев:  Държавата ще заплаща по 60 лв. за всеки PСR-тест
2

Доц. Ангел Кунчев: Държавата ще заплаща по 60 лв. за всеки PСR-тест

От утре /8 април/ държавата ще заплаща по 60 лв. за всеки един направен за нуждите на държавния здравен контрол  PCR-тест , който е възможно най-сигурният при определянето дали някой е заболял от коронавируса или е здрав.

Тази сума възстановява по-голямата част от разходите за консумативи на лабораториите. Такива тестове се правят в няколко, определени със заповед на министъра на здравеопазването лаборатории: в София, Варна,Бургас и  Стара Загора, предстои да заработят в Плевен и  Пловдив до няколко дни!“, съобщи в Стара Загора националният санитарен консултант доц. д-р Ангел Кунчев. Той направи проверка за изпълнението на мерките спрямо разпространението на COVID-19 на територията на централния градски кооперативен пазар и в разговора с търговците на плодове, зеленчуци и разсад ги успокои , че няма да им се наложи да изхвърлят на боклука продукцията.

По думите му, покрай много негативни случаи в условията на извънредното положение имало и немалко положителни за безкористно отзовали се на помощ медицински специалисти. Той даде пример от Стара Загора, където ръководителят на лабораторията при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Кръстевич“, доц. д-р Светла Ангелова работи с екипа си вече повече от месец без почивен ден и по 17-18 часа дневно. Посочи и случай в Бургас, където специалистка по вирусология , собственик на частна лаборатория е заявила категорична готовност да бъде изпратена там, където според РЗИ дейността й ще бъде най-подходяща и ефективна при това без да се интересува от възнаграждение.

Главният санитарен инспектор изрази съжалението си, че няма как в рамките на 1-2 или 3 седмици да бъдат подготвени специалисти-вирусолози, които да разчитат PCR-тестовете и ще се разчита на досегашните кадри, колкото и натоварени да се окажат те. Според него проблемът с доставката на китовете за тях ще се задълбочава защото не се произвеждат у нас, а се внасят и срокът за доставката е вече 3-4 седмици.Това налагало известно ограничаване на кръга от хора, които се изследват по този начин, защото поставените под карантина са вече над 60 000 души.

Доц. Кунчев предположи , че е възможен пик за заразяванията преди Великден и изрази надежда ако все пак се задържат досегашните темпове след празниците да се предприеме известно „охлабване“ на мерките.

„Нека не се фокусираме в църковните служби точно сега, когато всеки един има нужда от упование и вяра, постигнали сме договорености със Светия Синод, много зависи от всички нас  да спазваме най-елементарните предпазни мерки!“, настоя той  и бе категоричен, че държавата не е в правомощията си да затвори храмовете дори в сегашната ситуация.Според него все още имало достатъчно други места, където имало струпване на хора, рискът не бил чак толкова голям ако се спазвали хигиенните мерки.

„Моята заплата е най-малкият проблем на държавата, благодаря на генерал Мутафчийски , че е споменал за мен, но не възнамерявам да коментирам решението на парламента!“, лаконично  отбеляза той  решението неговата длъжност да попадне в кръга на оставените без възнаграждение  до края на извънредното положение.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.