След Рим и Кападокия, Добрич бе избран за домакин на Третия международен конгрес по спелеология в изкуствени кухини. Форумът започна днес и ще продължи да 24 май. 

В конгреса участват 32-ма специалисти от 14 страни -  Армения, България, Великобритания, Германия, Грузия, Израел, Италия, Сърбия, Турция, Украйна, Чехия и Руската федерация. Сред тях са и световно известни учени като проф. Боаз Зузи от Израел и Нодар Бакхадзе от Грузия. Организатор на събитието е Българското пещерно дружество, със съдействието на Община Добрич и Регионалния исторически музей в града, под патронажа на Комисията по изкуствени кухини при Международния съюз по спелеология  и Балканския спелеоложки съюз и федерацията за проучване на подземни кухини “Hypogea”, Италия.

Добрич бе избран да е домакин на конгреса поради наличието на много интересни обекти в околността, както и заради най-стария пещерен манастир в Европа, който се намира в близост до с. Оногур, заяви на пресконференция организаторът Алексей Жалов от Българското пещерно дружество.

Участниците ще се запознаят с последните проучвания в подземното културно и историческо наследство. Ще бъдат изнесени 38 доклада, свързани с историческото, културно и икономическо значение на изкуствените кухини, опасностите, опазването, възстановяването им и нормите на защита, способи и средства за събиране на научна информация, картографиране, визуализация и интерпретация на получените данни. Ще бъдат представени и резултати от проучване на различни видове обекти, в зависимост от техния произход и предназначение.

Участниците ще посетят резервата "Яйлата" с откритите 102 пещерни жилища и скалната църква "Свети Константин и Елена", нос Калиакра, скалните манастири в каньона на Суха река, Аладжа манастир, Ивановските скални църкви, труднодостъпната местност край село Оногур, където ще разгледат 3 обекта, включително най-известната и най-старата пещера.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

5 400 рози цъфтят в градския парк на Добрич

Розариумът в Градски парк „Свети Георги“ в Добрич, който се смята за най-големия в България, е истинска атракция за жителите и гостите на града. Тук цъфтят 5 400 рози от 7 български вида. Сред тях са чаено хибридни, флорабунда, катерливи, обвивни, щамбови като дръвче, бордюрни и др. Царицата на цветята може да се види обагрена в червени, жълти, лилави, бели, кремови цветове.

Най-после разрешиха на жителите от кв. „Пастир“ в Генерал Тошево да пият вода

След 48-дневен безводен ад и мъки, най-после Регионалната здравна инспекция в Добрич издаде заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и готвене в генералтошевския квартал “Пастир”, където живеят около 400 души. Разрешението от директора на РЗИ д-р Светла Ангелова е на база пристигналите резултати от лаборатория в Германия, в които се казва, че във водата няма пестициди.

Родилка от Добрич с рядко срещано усложнение спешно се нуждае от кръв

Лекарите в болницата в Добрич се борят за живота на 31-годишна родилка, която получи рядко срещано усложнение при раждане тази сутрин. Пациентката е получила животозастрашаващо усложнение Амниотична емболия, което се изразява със затруднено и учестено дишане, срив на хемодинамиката, гърч и последващ ДИК синдром/ кървене/. Още сутринта са влети 6 сака с изогрупова кръв и 8 сака ПЗП /прясно замразена плазма/.