Доброволци ще шпионират за солети в зоопарка (ОБНОВЕНА)

Доброволци ще шпионират за солети в зоопарка (ОБНОВЕНА)

Храните нетипични за животните водят до захарен диабет и повръщане

Доброволци ще следят дали посетителите на столичния зоопарк не хранят животните, въпреки забранителните табели и ще ги възпират, обясни за „Монитор“ директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов. Те ще правят забележка на посетителите, които дават на животните солети, бонбони и други лакомства.

Причината за това е, че прекаляването с храната може да доведе до ред заболявания, най-сериозното от които е захарният диабет. Освен това може да се стигне и до подуване на стомаха, запушване на стомашночревния тракт, газове и повръщане.

Проблемът е най-сериозен при мечките, сурикатите, скунксовете и понитата.

„Храната, която ние даваме на животните е проверена и тествана. Същевременно ние не знаем тази, която се внася от хората дали не е третирана с вредни за тях пестициди или не е с изтекъл срок на годност“, обясни Бориславов. Освен това всеки един обитател на зоопарка имал специален хранителен режим, които е различен през летния и зимния сезон. Менюто им пък е разнообразно. Мечките например, получавали

различни плодове, зеленчуци и риба.

„При животните не трябва да има преяждане, защото те са затворени в клетка, не са в природата. Това означава, че не могат да изминат по 10-20 км. на ден, както в природата, следователно и няма как да изразходват поетото количество храна. Те трябва да ядат по-малко от обикновено, за да не надебелеят“, анализира директорът на столичния зоопарк. Освен до редица здравословни проблеми неправомерното хранене водело и до още един проблем. Виждайки, че хората ги награждават с лакомства,

животните започват да просят.

Доброволците, които ще дебнат посетителите да не ги глезят, ще бъдат облечени със специални тениски и баджове, на които ще пише „доброволец в зоологическата градина“. Те ще подпомагат персонала през уикендите от 10:30 до 17г., когато зоопаркът е най-посещаван.

"Шпионите" ще ходят за няколко часа на ден в зависимост от това кога имат възможност. След съгласуване с доброволците от столичния зоопарк ще изготвят график. Вече има хора, които са изявили желание да помогнат. Единственото условие е желаещите да са над 18 години. Кандидатите могат да се свържат със столичния зоопарк на имейл: sofzooed@zoosofia.eu.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.