0

С ъстоянието при слънчогледа е много тежко, има места, където добивите тази година се сринаха между 100 и 200 кг от декар“, посочи за Синор.БГ Ангел Вукодинов, производител от Съединение и бивш председател на Националния съюз на зърнопроизводителите.

Състоянието при слънчогледа е много тежко, има места, където добивите тази година се сринаха между 100 и 200 кг от декар“, посочи за Синор.БГ Ангел Вукодинов, производител от Съединение и бивш председател на Националния съюз на зърнопроизводителите.

Картината със слънчогледовата реколта в Южна България, където жътвата е пред края си, е шарена. Заради различната степен на валежите на места има и добри добиви, но общата картина в Хасковско, Пловдивско и редица други места от страната отбелязва критично ниски добиви от маслодайно семе.

В същото време преработвателните заводи поддържат доста ниски изкупни цени, което е необяснимо на фона на световните котировки според фермерите.

Докато миналата година цената на тон слънчоглед падна до 580 лв. за т, сега офертите са още по-ниски и варират между 530 и 540 лв. „Наблюдава се продължително задържане на цените, което при тези добиви ще стопи печалбата на всеки от нас“, обясни Вукодинов. И добави, че при подобна политика спрямо фермерите като нищо през следващите години площите със слънчоглед ще бъдат рязко намалени.

„Не само аз, но и много мои колеги не желаем да сме роби на системата, още повече че заради климатичните промени отглеждането на маслодайното семе става все по-рисково занимание“, мотивира се Вукодинов.