(Не)възпитани карикатуристи ръсят дебелашки хумор за Пеевски
3

(Не)възпитани карикатуристи ръсят дебелашки хумор за Пеевски

Комарницки и Николов стигнаха дъното, гаврейки се с кампанията за донорството. Търсят си оправдание, че хората не харесват „Прас-прес”-творчеството им

„Невъзпитаният” карикатурист, както сам нарича себе си добре възпитаният шут на газовия олигарх Сашо Дончев – Христо Комарницки, плътно следван от добре възпитаното си комерсиално другарче по интереси и манталитет Чавдар Николов, избраха странен начин за реклама за абонамент за още по-странното си вестниче „Прас-прес”.

В невъзпитан текст, изобилстващ от инсинуации и позоваване на недостоверни източници, двамата чалга-карикатуристи невъзпитано се целят, по стар навик, в депутата и издател на „Телеграф медиа” Делян Пеевски.

Игнорираме невъзпитаните им коментари за външността му. Не би било зле двамата г-да Съвършенство първо да се погледнат в огледалото, преди да лепят просташки и злостни квалификации. Но не можем да не отбележим противоречието, в което другарите карикатуристи изпадат.

След като месеци наред лъжеха обществеността, че мижавото им вестниче не се разпространява, при все че всички виждат бройките, които залежават по реповете, сега Куку и Пипе в карикатурата отново са недоволни. И преди, и сега – все Пеевски им е виновен. Първо, че не ги разпространяват, после, че ги разпространяват. А че Пеевски няма нищо общо с разпространението, е отделен въпрос. Проверяването на информацията отнема по-малко време от писането на Фейсбук статуси, с които карикатуристите отчаяно се опитват да се задържат на гребена на вълната. В крайна сметка и двамата се озовават затънали до уши в тинята на фалшивите новини, които сами фабрикуват.

Малко е странно, че шефът на Комарницки, който е член на Управителния съвет на съюза на издателите, допуска подчиненият му карикатурист да си прави свободни съчинения на тема медии, след като е очевидна както неговата неосведоменост, така и склонността му да върши неща в явно противоречие с т. нар. Етичен кодекс на българските медии, който вестникът на газовия олигарх е подписал. Правилата би трябвало да важат както за журналистите, така и за карикатуристите, които се правят на журналисти.

Истината, неудобната истина, която Комарко и другарчето му Чавдарчо така и не могат да проумеят е, че читателите, веднъж разгърнали „Прас-прес”-творчеството им, вече не желаят да си мърсят ръцете. Логично изданието им не се купува, а триковете за абонамента няма да им помогнат. Забавно е, че са тръгнали да се сравняват с топ-изданието в нашата медийна група – „Телеграф”. Вестниче от калибъра на „Прас-прес” е по-подходящо да се сравнява със „Сега”, а не с най-тиражния вестник в България, но самочувствието на тъжните карикатуристи предизвиква искрен смях у нас.

С какъвто дружиш, такъв ставаш, казват старите хора. В случая май е вярно и това, че за когото работиш, такъв ставаш. А Комарницки има насреща си достоен пример за подражание - олигарх, който разчита на късата памет на обществото. Неговият шут Комарко си има десетина любими мишени, които карикатури със забележителна последователност. Отдавна не е нито интересен, нито забавен, нито пък оригинален. Дори дебелашкият му хумор вече буди предимно съчувствие - към него. Той обаче издълба дъното, когато реши да се изгаври брутално с кампанията за донорството. По същия грозен начин с темата за донорството и нуждаещите се от трансплантации пациенти се изгаври и Чавдар Николов, защото възможностите на изчерпалите се Куку и Пипе творци предполагат точно това – да се копират и имитират.

С оглед на всичко това ще кажем, че за нас е чест да помагаме на хора в нужда. Комарницки и Николов могат да карикатурят колкото искат не само нашия издател, но и всеки от нас, ако това помпа повехналото им мъжество и мухлясалия им професионализъм. Нещо повече, можем да си купим по една бройка от вестничето им, за да не плачат така горко. После възпитано ще го хвърлим в кошчето, за да не правим и ние боклук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.