0

Д оброволци от Европа, САЩ, Китай  и Индия  се включиха в опазването на културното наследство у нас, участвайки в проекта „Планиране и изпълнение на теренна консервация на  Раннохристиянска базилика в крепостта Палматис, област Добрич“. Младите хора са с различни професионални компетентности – консерватори, историци, архитекти, инженери, студенти.

Доброволци от Европа, САЩ, Китай  и Индия  се включиха в опазването на културното наследство у нас, участвайки в проекта „Планиране и изпълнение на теренна консервация на  Раннохристиянска базилика в крепостта Палматис, област Добрич“. Младите хора са с различни професионални компетентности – консерватори, историци, архитекти, инженери, студенти.

Ранновизантийската крепост Палматис край тервелското село Оногур е описана още от Карел Шкорпил, но едва преди четири година археолози започнаха проучването й.  От тогава всяка година се правят разкопки, но откритията до момента не са консервирани. Според директора на Регионалния исторически музей Добрич, Добри Добрев, Добруджа е пълна с обекти, които са в безобразно състояние след проучването. И тъй като пари за консервация няма, с тази задача се заема доброволческата организация European heritage volunteers, която има за цел съхраняване на културното наследство на Европа.

На терена бе и Берт Людвиг – директор на European heritage volunteers. „Избрали сме този обект, защото искаме да се концентрираме върху обекти, които са непознати и да покажем, че археологическото наследство е не само в Италия, в Испания, то е и тук на Балканите.  Обектът е изключително ценен, но в същото време и силно ерозирал и просто се руши,“ заяви Берт Людвиг.

Сред  доброволците е Мери-студентка по архитектура от Бостън. Тя сподели, че е впечатлена от работата на терен. „Днес запълваме пукнатини по камъните, които са се образували като следствие от атмосферните влияния. Но това, което за мен е много ценно е, че научих какво представлява камъкът като материал и какви са способите за неговото реставриране, каза Мери. В момента доброволците консервират олтарното пространство, а през септември археологическите разкопки ще бъдат подновени.

В проекта за опазване на недвижимото културно наследство у нас участват доброволци от България, Русия, Япония, Индия, Китай, Германия, Косово, Албания, САЩ и Испания. European heritage volunteers е лидер в областта на доброволческите дейности, свързани с културното наследство на Европа и за първи път  реализира проект на територията на България. Доброволческите инициативи са доказали приноса си за съхраняването на археологическите структури, за повишаването на заинтересоваността на местното население и популяризирането на недвижимите културни ценности в национален и световен мащаб.