След Рим и Кападокия, Добрич бе избран за домакин на Третия международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини. Форумът започна днес и ще продължи да 24 май. 

В конгреса участват 32-ма специалисти от 14 страни -  Армения, България, Великобритания, Германия, Грузия, Израел, Италия, Сърбия, Турция, Украйна, Чехия и Руската федерация. Сред тях са и световно известни учени като проф. Боаз Зузи от Израел и Нодар Бакхадзе от Грузия. Организатор на събитието е Българското пещерно дружество, със съдействието на Община Добрич и Регионалния исторически музей в града, под патронажа на Комисията по изкуствени кухини при Международния съюз по спелеология  и Балканския спелеоложки съюз и федерацията за проучване на подземни кухини “Hypogea”, Италия.

Добрич бе избран да е домакин на конгреса поради наличието на много интересни обекти в околността, както и заради най-стария пещерен манастир в Европа, който се намира в близост до с. Оногур, заяви на пресконференция организаторът Алексей Жалов от Българското пещерно дружество.

Участниците ще се запознаят с последните проучвания в подземното културно и историческо наследство. Ще бъдат изнесени 38 доклада, свързани с историческото, културно и икономическо значение на изкуствените кухини, опасностите, опазването, възстановяването им и нормите на защита, способи и средства за събиране на научна информация, картографиране, визуализация и интерпретация на получените данни. Ще бъдат представени и резултати от проучване на различни видове обекти, в зависимост от техния произход и предназначение.

Участниците ще посетят резервата "Яйлата" с откритите 102 пещерни жилища и скалната църква "Свети Константин и Елена", нос Калиакра, скалните манастири в каньона на Суха река, Аладжа манастир, Ивановските скални църкви, труднодостъпната местност край село Оногур, където ще разгледат 3 обекта, включително най-известната и най-старата пещера.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Удължиха бедственото положение в област Добрич, от понеделник – масови проверки

От понеделник екипи с представители на МВР в тях започват проверки в населените места на област Добрич, стана ясно след заседанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Поради усложнената епизоотична обстановка в страната, вследствие заболяването от африканска чума при свинете, бедственото положение в област Добрич бе удължено с 30 дни.

Глобиха „Евроманган“ заради протакане на съдебно дело

Окръжният съд в Добрич наложи три глоби от по 1200 лева на „Евроманган“ЕАД заради неизпълнени разпореждания на съда по дело, образувано по искове за откриване на производство по несъстоятелност на „Евроманган“ЕАД. Дружеството не е представило в срок изискани от съда документи, необходими за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза, поради което е станало причина за неоснователно отлагане на делото. Постановените глоби могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок.

Лисица заживя в бившия Обувен завод „Добрич“

От две седмици лисица обикаля района на ж.к. „Иглика“ в Добрич и стряска живущите наоколо, алармира Матей Петров от блок 1 на квартала. Според него, животното живее в порутения бивш Обувен завод „Добрич“.