Доброволци ремонтират църквата в Момина клисура

Доброволци ремонтират църквата в Момина клисура

Инициативен комитет от местни хора от беловското село Момина клисура реши да обнови старинната църква „ Свети Георги“, като събра дарения в размер на 3470 лв.

До момента е подменен покрива на храма, а от вчера продължава ремонта на предверието и направата на нов навес. Освен с пари местните хора помагат и с личен труд за запазването на светинята. Това съобщи в социалните мрежи един от инициаторите Даниел Михайлов и публично оповести имената на хората, включили се в доброто дело- Георги Попов, Димо Добрев, Йордан Георгиев, Васил Якимов, Емил Марков,Атанас Стаматов, Стефан Георгиев,Спаска Минева,Йордан Славчев, Стилиян Петров, Иван Гьонев и Даниел Михайлов.

Напълно ясно е, че село Момина клисура е средновековно българско селище, макар и да не се знае кога точно е възникнало. Разбира се, ясно е и това, че селото не е възникнало по турско време като дервентджийско село, а по – рано като такова, макар че и по време на османската власт е изпълнявало също дервентджийска служба.

Подобно селище са били Габровските ханове в западното начало на прохода, но Момина клисура е било по – важното проходно (дервентджийско) селище, обяснява Михайлов. Доказателство за това, че селото е изцяло християнско, е един много ясен документ, който Ст. Захариев предава, а именно един надпис на мраморен отломък, който е бил вграден в старата черква „Св. Георги“.

Този надпис посочвал, че черквата е завършена през 1355 г. по времето на цар Александър Михаил (има се в предвид Иван Александър). Ст. Захариев предава и друг надпис, който е бил над черковните врата, където се посочвало, че същата черква е реконструирана през 1606 г. от няколко ктитори от Момина клисура. Тази черква се е намирала на южния край на селото. Тя била разрушена през 1868 г. и по-късно бива построена нова – днешната, по-голяма, в северната част на селото.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.