Добрин Иванов: Клас прослужено време дискриминира младите

Добрин Иванов: Клас прослужено време дискриминира младите

Нулевите договори ще осигурят гъвкави форми на заетост, коментира пред "Монитор" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

- Г-н Иванов, необходими ли са наистина по-гъвкави форми на заетост и нулеви договори, както призоваха колегите ви?
- Въвеждането на гъвкави форми на заетост ще бъде от полза не само за бизнеса, но и за служителите. В 21-ви век имаме нови форми на заетост и би трябвало да се въведат в законодателството така, че да отговарят на реалното търсене и предлагане на пазара на труда. Заради това колкото повече възможности определя законодателството за гъвкави форми на заетост, толкова по-добре. Това са тенденциите в западните страни. В тази посока са и предложенията на работодателите. От друга страна, въвеждането на нулеви договори за трудова заетост е в същата посока - осигуряване на гъвкави форми на заетост. Всъщност това не сме го измислили ние. Тази форма на заетост се обсъжда на европейско ниво - заложена е и в дискутирания по време на българското председателство европейски стълб за социални права. Представлява договор за разполагаемост, инспектират се постоянни часове заетост, както е в настоящия момент. Сега Кодексът на труда определя само трудов договор, който може да бъде сключен за определени часове. Може да е за 8 часа, за 6 часа, за 4 часа и т.н. Има възможност да се въведе сумирано изчисление на работното време и когато служителят няма работа, да има право да не се труди, а когато има повече работа - да полага повече часове от законно установеното работно време. Такъв вид договор обаче също има известни ограничения. Заради това, за да се въведе по-голяма свобода на работника и работодателя, ние предлагаме да се въведе този трудов договор. Така при сключването му да не се фиксират точен брой часове, а те ще бъдат изработвани и договаряни в процеса на работа. Това е нещо като рамков договор между двете страни. В хода на работата се определя колко труд е положил служителят и съответно какво трябва да е възнаграждението му.
- Не крие ли това рискове да се уволняват по-лесно служители?
- Не, напротив. Мярката е във връзка със съвременните форми на заетост - дистанционна, надомна работа. Свързано е с професии като програмистите, чиято дейност не е свързана толкова с работно място и време. Този договор ще даде по-голяма гъвкавост и на служителя, и на бизнеса.
- Отдавна повдигате въпроса и за отпадането на клас прослужено време. Защо, толкова ли ви натоварва това финансово?
- Категорично трябва да отпадне клас прослужено време. Тезата на синдикатите, че това увеличава ежегодно работните заплати, е несъстоятелна. Този клас повишава работната заплата с 0,6-3% на година, а възнагражденията растат с по 10% всяка година. Така че те така или иначе се увеличават. Според нас обаче клас прослужено време създава дискриминация между млади и по-възрастни служители. Когато на едно работно място постъпи млад служител с по-висока компетенция, той получава по-ниско възнаграждение по Кодекса на труда от по-възрастния.
- Тоест, искате младите служители да не са ощетявани, така ли?
- Точно така. Те са дискриминирани. Ощетени са и заетите в частния сектор спрямо тези в държавния. Причината е, че в администрацията клас прослужено време няма. Там още през 2011 година доплащанията за прослужено време бяха премахнати. Така че имаме дискриминация в две посоки. Не на последно място ние не искаме да отпадне този клас, като се намалят възнагражденията, а стойността на допълнителното възнаграждение, натрупано до момента, да бъде добавено към основното. Така служителите няма да бъдат ощетени. В този си вид класът за прослужено време съществува само у нас, в две азиатски и няколко южноамерикански страни. Единствената европейска страна с тази марка е България. Затова искаме да бъде премахнато това доплащане.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.