Добивите от тютюн надолу с 15-20%

Добивите от тютюн надолу с 15-20%

Приключи прибирането на тютюна от реколта 2020, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Предстои стартът на изкупната кампания. Прибрани са 7 508 тона тютюнева суровина в складовете от четирите сортови групи, които се отглеждат в България. Има спад в производството на тютюн с около 15-20%, в сравнение с предходната година. Причината за това е, че тази година се разви сухо лято, горещо лято, но качеството на добития тютюн е високо. Това каза в ефира на БНР Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

"В момента търговските оператори, с които имаме предварително сключени договори, раздават в момента амбалажа - под формата на кашони и зебла, при добри климатични обстоятелства тютюнопроизводителите са в готовност да заготвят тютюневата суровина във формата, под която я продаваме. Смятам най-интензивно да се развие изкупната кампания в месеците ноември и декември, както всяка година, но разбира се пак се застраховаме с климатичната, с метеорологичната обстановка. Трябва да има оптимална атмосферна влага за това", допълни Филев.

Над 30 са търговците, които имат издадено разрешително за изкупуване на тютюнева суровина от Министерството на земеделието, храните и горите, но 10 са тези, които са активни през последните 5-6 години.

"Имаме 5 търговски оператора с много сериозно внимание и с много голям интерес към ориенталските сортове групи тютюн, които се отглеждат в България - басми и „Кабакулак“ и четири, които търгуват с едролистните сортове тютюн – „Бърлей“ и „Вирджиния", подчерта Цветан Филев.

В новата обща селскостопанска политика на Европейския съюз ще имат възможност да участват в мерки и финансови инструменти само регистрирани в регистъра тютюнопроизводители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.