Доброволци обгрижват над 150 кучета в Спасителен център край Кюстендилско
3

Доброволци обгрижват над 150 кучета в Спасителен център край Кюстендилско

Доброволци обгрижват над 150 кучета в новоизградения Спасителен център в кюстендилското село Еремия.

В продължение на повече от 6 месеца хора с добри сърца се грижат за не едно или две изхвърлени на улицата кучета, които са обречени на сигурна гибел. Съвсем на доброволни начела и със средства от дарения две организации за защита на животните се захващат с не леката задача да намалят популацията на бездомните кучета и да помогнат на вече скитащите из улиците в областта.

Само преди ден Фондация „Помощ за животинки в беда“ и Дружество за защита на животните – Кюстендил, стартираха петиция за запазването на Спасителния център в Еремия.

„Работата по кастрациите е изключително голяма, започнали сме от женските кучета, които са известни за нас и ще продължим до тогава, докато нито едно кашонче с нежелано потомство не е изхвърлено на улицата. За нашите намерения и създаването на Спасителен център в село Еремия бяха уведомени Община Кюстендил и Община Невестино. Няколко месеца след началото на работата по създаване на Центъра срещу нас се започва кампания, организирана след открити заплахи от страна на ловците в региона, отправени към наши доброволци. Залавяли сме и сме връщали на собствениците няколко ловни кучета, изпуснати край нашия център, не сме отказали помощ и съдействие на никой кмет от региона“, обявиха доброволците от Фондация „Помощ за животинки в беда“.

През последните месеци обаче те били не веднъж или два пъти обект на заплахи и опити за саморазправа. Наскоро дори ловец от селото заявил, че ще застреля всички животни в Спасителния център.

„Представете си, че докато чистим или храним кучетата този човек вдигне пушката и започне да стреля на посоки. Като нищо ще убие и нас самите“, коментираха още притеснени доброволци.

За случая те са сигнализирали и органите на реда. „Категорично можем да кажем, че кучетата не пречат на никой. Те са изключително добронамерени и се радват на всеки посетител. Въпреки това обаче има хора, които са решили да се саморазправят, а нашата цел е да се справим с един проблем, който не засяха само Кюстендилска област, а цялата страна. Организациите решават проблем, от който всички общини са абдикирали - не се изпълняват кастрационните програми, не са създадени бази за кастрация и обгрижване на бездомните животни. Всичко това ние го правим без нито един лев подкрепа от държавата“, заяви Ваня Костова, която е член на управителния съвет на Фондация „Помощ за животинки в беда“.

Спасителният център в село Еремия съществува от около 6 месеца, през което време е помогнато на десетки кучета. Не малко са и осиновените, като в момента там се отглеждат над 150 бездомни кучета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.