0

П еруански физалис, подмладяващи жълти домати, стар добруджански местен сорт червени домати – това са само част от екзотичните зеленчуци, които добруджанецът Камен Иванов отглежда в градината си в близкото до Добрич село Одринци.

Перуански физалис, подмладяващи жълти домати, стар добруджански местен сорт червени домати – това са само част от екзотичните зеленчуци, които добруджанецът Камен Иванов отглежда в градината си в близкото до Добрич село Одринци.

Тази година физалисът се отчете с обилна реколта заради топлата есен, хвали се стопанинът. Дори не успял да обере всички плодове, тъй като пък рязко застудяло.
Началото
За първи път Камен вкусил физалис през далечната 1991 г. „С жена ми бяхме още гаджета. Видях този вкусен плод-зеленчук при един дядо, който го продаваше по Варненските баири. Не бях виждал подобно нещо. Купих си една книжна кесийка, от тези, дето едно време продаваха в тях семки пред стадионите. Опитахме физалиса – беше невероятен на вкус. Понеже съм агроном по образование, на връщане спрях при дядото и подробно го разпитах за технологията на обработване. Изчетох и много литература”, разказва Камен. Снабдил се с торбичка семена и започнал да отглежда рядкото растение.


Родина
Родината на физалиса е Латинска Америка. Плодовете му са оранжеви и по големина, форма и структура приличат на малки доматчета, които обаче са частично или изцяло скрити в подобна на хартия шушулка, която се формира от изсъхналия цвят на растението. Цветът е жълтеникав и наподобява този на петунията. Плодът е сладък и сочен, леко кисел и много освежаващ. Според някои хора вкусът му се сравнява с този на малки сладки доматчета и ананас. 100 грама от плода съдържат около 130 калории. Плодът има високо съдържание на криптоксантин или витамин А. Използва се много в сладкарството за украса на торти, пудинги, кремове и мелби, както и в плодови салати. Съдържа висок процент витамин С, почти колкото лимона. Само че не можеш да изядеш 3 лимона сурови, докато 3 физалиса можеш, казва Камен и допълва, че от него става страхотен конфитюр.
Едри и сочни
Заради топлата есен тази година екзотичното растение се разви и узря добре. За разлика от колумбийския физалис, който се продава в търговските вериги у нас, плодовете на Камен са по-едри и по-сочни. Това той е постигнал след редица експерименти, за да установи как на практика ще се климатизират растенията върху добруджанската почва и студения и ветровит климат в Североизточна България.
„Въпреки че физалисът е двугодишно растение, аз го отглеждам като едногодишна култура. Технологията е като при доматите. Всяка година си правя разсад и го садя”, обяснява стопанинът.
Тънкости
Разбира се, че има тънкости при отглеждането на екзотичния плод-зеленчук. Окопаване и поливане са основните грижи, които изисква физалисът. У нас все още не се наблюдават типичните за него неприятели и не се налага пръскане с инсектициди. Физалисът няма нужда от азотно торене, по-скоро обратното – това прекратява плододаването и растението се развива само на листа и клони. Затова Камен е категоричен, че физалисът е един абсолютно екологичен плод-зеленчук.
Трудностите, които могат да се срещнат при него, произлизат от самата култура, която изисква периодично обиране. Това е заради факта, че по едно и също време може да има завръзи, цветове и плодчета. Физалисът плододава до късна есен, като събраните плодове могат да издържат до няколко седмици, а на хладно дори месеци, без да влошат вкусовите си качества.
Екзотичната си продукция добруджанецът предлага на традиционния фермерски пазар в Добрич.

Премахва камъните в бъбреците, гони настинките

Физалисът може да направи чудеса с организма ни, твърдят специалисти. Може да се похапва в суров вид, в неограничени количества. Редовната му консумация премахва по естествен път камъните и песъчинките в бъбреците и пречи на образуването на нови. Компрес с отвара от корените му пък премахва отоците и синините по тялото. Витамините и полезните микроелементи във физалиса засилват действието на имунната система и облекчават неимоверно куп болестни състояния, като гастрит, диабет, язва на стомаха, епилеспия, подагра, жълтеница и повърхностни кожни рани.
Редовната му употреба действа като превенция срещу дихателни проблеми и анемия. Физалисът е природен антибиотик – справя се безотказно с настинки, особено такива, придружени с упорита, тежка кашлица. Малките плодчета помагат на организма да се освободи от токсините, натрупани в него.
4-5 сорта жълти домати в градината на Камен Иванов помагат за еластична и подмладяваща кожа. Старият местен сорт червени домати пък са с много тънка ципа и невероятен вкус.