0

Д ецата няма да се тестват за COVID-19 преди ваксиналните инжекции. Това стана ясно от изказване на главния здравен инспетор доц. Ангел Кунчев.

Децата няма да се тестват за COVID-19 преди ваксиналните инжекции. Това стана ясно от изказване на главния здравен инспетор доц. Ангел Кунчев.

Дали детето е здраво, или не, се преценява от личния лекар на база на клиничните симптоми. Ако то няма никакви клинични симптоми, не е необходимо да се прави нищо повече, посочи доц. Кунчев. Виждате какъв е процентът на децата, особено в ниските възрасти при положителните. Както навсякъде по света той е изключително нисък, допълни  главният здравен инспектор.

Според заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от утре, 21 април, детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и

Те ще се осъществяват в определен ден, в който лекарите няма да приемат други пациенти.

Не очаквам затягане на мерките в извънредното положение в България. Смятам, че действащите в момента свършиха работа. Инфекцията е поставена под контрол, увери доц. Ангел Кунчев. Според него е рано за прогнози, но оптимистичният вариант за развитие на пандемията е до края на април да се достигне до пика, а в началото на май да има задържане и спад на заболелите от КОВИД 19. Песимистичният вариант е, че изгражданите антитела не осигуряват имунитет на преболедувалите и е възможно ново заразяване.