Добро е състоянието на язовирите в Пазарджишко

Добро е състоянието на язовирите в Пазарджишко

Техническото и експлоатационно състояние на 7-те големи язовира в Пазарджишко е добро и ежедневно се следят водните обеми в тях. Това бе отчетено на заседание на Областния щаб за защита при бедствия, председателствано от заместник областния управител Йордан Кожухаров.

В края на зимата беше издадена заповед №РД-32/19.02.2019 г на Областния управител за предприемане на действия от общините и операторите на язовири по изпълнението на превантивни мерки за защита от вредното въздействие на водите и осигуряване на свободен обем в язовирите, с цел недопускане на бедствени ситуации.

Седем са големите язовири на територията на област Пазарджик, стопанисвани от Националната електрическа компания чрез Предприятие „Язовири и каскади” – „ Батак“, „Белмекен“, „Чаира“, „Голям Беглик“, „Беглика“, „Тошков чарк“ и „Широка поляна“. Регулярното изпускане на води се извършва след уведомяване на населените места, разположени под язовирните стени и с разрешение на Басейновите дирекции“ Източнобеломорски район“ и „Западнобеломорски район“ и Оперативния център на Регионалната дирекция „ Пожарна безопасност и защита на населението“ в Пазарджик. „Напоителни системи – клон Тополница“ стопанисват язовирите: „Тополница“, „Малка Мътница“ и този край с.Виноградец.

Аварийните планове на съоръженията са актуализирани, извършена е проверка на аварийната техника, аварийните групи и аварийните складове. Проверени са участъците от защитните диги, берми и водни корита с нарушени технически показатели. В началото на месец април има понижение на водните количества в големите язовири спрямо същия период на 2018г.Общият брой на язовирите общинска собственост в областта е 67. От тях 58 са публична общинска собственост, 9 бр. язовири са частна общинска собственост.

Язовирите частна собственост са общо 12, като 6 от тях са собственост на сдружения за напояване и 8 язовири са собственост на фирми и частни лица. Водните количества в общинските и частни язовири са в постоянно свободен /ретензионен/обем. През 2018 г. Регионален отдел „Южна централна България“ към Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, е извършил общо 84 проверки на територията на област Пазарджик. Дадени са 62 предписания и са съставени 14 бр. актове за установяване на административни нарушения.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.