0

П рез последните 15-20 години добивът на инертни материали от Дунав е 10 пъти по-малък в сравнение с количествата през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава драгажната флотилия на България е извличала около 5 млн. кубически метра инертни материали, а сега годишният обем е 500 000 тона при същото количество наноси, които носи реката.

През последните 15-20 години добивът на инертни материали от Дунав е 10 пъти по-малък в сравнение с количествата през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава драгажната флотилия на България е извличала около 5 млн. кубически метра инертни материали, а сега годишният обем е 500 000 тона при същото количество наноси, които носи реката.

Тази равносметка направи днес на пресконференция наАБВ в Русе изпълнителният директор на „Дунавски драгажен флот“ АД – Русе Валери Иванов, на която присъства и лидерът на партията Румен Петков.

По думите на Иванов навремето българската държава е инвестирала в създаването на драгажна флотилия и техника 100 млн. долара и този ресурс сега не се използва пълноценно поради редица ограничения. Едно от тях е повишаването на таксите за добив на инертни материали, които през 2012 г. от 10 стотинки станаха 1 лев за кубик, а от 1 януари 2017 г. са вече 2,55 лв. за кубик. Фактори за намалените обеми са и мудните процедури по издаването на разрешително за добив на пясък, които у нас отнемат година и половина при седмица-две в останалате страни по поречието, свиване на строителните дейности и други.

„Годишно реката носи 9 млн. кубически метра наноси, които навремето драгажните флотилии на България и Румъния извличаха от Дунав и освобождаваха място за новите наноси, като по този начин се удълбочаваше и подобряваше корабоплавателният път“, поясни Иванов.

„Говорим за големи инфраструктурни проекти. Как ще строим, как ще правим магистрали, ще имаме втори и трети мост, като ние не използваме река Дунав“, допълни директорът, който смята, че държавата не обръща достатъчно внимание на сектора.